Αποχή από το δημοψήφισμα ζητά Ιβανόφ

«Αντάρτικο» κατά Ζάεφ από την έδρα του ΟΗΕ
Μήνυμα αποχής στο δημοψήφισμα της Κυριακής για τη Συμφωνία των Πρεσπών απηύθυνε εμμέσως από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ -με κορόνες του τύπου «διασφαλίσαμε τη “μακεδονική” γλώσσα και ταυτότητα»- καλούσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα και να ψηφίσουν «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών
Συγκεκριμένα, ο κ. Ιβανόφ διαμήνυσε ότι η συμμετοχή στην ψηφοφορία δεν συνιστά υποχρέωση αλλά δικαίωμα, προσθέτοντας ότι ουδείς θα είναι υπόλογος εάν επιλέξει να μην προσέλθει στις κάλπες. Επανέλαβε δε ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να ψηφίσει, αφού έως και την Κυριακή θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. «Οχι μόνον αλλάζει το όνομα της χώρας, αλλά θα γίνουμε ένα κράτος μόνον κατ’ όνομα, αλλά όχι στην ουσία» είπε ο πρόεδρος των Σκοπίων και παραδέχθηκε ότι η ομιλία του στη Νέα Υόρκη κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει στόχος έντονης κριτικής.


Από την πλευρά του χθες, τελευταία ημέρα σύμφωνα με τη νομοθεσία που οι πολιτικοί αρχηγοί μπορούν να απευθυνθούν στους ψηφοφόρους τους, καθώς από τα μεσάνυχτα και έως την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας απαγορεύονται οποιεσδήποτε εκδηλώσεις και πολιτικές αναφορές σχετικά με το δημοψήφισμα, ο Ζόραν Ζάεφ μίλησε για μια ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί την Κυριακή. «Η “Μακεδονία” είναι εδώ, εδώ είναι τα παιδιά μας, οι γενιές που έρχονται μετά από μας. Εδώ είναι το μέλλον της χώρας μας. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να απομακρύνουμε όλες τις προκαταλήψεις μας» είπε. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επεσήμανε προκλητικά ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι εύκολη, γιατί απαιτεί οδυνηρές παραχωρήσεις, αλλά διασφαλίζει για πάντα την αναγνώριση της «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας: «Δεν είναι εύκολο, γιατί θα πρέπει να προσθέσουμε έναν γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα της χώρας, αλλά σε αντάλλαγμα διασφαλίζουμε μια αιώνια αναγνώριση της ταυτότητας και της γλώσσας μας. Είμαι σίγουρος ότι αυτό που πετύχαμε με την επίτευξη της συμφωνίας με την Ελλάδα είναι η πραγματοποίηση όλων όσα ήθελαν οι πρόγονοί μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: