Το θαύμα με την καρκινοπαθή

Κάτω από το φως των κεριών και μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, την Τρίτη που πέρασε εκατοντάδες κάτοικοι προσευχήθηκαν στην αγρυπνία που τελέστηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου στο Αιτωλικό.
Η καθιέρωση της αγρυπνίας οφείλεται στην Ελένη Ποριτσάνου και στην προσωπική ιστορία της, ένα πραγματικό θαύμα που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της μυστηριακής φανέρωσης του Θεού και των αγίων Του στους ανθρώπους.

Η 40χρονη -σήμερα- γυναίκα διαγνώστηκε το 2012 με όγκο στον εγκέφαλο.

Οι γιατροί δεν ήταν καθόλου αισιόδοξοι για την έκβαση της χειρουργικής επέμβασης στην οποία έπρεπε να υποβληθεί, αλλά ούτε και για την πορεία της υγείας της, εάν η εγχείρηση πετύχαινε.
Η εγχείρηση όχι μόνο πέτυχε, αλλά ήταν ευκολότερη από ό,τι εκτιμούσαν οι γιατροί, ενώ και η βιοψία απέδειξε ότι ο όγκος ήταν καλοήθης. Ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε μια σειρά γεγονότων που εξιστόρησαν η Ελένη Ποριτσάνου και ο π. Ανδρέας Μπότας.

Η ασθενής είπε ότι αισθάνθηκε την παρουσία ενός ηλικιωμένου στο χειρουργείο την ώρα της επέμβασης, το πρόσωπό του οποίου ξαναείδε στην εικόνα του Αγίου Ανθίμου εν Χίω στο παρεκκλήσι του νοσοκομείου. Το ίδιο πρόσωπο αντίκρισε και όταν επισκέφθηκε το μοναστήρι του αγίου στη Χίο. Το ίδιο πρόσωπο, όμως, εμφανίστηκε και στον ύπνο του ιερέα Ανδρέα Μπότα, αφότου διάβασε την ακολουθία του αγίου.

Τα γεγονότα που εξιστόρησαν η Ελένη Ποριτσάνου και ο ιερέας Ανδρέας Μπότας έγιναν γνωστά στην τοπική κοινωνία του Αιτωλικού και έτσι καθιερώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου η αγρυπνία στη μνήμη του αγίου Ανθιμου, προς τιμήν της θαυμαστής παρέμβασής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: