Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡ. ΕΝΩΣΗ

Γιατί δεν πρέπει να ενταχθεί στην Κοινότητα η χώρα της ημισελήνου

Η συζήτηση για το μέλλον της Ευρ. Ενώσεως έχει ανοίξει μετά την απόφαση του βρετανικού λαού. Πιστεύω ότι ένα από τα πρώτα θέματα για τα οποία θα ληφθούν αποφάσεις πρέπει να είναι και η λεγόμενη διεύρυνση, δηλαδή η εισδοχή νέων κρατών-μελών. Τα μηνύματα των λαών και η άνοδος των ευρωφοβικών κομμάτων σε διάφορες χώρες καθιστούν προφανή την απάντηση: Η Ενωση ας λύσει πρώτα τα εσωτερικά της θέματα και μετά ας ασχοληθεί με την ενδεχόμενη διεύρυνση.

Απαραίτητη είναι η αποσαφήνιση της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Θέλει η Ε.Ε. να ξαναβρεί τις χριστιανικές, ελληνικές και ρωμαϊκές ρίζες της ή θα πνιγεί στα θολά νερά της πολυπολιτισμικότητας; Θα πάρει ξεκάθαρη απόφαση ότι ισλαμίζουσες και μη δημοκρατικές χώρες, όπως η Τουρκία, δεν έχουν καμία θέση ως μέλη; Θα δηλώσει η Ενωση προς την Αλβανία και τα Σκόπια ότι δεν πρόκειται να έχουν ευρωπαϊκό μέλλον, αν δεν εγκαταλείψουν τα αλυτρωτικά οράματα της «Φυσικής Αλβανίας» και της «Μεγάλης Μακεδονίας»;



Η Τουρκία και ειδικά η σημερινή Τουρκία του Ερντογάν δεν έχει θέση στην Ευρ. Ενωση. Ο πρόεδρός της οδηγεί τον λαό στον ισλαμισμό και εφαρμόζει περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών. Ερωτοτροπούσε έως τώρα με τους τζιχαντιστές (ISIS), αδυνατεί να ελέγξει το αυτονομιστικό αντάρτικο των Κούρδων και για να το πω πολύ απλά: Ο Ερντογάν κάνει τα πάντα για να δείξει ότι η χώρα του δεν είναι ευρωπαϊκή, ούτε θέλει ούτε μπορεί.
Δεν έχει θέση στην Ε.Ε. μια Τουρκία η οποία κατέχει το 40% της Κυπριακής Δημοκρατίας, χώρας-μέλους της Ενώσεως.
Δεν έχει θέση στην Ε.Ε. μια Τουρκία η οποία διατηρεί την απειλή κηρύξεως πολέμου εναντίον μας για τα 12 μίλια και η οποία αμφισβητεί τις Οινούσσες και δεκάδες άλλα ελληνικά νησιά.
Δεν έχει θέση στην Ε.Ε. μια Τουρκία η οποία δεν σέβεται την ιστορία της Αγίας Σοφίας και χρησιμοποιεί ως ισλαμικό τέμενος έναν χώρο ιερό για κάθε ορθόδοξο χριστιανό.

Σε προηγούμενες δεκαετίες οι ελληνικές κυβερνήσεις υποστήριξαν τα ευρωπαϊκά οράματα της Αγκυρας. Η τακτική αυτή δεν ωφέλησε. Ούτε καλοπιάσαμε τους Τούρκους ούτε γίναμε αρεστοί στους Ευρωπαίους. Η μεν τουρκική πολιτική έγινε ακόμη πιο προκλητική, οι δε εταίροι μάλλον κατανόησαν ότι δεν συμφέρει την Ε.Ε. να εντάξει μια πολυπληθή μουσουλμανική χώρα.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προ ολίγων ημερών η συντονίστρια Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι παρουσίασε το έγγραφο με τίτλο «Παγκόσμια στρατηγική για την ασφάλεια». Αν εγκριθεί, τότε η Ενωση θα αποκτήσει δική της στρατιωτική δύναμη και δεν θα εξαρτάται αποκλειστικά από το ΝΑΤΟ, στο οποίο μετέχει η Τουρκία.
Ναι σε μια ειδική σχέση. Οχι στην Τουρκία ως πλήρες μέλος.

Κωνσταντίνος Χολέβας

Δεν υπάρχουν σχόλια: