Αγιοποιήσεις -- Του Αθανασίου Σακαρέλλου, θεολόγου

3. Ο Θεοδόσιος Β΄, ο Μικρός (ονομάστηκε έτσι για να διακρίνεται από τον παππού του Μέγα Θεοδόσιο) έγινε αυτοκράτορας το 408, σε ηλικία μόλις επτά ετών. Διαδέχθηκε στο θρόνο τον πατέρα του Αρκάδιο. Έτρεφε ευλάβεια και αφοσίωση στην Ορθόδοξη Πίστη. Το 431 συγκάλεσε την Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο, η οποία καταδίκασε την αίρεση του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Νεστόριου! Τότε οι αιρετικοί Πατριάρχες καταδικάζονταν και αναθεματίζονταν, όχι όπως τώρα! Πέθανε το έτος 450 , ενταφιάστηκε και αυτός στο ναό των αγίων Αποστόλων. Η Εκκλησία τον κατάταξε στο αγιολόγιό της. Τιμά δε τη μνήμη του στις 29 Αυγούστου. 


4. Ο Μέγας Ιουστινιανός γεννήθηκε το 482 και βασίλευσε από το 527 ως το θάνατό του το 565.
 

α. Αφιέρωσε τη ζωή του σε δύο σκοπούς: «την ενότητα και αύξησιν της δυνάμεως της αυτοκρατορίας “του μακαρίου γένους των Ρωμαίων” και την ενότητα και ακμήν της Εκκλησίας» (Π. Χρήστου, Ελληνική Πατρολογία, τομ. 5η, σελ.169)!
 
Ζούσε μέσα στο παλάτι του ως ασκητής, με νηστείες και προσευχές. Κοιμόταν τόσο λίγο, που επονομάσθηκε «ακοίμητος». Πέραν της αγίας Σοφίας στη Βασιλεύουσα, έκτισε πολλούς ναούς και μοναστήρια, όπως το ναό του Αγίου Ιωάννου στην Έφεσο, τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά. Συγκάλεσε το 553 την Ε΄ Οικουμενική Σύνοδο, τις εργασίες της οποίας κατηύθυνε, αν και δεν παρίστατο αυτοπροσώπως σε αυτή.
 
Ο Ιουστινιανός ήταν καλός θεολόγος. Λάβαινε αποφασιστικά μέρος σε δογματικές συζητήσεις. Υπήρξε σφοδρός πολέμιος της αίρεσης του μονοφυσιτισμού.
 

Συνεχίζεται
Δεν υπάρχουν σχόλια: