Χτύπησε στην Πέλλα η καρδιά του Μεγαλέξανδρου


Λαϊκό αίτημα για δημοψήφισμα πριν από οποιαδήποτε συμφωνία με ΠΓΔΜ

Αποστολή στην Πέλλα:
Ντόνια Κανιτσάκη

Από τη γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Πέλλα, χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών, από μικρά παιδιά μέχρι παππούδες και γιαγιάδες, κρατώντας στα χέρια τους τη γαλανόλευκη, διατράνωσαν ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Την ίδια ώρα, σε άλλες 23 πόλεις σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο συγκεντρώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι για τον ίδιο λόγο, δημιουργώντας έτσι μια τεράστια, παλλαϊκή συνάθροιση.

Οι πολίτες αξίωσαν δημοψήφισμα για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
Οπως είπε άλλωστε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, Μιχάλης Πατσίκας, «απαιτούμε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για οποιαδήποτε συμφωνία φέρει η ελληνική κυβέρνηση. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να δεχτούμε ως Ελληνες πολίτες». Ο ίδιος διερωτήθηκε αν ο λαός των Σκοπίων, στους οποίους ο πρόεδρός τους έχει δηλώσει ότι θα κάνει δημοψήφισμα, είναι ο περιούσιος λαός ή αν έχουν περισσότερη δημοκρατία στα Σκόπια.

Εξάλλου, και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, που ήταν στο συλλαλητήριο της Εδεσσας και στη συνέχεια παραβρέθηκε στην Πέλλα, ζήτησε δημοψήφισμα εδώ και τώρα. Οπως είπε, έφερε μήνυμα από την Εδεσσα ότι ενωμένος ο ελληνικός λαός θα νικήσει τον αλυτρωτισμό. «Η Μακεδονία ήταν και θα παραμείνει ελληνική. Αυτό πρέπει να το καταλάβει και ο κ. Κοτζιάς. Η ελληνική σημαία θα κυριαρχήσει. Ολοι οι δήμαρχοι είμαστε μαζί και ενωμένοι για αυτόν τον σκοπό».

Το συλλαλητήριο άνοιξε ο δημοσιογράφος Χρήστος Νικολαΐδης, ο οποίος, μιλώντας στα σλαβικά, κάλεσε τους Σκοπιανούς να έρθουν στη γη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, να ξεναγηθούν, να δουν με τα μάτια τους τον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας. «Οποιος δεν ξέρει τι θα πει Μακεδονία, ποια είναι η μακεδονική ιστορία, ας περάσει από εδώ να τη δει με τα μάτια του».

Ο μοναδικός

Ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Πέλλας Βασίλης Στεργιούλας καλωσόρισε τον κόσμο που συγκεντρώθηκε στη γενέτειρα του μεγαλύτερου εκπολιτιστή όλων των εποχών. «Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι ο μοναδικός που φέρει το προσωνύμιο του Μεγάλου» είπε χαρακτηριστικά. «Οι πρόγονοί μας πότισαν τη γη με το αίμα τους. Δεν έστελναν επιστολές, ούτε έκαναν αναρτήσεις στο facebook - πολέμησαν. Δεν έκαναν διαβήματα, αλλά αντιστάθηκαν. Ετσι γίνονται οι πατρίδες. Οι Σκοπιανοί εμφανίστηκαν σε μια πολύ δύσκολη εποχή για τους Ελληνες, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου. Πρέπει να σταματήσουν οι αλυτρωτικές διαθέσεις τους, αλλιώς θα έχουμε πολύ άσχημα ξεμπερδέματα» προειδοποίησε ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος.

Στην προσπάθεια συκοφάντησης του κόσμου που συμμετέχει στα συλλαλητήρια αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, ενώ ο αρχιερατικός επίτροπος, πατέρας Ιωάννης Σπυρίδης, ο οποίος εκπροσώπησε τον μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης, Αλμωπίας, Ιωήλ, υπογράμμισε ότι Ελλάδα σημαίνει Ορθοδοξία και πως η αγάπη για την πατρίδα αποτελεί βασική αρχή του χριστιανισμού.

«Διαδηλώνουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στο να δοθεί το όνομα της Μακεδονίας στους βόρειους γείτονές μας» τόνισε ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας του ΑΠΘ Δημήτριος Καραμήτσος, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι Σκοπιανοί προσπαθούν να καλλιεργήσουν τον μύθο ότι η Μακεδονία είναι σκλαβωμένη και άρα πρέπει να την απελευθερώσουν. «Η αλήθεια είναι ότι τα Σκόπια λιγουρεύονται τη Μακεδονία και, όταν βρουν συμμάχους, θα επιδιώξουν να την ενσωματώσουν. Τίποτα δεν αποκλείεται στο μέλλον, αν εμείς είμαστε παρατηρητές των γεγονότων. Τα Σκόπια έχουν ανάγκη να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αλλιώς θα διαλυθούν. Αφού επείγονται, γιατί δεν υποχωρούν;» αναρωτήθηκε.
«Ηρθαμε για το μεγάλο “όχι” σε όσους αλλοιώνουν την Ιστορία»

Από νωρίς χθες το απόγευμα, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, άρχισε να συγκεντρώνεται κόσμος στη γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην Πέλλα, όπου πραγματοποιήθηκε το κεντρικό συλλαλητήριο. Κρατώντας ελληνικές σημαίες άνθρωποι κάθε ηλικίας βρέθηκαν εκεί για να βροντοφωνάξουν ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. «Ηρθα στο συλλαλητήριο για να δηλώσω το προφανές: Η Μακεδονία είναι Ελλάδα. Ο,τι και να κάνουν, εμείς θα είμαστε εδώ για να κρατήσουμε τη σημαία, τη Μακεδονία και την Ελλάδα ψηλά» δήλωσε η Κωνσταντία Σούλιου από τη Θεσσαλονίκη.
«Είμαι εδώ για να ενώσω τη φωνή μου με αυτές χιλιάδων Ελλήνων, για να μας ακούσουν αυτοί που θέλουν να ξεπουλήσουν την πατρίδα μας. Αναγκαζόμαστε να τρέχουμε στα συλλαλητήρια, επειδή δεν έχουμε ικανούς πολιτικούς» σημείωσε η Στέλλα Δομοχτσίδου, η οποία ήρθε επίσης από τη Θεσσαλονίκη. «Δεν ξεπουλάμε το όνομά μας. Είμαστε Μακεδόνες, είμαστε Ελληνες. Το μήνυμα αυτό πρέπει να το πάρουν όλοι, αλλά πρωτίστως οι πολιτικοί της Ελλάδας» υπογράμμισε η Φανή Μητσοπούλου, επίσης από τη Θεσσαλονίκη. Φορώντας την ελληνική σημαία βρέθηκε στο συλλαλητήριο της Πέλλας και η Δέσποινα Παπαδοπούλου από τα Γιαννιτσά. «Είμαι εδώ για το αυτονόητο: ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» είπε στη «δημοκρατία».


Δυναμικό «παρών» έδωσαν και οι κάτοικοι της Κρύας Βρύσης. Ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής Κώστας Πεχλιβανίδης σημείωσε ότι εκπρόσωποι του συλλόγου διαδηλώνουν για να διατρανώσουν το μεγάλο «όχι» των πολιτών στην καπηλεία του ονόματος της Μακεδονίας. «Λέμε ένα μεγάλο “όχι” σε όλους τους “φίλους” που θέλουν να αλλοιώσουν την Ιστορία μας. Λέμε “όχι” και στους πολιτικούς μας, οι οποίοι, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, δεν λένε την αλήθεια στον λαό» τόνισε.

Ντ. Κανιτσάκη
 «Ραντεβού» και στην Αθήνα στις 8 Ιουλίου
Συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, προκειμένου να βροντοφωνάξουν οι Αθηναίοι ότι «η Μακεδονία είναι μία και είναι μόνο ελληνική», διοργανώνει για την Κυριακή 8 Ιουλίου η «Επιτροπή για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Βλαχόφωνων Ελλήνων που ζουν στα Σκόπια και για την Προάσπιση της Ελληνικότητας της Μακεδονίας».
Με ανακοίνωσή της η επιτροπή καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν προκειμένου να «διατρανώσουμε την αδιαπραγμάτευτη ελληνικότητα της Μακεδονίας, στέλνοντας το μήνυμα σε κάθε γωνιά της γης ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι μόνο ελληνική», ενώ υποστηρίζει ότι «υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θα παραπέμψει ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα στην ελληνική Βουλή για ψήφιση, για προφανείς λόγους». Εξάλλου, συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί και στη Χαλκίδα στις 10 Ιουνίου (11.00).

Σε αντίσταση καλεί τους Ελληνες για την υπεράσπιση της Μακεδονίας ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης τ. Βουλευτών και Ευρωβουλευτών Κώστας Πυλαρινός, ενώ ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος κάλεσε για ακόμη μία φορά την κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει στη Βουλή σύνθετη ονομασία χωρίς δημοψήφισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: