Κύπρος: Οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της Μόρφου διεκδικούν το δικαίωμα επιστροφής

Το δικαίωμα της επιστροφής στην κατεχόμενη πόλη της Μόρφου διεκδίκησαν σήμερα οι εκτοπισμένοι κάτοικοί της, με αφορμή τη σημερινή επέτειο κατάληψης της το 1974.
Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Μόρφου, επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη κατοχή στις πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία, καθώς και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον πρόεδρο της Βουλής.
Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας παρέλαβε το ψήφισμα ο διευθυντής του γραφείου του, Κύπρος Κυπριανού.
Ο δήμαρχος Μόρφου, Χαράλαμπος Πίττας, σε δηλώσεις μετά την επίδοση των ψηφισμάτων, τόνισε ότι ειδικά σήμερα που είναι η ημέρα της κατάληψης της Μόρφου και της Αμμοχώστου, είναι ακόμη πιο έντονο και επιτακτικό, αυτοί που έχουν τη δύναμη να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να αλλάξει στάση και να εργαστεί για δίκαιη λύση του Κυπριακού, χωρίς ξένα στρατεύματα και επεμβάσεις.
Απόψε τελείται στην εκκλησία Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία μνημόσυνο των πεσόντων και θανόντων στην προσφυγιά Μορφιτών και δέηση για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και για επιστροφή των προσφύγων.
Στο προαύλιο της Εκκλησίας, πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφίας, με θέμα τη σύληση και καταστροφή της πανάρχαιας κληρονομιάς της Μόρφου, που φτάνει πίσω στους Μυκηναίους.

πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: