Οι Πόντιοι Σουρμένων θα στρώσουν τραπέζι πάνω στους τάφους

Ενα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων και συνδέεται στενά με τους πρώτους κατοίκους του Πόντου, οι οποίοι -96 χρόνια πριν- μετά τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές εστίες τους προσπάθησαν να φτιάξουν ξανά τη ζωή τους στα Σούρμενα Αττικής...


...(στον σημερινό Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης), αναβιώνει για δεύτερη χρονιά την Κυριακή του Θωμά η Ενωση Ποντίων της περιοχής.

Πρόκειται για ένα ταφικό έθιμο, σύμφωνα με το οποίο οι συγγενείς τιμούν με έναν ιδιαίτερο τρόπο τα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή. Συγκεκριμένα, αφού παρακολουθήσουν το πρωί της Κυριακής του Θωμά τη θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σουρμένων, στη συνέχεια οι πιστοί πηγαίνουν στο κοιμητήριο της περιοχής και κατευθύνονται προς τους οικογενειακούς τάφους.



Οι νοικοκυρές στρώνουν τραπεζομάντιλα στους τάφους και πάνω τους τοποθετούν πασχαλινά εδέσματα, όπως τσουρέκια και κόκκινα αβγά, αλλά και άλλους μεζέδες, ενώ περιμένουν τον ιερέα να τελέσει τρισάγιο στη μνήμη των νεκρών. Αξίζει να αναφερθεί ότι, πριν από το ταφικό έθιμο την Κυριακή του Θωμά, η Ενωση Ποντίων Σουρμένων διοργανώνει πλήθος εκδηλώσεων, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από χθες και περιλαμβάνουν εκθέσεις, προβολές, παρουσίαση ιστορικών ντοκουμέντων, ποδοσφαιρικούς αγώνες παλαιμάχων προσφυγικών ομάδων, μουσικοχορευτικές παραστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: