Σε τεντωμένο σχοινί η αυριανή Ιερά Σύνοδος

Πώς αναμένεται να κινηθούν οι Μακεδόνες μητροπολίτες

Ρεπορτάζ
Αντ. Τριανταφύλλου


Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και τα 12 μέλη της ΔΙΣ καλούνται αύριο να συζητήσουν και ενδεχομένως να αποφασίσουν -υπό την αυξανόμενη πίεση του ποιμνίου και του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ)- αν η Εκκλησία θα συμμετάσχει συντεταγμένα ή όχι στο συλλαλητήριο της Αθήνας για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες στο εσωτερικό της Ιεράς Συνόδου;
Οι μητροπολίτες Σύρου Δωρόθεος, Χαλκίδος Χρυσόστομος, Νέας Σμύρνης Συμεών, Κερκύρας Νεκτάριος, Γλυφάδας Παύλος, Θήρας Επιφάνιος, Χίου Μάρκος και Νικοπόλεως Χρυσόστομος αρκέστηκαν στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως αναμένεται η στάση των τεσσάρων μητροπολιτών από τη Μακεδονία, που συμμετέχουν στη ΔΙΣ.

Ο Δράμας Παύλος, που έχει «ανοιχτούς λογαριασμούς» με τη Βουλγαρία, λόγω των κλαπέντων κειμηλίων του μοναστηριού της Εικοσιφοίνισσας, φέρεται τώρα ότι έχει ξεσηκωθεί ακόμα περισσότερο μετά τις αντικανονικές ενέργειες του Πατριαρχείου της Βουλγαρίας για τη σχισματική «μακεδονική Εκκλησία».



Ωστόσο, στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης δεν παρέστη, παρότι βρισκόταν στην Καλαμαριά, προσκεκλημένος του μητροπολίτη Νέας Κρήνης Ιουστίνου.

Ο Σισανίου Παύλος αρχικά τήρησε αποστάσεις από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη. Μιλώντας όμως στον ΑΝΤ1 διαπίστωσε πως το συλλαλητήριο ήταν η «φωνή του λαού» και αποκάλυψε ότι του είχε ζητηθεί να είναι εκ των ομιλητών, αλλά συνειδητά αποφάσισε να μη συμμετάσχει για να μη δώσει δικαιώματα σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι η Εκκλησία ήταν πίσω από τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου.

Από πρώτο χέρι
Ο Πολυανής Εμμανουήλ ποιμαίνει στην περιοχή του Κιλκίς, μια ανάσα από τα σύνορα με τα Σκόπια, και γνωρίζει από πρώτο χέρι τις προκλήσεις και τις ισορροπίες. Εχει αγαστές σχέσεις με την κανονική Αρχιεπισκοπή Αχρίδος των Σκοπίων. Παρότι φέρεται ανήσυχος για τις εξελίξεις, επειδή βρίσκεται κοντά στον Αρχιεπίσκοπο, μάλλον θα ακολουθήσει μετριοπαθή στάση.

Ο Λαγκαδά Ιωάννης μόνο όψιμος υπέρμαχος της ελληνικότητας της Μακεδονίας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Πνευματικό παιδί του μακαριστού Παντελεήμονα Χρυσοφάκη και στο πλευρό του Θεσσαλονίκης Ανθιμου εδώ και χρόνια, διατρανώνει με ομιλίες και γραπτά την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια.

Στο μεταξύ, ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, γνώριμος για τις -πολλές φορές- αιρετικές και ισοπεδωτικές αντιλήψεις του, προκάλεσε το κοινό συναίσθημα με χθεσινές τηλεοπτικές δηλώσεις του ότι δεν πρέπει να κατεβαίνει η Εκκλησία στο πεζοδρόμιο. Επίσης, φάνηκε να υιοθετεί τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είναι κακό να συμφωνήσουμε στη χρήση του όρου «Μακεδονία», καθώς, όπως είπε, «έχει γίνει αποδεκτό το όνομα από 140 χώρες και την αποκαλούν “Μακεδονία”».

Ετοιμοι για τους δρόμους οι κληρικοί
Οι απλοί κληρικοί φαίνεται να αφουγκράζονται καλύτερα τον λαό και κατεβαίνουν στον δρόμο μαζί με τους πολίτες για τη Μακεδονία, αποδεικνύοντας ότι έχουν πιο γρήγορα αντανακλαστικά από την Ιερά Σύνοδο στο κρίσιμο εθνικό ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Την ώρα που στην κοινωνία και στους πιστούς επικρατεί μουρμούρα για τους επισκόπους της Εκκλησίας και τη στάση του Αρχιεπισκόπου κατά των συλλαλητηρίων, παρά τη μείζονα εκκλησιαστική διάσταση του ζητήματος της διαπραγμάτευσης για το πώς θα ονομάζεται η γειτονική χώρα, ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος, το συνδικαλιστικό όργανο των έγγαμων ιερέων, ανακοίνωσε πως θα παραστεί τόσο στο (αναμενόμενο) συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου στην Αθήνα όσο και σε κάθε αυθόρμητη και άνευ σκοπιμοτήτων και κατευθύνσεων δυναμική και σθεναρή αντίδραση του λαού. Μάλιστα τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΚΕ αναφέρουν χαρακτηριστικά:


«Ο εφημέριος, ο απλός παπάς, ο οποίος είναι απόλυτα συνυφασμένος με τις ανάγκες του ποιμνίου του και καθημερινώς είναι δίπλα στις χαρές και τις λύπες των ενοριτών του, δεν είναι δυνατόν αυτήν την κρίσιμη στιγμή που ο λαός ξεχύθηκε αυθόρμητα για να εκφράσει τη γνώμη του και τη διαμαρτυρία του γι' αυτό το μεγάλο εθνικό πρόβλημα να μην τον στηρίζει και να στέκεται αποκομμένος και μακριά από τους δίκαιους αγώνες των πνευματικών του τέκνων».
Παράλληλα, ο σύνδεσμος των κληρικών επισημαίνει ότι ταυτίζεται απόλυτα με την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, «διά της οποίας ξεκάθαρα απορρίπτεται το να δοθεί το όνομα “Μακεδονία” η παράγωγα αυτού για την ονομασία των Σκοπίων».


"Dimoktatia"

Δεν υπάρχουν σχόλια: