Αγιοποιήσεις -- Του Αθανασίου Σακαρέλλου, θεολόγου

1. Έχω την εντύπωση, ότι στενοχώρησα τον αδελφό Misha με τις απόψεις, που καταχώρησα στο Φόρουμ αυτό, για τις περίεργες «αγιοποιήσεις» μερικών «γεροντάδων» από ωρισμένα πρόσωπα. Αν αυτό είναι αλήθεια, αν δηλ. στενοχώρησα τον αδελφό μου, λυπάμαι ειλικρινά. Ποτέ δεν ήθελα να τον λυπήσω γιατί τον σέβομαι, αγαπώ και εκτιμώ βαθύτατα, μολονότι πολλές απόψεις του με βρίσκουν διαμετρικά αντίθετο. Αυτό, δεν είναι πάντοτε κακό. Σε μιά συζήτηση μπορεί να είναι και ωφέλιμο, γιατί μπορεί να προωθηθεί η συζήτηση. Από το άλλο όμως μέρος, επειδή οι διαφωνίες μας εστιάζονται σε θέματα πίστεως, και σε άλλα σημαντικά εκκλησιαστικά ζητήματα, πιστεύω ότι κάθε Ορθόδοξος πιστός έχει υποχρέωση να μη σιωπά, όταν κινδυνεύει η Πίστη. Και σ’ αυτό, θα μου επιτραπεί να επιστήσω την προσοχή όλων των αναγνωστών της ιστοσελίδας αυτής. 

Θα ερωτηθώ, ίσως: Στην προκείμενη περίπτωση κινδύνευε η πίστη από τον αγαπητό φίλο
Misha; Ασφαλώς, όχι! Δεν κινδυνεύει απ’ αυτόν, που φαίνεται ότι είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος, με σπάνια ενδιαφέροντα και ζήλο, έστω καμιά φορά "ου κατ' επίγνωσιν"! 

Κινδυνεύει όμως από το παρατηρούμενο φαινόμενο των αθρόων αγιοποιήσεων προσώπων, τα οποία είναι πολύ αμφίβολο, αν ο Θεός φανέρωσε το θέλημά Του, οι πιστοί, που ζουν ακόμα στη γη, να τα τιμούν και δοξάζουν ως αγίους. Ο κίνδυνος συνίσταται στην αλλοίωση των κριτηρίων και προϋποθέσεων, που έχει η Εκκλησία για την παραδοχή κάποιου ως αγίου. Γι’ αυτό ακούμε να γίνεται λόγος για αγιοποίηση του Ευσεβίου Ματθοπούλου, του Αθηναγόρα, Παπαφλέσσα, του «θαυματουργού» ιατρού Δημητρίου Λέκκα κ.ά.
 

Ο κίνδυνος αυτός επαυξάνεται, κατά τη ταπεινή γνώμη μου, ότι με τις αγιοποιήσεις αυτές οι Οικουμενιστές επιδιώκουν τη νοθεία του Ορθόδοξου αγιολογίου, με πρόσωπα αφερέγγυα από πλευράς Ορθοδόξου πίστεως, ώστε οι άγιοι να παύσουν να είναι οι απλανείς οδηγοί μας ως «κανόνες πίστεως» για μας. Και περαιτέρω, να βρεθούμε στην ανάγκη, κάποια στιγμή, όπως έκαμαν παληότερα οι παπικοί, να ξεκαθαρίσουμε το αγιολόγιό μας, από «ψεύτικους αγίους», αλλά και πραγματικούς αγίους. Λέγεται ότι ο Πάπας ζήτησε από τους Ορθόδοξους που θέλουν να ενωθούν μαζί του να βγάλουν από το αγιολόγιο, τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, που τον αποκάλεσε «αντίχριστο» και ζήτησε να τον καταριώνται οι Ορθόδοξοι!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: