«Σταματήστε να μας εξευτελίζετε»

Ηχηρή επιστολή των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου προς τον υπουργό Εξωτερικών για το διαπραγματευτικό ναυάγιο με το κρατίδιο

Ρεπορτάζ
Νίκος Σταυρουλάκης



Λίγα 24ωρα πριν από τη συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ στο Σούνιο, στο περιθώριο της συνόδου των χωρών του Βίσεγκραντ με τις χώρες των Βαλκανίων που είναι μέλη της Ε.Ε., οι Παμμακεδονικές Ενώσεις απέστειλαν επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, καλώντας τον να τερματίσει την «αδιέξοδη», όπως τη χαρακτηρίζουν, διαπραγμάτευση. Μάλιστα, εγκαλούν τον υπουργό Εξωτερικών, προτρέποντάς τον να σταματήσει να... εκλιπαρεί εξευτελιστικά!


Στην επιστολή τους με προχθεσινή ημερομηνία, οι ενώσεις των Μακεδόνων επισημαίνουν ότι «είναι φανερό πως οι διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ έχουν φτάσει σε αδιέξοδο» και προσθέτουν: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος εσείς εκπροσωπώντας την Ελληνική πλευρά να εκλιπαρείτε εξευτελιστικά τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων όταν ήδη έχετε κάνει οδυνηρές και ανιστόρητες υποχωρήσεις, αποδεχόμενος σύνθετη ονομασία που να περιέχει τον όρο “Μακεδονία”».

Βασισμένοι στις διαρροές και στην τρέχουσα ειδησεογραφία, οι ενώσεις καλούν σε άμεση διακοπή των συζητήσεων που οδηγούν σε εκχώρηση του όρου «Μακεδονία»: «Πρέπει να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις σε αυτό το σημείο και να σταματήσετε να εξευτελίζετε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων σε όλον τον κόσμο, με την υποχωρητικότητα και την εμμονή σας να χαρίσετε το όνομα “Μακεδονία” στους σκλάβους των Σκοπίων».

Με αφορμή και τη στάση της άλλης πλευράς και την κωλυσιεργία του Σκοπιανού πρωθυπουργού να αποδεχθεί χρήση της νέας ονομασίας έναντι όλων (erga omnes) και να προχωρήσει στις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές οι Παμμακεδονικές Ενώσεις τονίζουν: «Από τα λίγα που διαρρέουν στη δημοσιότητα είναι φανερό πως οι διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ έχουν φτάσει σε αδιέξοδο λόγω της υπαναχώρησης των Σκοπιανών αξιωματούχων να αποδεχθούν το erga omnes και τη συνταγματική αλλαγή».

Και η επιστολή καταλήγει: «Εχετε υποχρέωση να λάβετε υπ' όψιν σας την άρνηση του ελληνικού λαού στην ύπαρξη του ονόματος “Μακεδονία” στην οριστική ονομασία του γειτονικού Κεντροβαλκανικού κράτους, όπως επίσης και την απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1922». Σημειώνεται ότι στις τελευταίες τρεις συναντήσεις των Κοτζιά - Ντιμιτρόφ η πλευρά των Σκοπίων έχει ουσιαστικά αναστείλει κάθε πρόοδο στο θέμα, επιμένοντας στη μη αποδοχή της χρήσης του νέου ονόματος στο εξωτερικό και στο εσωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: