Κοσμοπλημμύρα από Ελλάδα και εξωτερικό για τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης ή Παναγίας Μηχανιώτισσας

Από την Ντόνια Κανιτσάκη

Περισσότεροι από 200.000 πιστοί απ' όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό συνέρρευσαν αυτές τις μέρες στη Νέα Μηχανιώνα για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης ή Παναγίας Μηχανιώτισσας στον ιερό ναό που χθες πανηγύριζε τα Εννιάμερα της Θεοτόκου. Οπλισμένοι με υπομονή κάτω από τον καυτό ήλιο οι πιστοί, άνθρωποι κάθε ηλικίας, περίμεναν υπομονετικά επί ώρες για να προσκυνήσουν ή, έστω, να ανάψουν ένα κεράκι στη Θεοτόκο ζητώντας τη μεσιτεία της.
«Ερχομαι κάθε χρόνο στη Νέα Μηχανιώνα να προσκυνήσω τη χάρη της και προσεύχομαι στην Παναγία να μου προσφέρει δύναμη κι ελπίδα για να αντιμετωπίζω τις δυσκολίες της ζωής» λέει στη «δημοκρατία» η Μαρία Ευθυμίου. «Η Παναγιά είναι η παρηγοριά μου, είναι η ελπίδα μου. Είναι η μάνα όλων των χριστιανών. Την παρακαλώ να μεσιτεύει στον Θεό προκειμένου να νιώθω τη θεία χάρη και ευλογία» σημειώνει η Γεωργία Σταθοπούλου. 

Χθες οι λατρευτικές ακολουθίες για τα Εννιάμερα της Θεοτόκου ολοκληρώθηκαν στον κατάμεστο από κόσμο ναό της Παναγίας Φανερωμένης στη Νέα Μηχανιώνα με την τέλεση πολυαρχιερατικού συλλείτουργου.

Η σεπτή εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης μεταφέρθηκε στη Νέα Μηχανιώνα από πρόσφυγες από την Κύζικο της Μικράς Ασίας, οι οποίοι μπορεί φεύγοντας από τον τόπο τους κυνηγημένοι από τους Τούρκους να εγκατέλειψαν τα πάντα, όχι όμως και την εικόνα της. Στη νέα πατρίδα τους χτίστηκε αρχικά, το 1927, μια μικρή εκκλησία, ενώ στις 27 Μαΐου του 1984 εγκαινιάστηκε ο νέος μεγαλοπρεπής ναός, τον οποίο ανέγειρε ο μακαριστός μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κυρός Προκόπιος.

Εξάλλου, είναι γνωστό ότι η εικόνα της Παναγία της Μηχανιώτισσας είναι μία από τις πιο θαυματουργές και ότι προσκυνητές έχουν βιώσει πολλά θαύματα, σωματικά αλλά και ψυχικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: