Εκαναν τζαμί επίσημα τον ναό- σύμβολο!

Μόνιμος ιμάμης διορίστηκε στην Αγια-Σοφιά. Συνεχίζονται οι προκλήσεις μετά την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης
Καθοδηγούμενος από τις νεοοθωμανικές φιλοδοξίες του, τις πολιτικές βλέψεις του και την έπαρση του κρυμμένου μέσα του σουλτάνου ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει τις προκλήσεις του προς τον πολιτισμένο κόσμο - κυρίως όμως προς την Ελλάδα!

Με απόφαση που συνυπογράφουν η μουφτεία της περιοχής Φάτιχ και η Υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων (μία από τις πολλές όπου στο πλαίσιο των πρόσφατων διώξεων αντικαθεστωτικών έχουν αντικατασταθεί εκατοντάδες στελέχη από οπαδούς του προέδρου) διορίστηκε χθες μόνιμος ιμάμης στην Αγία Σοφία!

Οργανόγραμμα
Μια θέση που υπήρχε στο οργανόγραμμα αλλά παρέμενε κενή από το 1935, έναν χρόνο αφότου το σύμβολο της βασιλεύουσας μετατράπηκε από τον Κεμάλ Ατατούρκ σε μουσείο. Πόλος έλξης επισκεπτών από ολόκληρο τον κόσμο, το μνημειακό αριστούργημα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας λειτουργούσε αποκλειστικά ως μουσείο και χώρος πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ομως μετά από οκτώ δεκαετίες με την άνοδο των ισλαμοσυντηρητικών δυνάμεων του Ερντογάν ήχησαν και πάλι πριν από τέσσερα χρόνια οι μουεζίνηδες από τους μιναρέδες της Αγίας Σοφίας. Αρχικά ο τόπος προσευχής περιοριζόταν σε μικρό προθάλαμο στον περίβολο του ναού. Ομως στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, στο ξεκίνημα του Ραμαζανιού, ο μουεζίνης εισήλθε για πρώτη φορά στην Αγία Σοφία και η πρόσκλησή του σε πρωινή προσευχή με φόντο το υπέρτατο μνημείο της Ορθοδοξίας μεταδόθηκε από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα. Με τον διορισμό μόνιμου ιμάμη, προγραμματίζεται σύμφωνα με την εφημερίδα «Yeni Safak» η τέλεση θρησκευτικής «λειτουργίας» και προσευχής που θα ακούγεται από τους τέσσερις μιναρέδες του μνημείου πέντε φορές την ημέρα.

Συμβολικές ενέργειες με τις οποίες -όπως και με τη ρητορική αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης, που όρισε τα σύνορα του σύγχρονου τουρκικού κράτους, την επανακαθιέρωση της μαντίλας σε σχολεία, πανεπιστήμια, σώματα ασφαλείας, τις εκκλήσεις στον μουσουλμανικό κόσμο να «αναζητήσει την άξια ηγεσία του»- ο Ερντογάν ικανοποιεί τους φανατικούς οπαδούς του συντηρητικού Ισλάμ, οι οποίοι τον στηρίζουν στην εξουσία.

Σημειώνεται ότι στα 100 μέτρα από την Αγία Σοφία βρίσκεται το περίφημο Μπλε Τζαμί, που παρότι τουριστικό αξιοθέατο στην Κωνσταντινούπολη λειτουργεί κατά τις μεσημεριανές ώρες ως τζαμί, αποκλειστικά για τους μουσουλμάνους που επιθυμούν να προσευχηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: