Αγιοποιήσεις -- Του Αθανασίου Σακαρέλλου, θεολόγου



misha έγραψε:

η άρση των αναθεμάτων ήταν αντικανονική, άρα ανίσχυρη.... η ψευδένωση επιχειρήθηκε και στο παρελθόν αρκετές φορές ανεπιτυχώς....το ίδιο θα συμβεί και τώρα...


PATIENT:


Mέχρι να συμβεί όμως εμείς τι πρέπει να κάνουμε;
Nα θυμηθούμε το κλασσικό πλέον παράδειγμα της ψευδοσυνόδου Φερράρας Φλωρεντίας . Μετά την υπογραφή της «ενώσεως» το ανθενωτικό λείμμα συσπειρώθηκε γύρω από τον άγιο Μάρκο και δεν είχαν καμία κοινωνία με τον Πατριάρχη.

Και επειδή λέγονται πολλά ανεύθυνα γύρω από το θέμα αυτό, να τονίσουμε ότι το 1443 έγινε στα Ιεροσόλυμα Σύνοδος Πατριαρχών που καταδίκασε και κήρυξε άκυρη την συμφωνία της Φλωρεντίας.
Μέχρι να γίνει και σήμερα ανάλογη Σύνοδος και να καταδικάσει την «άρση» της ακοινωνησίας Ρώμης-Κων/λης, αυτή βρίσκεται σε ισχύ. Όποιοι στα λόγια καταδικάζουν τον Οικουμενισμό αλλά συνεχίζουν την κοινωνία τους με το Οικ. Πατριαρχείο, με τα έργα τους εγκρίνουν την συγκεκριμένη ένωση και πρακτικά είναι λατινόφρονες, όσο και αν δεν αποδέχονται αυτόν τον χαρακτηρισμό.
Ας μην ξεχνούνε ότι εκείνα τα χρόνια ή με τον άγιο Μάρκο θα ήσουν ή με τον λατινόφρονα Πατριάρχη. Ήταν αδιανόητο για τους πιστούς να αποδεχτούν την διδασκαλία τύπου Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου ότι πρέπει υποχρεωτικά να κοινωνείς με τον Πατριάρχη – για να μην θεωρηθείς σχισματικός – έως ότου τον καταδικάσει Σύνοδος. 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"η άρση των αναθεμάτων ήταν αντικανονική, άρα ανίσχυρη.... η ψευδένωση επιχειρήθηκε και στο παρελθόν αρκετές φορές ανεπιτυχώς....το ίδιο θα συμβεί και τώρα..."

Οι αρχιερείς που διοικούν τώρα τον κρατικό θρησκευτικό οργανισμό είναι επίσημα συνεχιστές εκείνων που έκαναν τις λεγόμενες ψευδοενώσεις στο παρελθόν.