Να προστατεύσουμε τον Ελληνισμό της Αλβανίας

Ας σταματήσουν οι πάσης φύσεως εθνικές υποχωρήσεις, που αποθρασύνουν τους γείτονες

Από τον Κωνσταντίνο Χολέβα*

Eίναι προφανές ότι οι σχέσεις του Ελληνισμού με την Αλβανία επιδεινώνονται. Οι γείτονες προκαλούν, έχοντας προφανώς και τη στήριξη της Τουρκίας. Τα πρόσφατα γεγονότα μιλούν από μόνα τους: Η κυβέρνηση του Εντι Ράμα συνεχίζει την κατεδάφιση ελληνικών οικιών και την καταπάτηση ελληνικών περιουσιών στη Χειμάρρα.
Το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολιτεύσεως (Σάλι Μπερίσα) ανακοίνωσε την επίσημη συνεργασία του με το κόμμα των Τσάμηδων. Οι Τσάμηδες είναι απόγονοι των μουσουλμάνων της Θεσπρωτίας, οι οποίοι κατά την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου συνεργάστηκαν με τους Ιταλούς και τους Γερμανούς κατακτητές.

Στα σχολεία της ελληνικής εθνικής κοινότητας, όπου και όταν αυτά λειτουργούν, τα βιβλία Ιστορίας και Γεωγραφίας τυπώνονται στα Τίρανα και εκφράζουν την ανθελληνική προπαγάνδα του αλβανικού εθνικισμού. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η ΟΜΟΝΟΙΑ, ο επίσημος φορέας των Βορειοηπειρωτών.
Οι τουρκικές επενδύσεις στην Αλβανία αυξάνονται και η γειτονική χώρα μετατρέπεται σε φερέφωνο της Αγκυρας. Ηδη οι σχέσεις ήταν στενές κατά τα τελευταία χρόνια και είναι ενδεικτικό ότι η συμφωνία Κώστα Καραμανλή και Σάλι Μπερίσα για τις θαλάσσιες ζώνες ανετράπη από τον Ράμα κατόπιν τουρκικών υποδείξεων.
Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο γενικότερης αναταραχής στα Βαλκάνια, με τους Αλβανούς του Κοσόβου να συζητούν την ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία και το όραμα της Μεγάλης ή «Φυσικής» Αλβανίας να ενθουσιάζει τις πολιτικές ηγεσίες στα Τίρανα και στην Πρίστινα.

Είναι απαραίτητο η Ελλάς να δείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον της για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου και του ευρύτερου αλβανικού χώρου. Να σταματήσει η μυστική διπλωματία και να μάθουμε τι συζητεί ο υπουργός Εξωτερικών με τον Αλβανό ομόλογό του.
Να ζητήσουμε την κατάργηση των μειονοτικών ζωνών που είχε καθιερώσει το κομμουνιστικό καθεστώς ώστε να μπορούν να ιδρυθούν ελληνικά σχολεία σε κάθε πόλη ή χωριό όπου ζουν ομοεθνείς μας. Να καταγγείλουμε διεθνώς το ανθελληνικό περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων τα οποία αποστέλλει η αλβανική κυβέρνηση στα ελληνικά μειονοτικά σχολεία.


Να υπενθυμίσουμε στην Αλβανία ότι η ευρωπαϊκή πορεία της εξαρτάται από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα και από τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών της ελληνικής μειονότητας.
Να ενημερωθούν οι ΗΠΑ, η Ευρ. Ενωση και οι διεθνείς οργανισμοί για τα εγκλήματα πολέμου των μουσουλμάνων Τσάμηδων και για τα αδικαιολόγητα σημερινά αιτήματά τους. Αξίζει γι’ αυτό το θέμα να εκδοθούν σοβαρές και τεκμηριωμένες μελέτες στα ελληνικά και τα αγγλικά.
Το κυριότερο είναι να σταματήσουν οι πάσης φύσεως εθνικές υποχωρήσεις, οι οποίες αποθρασύνουν τους γείτονες. Η Συμφωνία των Πρεσπών έδωσε την εικόνα μιας φοβισμένης Ελλάδας, η οποία υποχωρεί ενώπιον ενός ανίσχυρου κράτους. Χρειαζόμαστε μια δυναμική και υπερήφανη εξωτερική πολιτική.

*Πολιτικός επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια: