Μητρ. κ. Αμβρόσιος : Η ΑΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ -- ΣΗΜΕΙΟΝ ΑΝΤΙΛΕΓΟΜΕΝΟΝ!

__________Κανονικά η αναμενομένη να συνέλθη στην Κρήτη Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας θα έπρεπε να προξενήση μεγάλη χαρά στις ψυχές όλων μας, κληρικών και λαϊκών! Ώφειλε να είναι μια ευκαιρία μαρτυρίας της Ορθοδοξίας μας και να μας δώση ένα Μήνυμα Αγάπης και Ενότητος. 

___________Παρά ταύτα όσο πλησιάζουμε στην ημέρα ενάρξεως των εργασιών της Συνόδου τόσο καί επαυξάνεται η αγωνία της ψυχής μας, ότι τελικά στην Κρήτη θα αναδειχθούν τα εσωτερικά προβλήματα της Εκκλησίας μας ως συνέπεια της ανθρώπινης αδυναμίας ημών, κληρικών τε και λαϊκών, αξιωματούχων και μή.
___________Το κλίμα της επικρατούσης αναταραχής μέσα στούς κόλπους της Εκκλησίας μας  αναδεικνύεται κάθε ημέρα και περισσότερο! 
___________Τελευταία περίπτωση ήταν αυτή του αδελφού μας Θεοφιλεστάτου Επισκόπου ο οποίος σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο «ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ» (06.06.2016), αντί να ασχοληθή με θέματα ουσίας, προτίμησε να καταφερθή κυρίως εναντίον τρίτων προσώπων, ειπών τα εξής απαράδεκτα: «Έχουν κουράσει και ξεφύγει όσοι αντιδρούν. Θέλουν προσωπική προβολή»! Αποδεκτόν θα ήτο να εκφράση την γνώμην του καί τις αντιρρήσεις του επί των θέσεων τρίτων προσώπων! Αλλά ο Θεοφιλέστατος δέν έχει δικαίωμα να αποφαίνεται ex cathedra για τους άλλους και να εκφέρη καταγγελτικόν λόγον, με τα λόγια «έχουν κουράσει και ξεφύγει όσοι αντιδρούν".  Προσωπικώς δεν μας εγγίζει η καταγγελτική αυτή ετυμηγορία του, καθ΄όσον δεν έχουμε ασχοληθή δημοσίως με την Μεγάλη Σύνοδο.
__________Αποδεχόμενοι όμως ως πρόκληση την αφιλάδελφη αυτή συμπεριφορά  του Θεοφιλεστάτου Αδελφού μας, αποφασίσαμε να γνωστοποιήσουμε την άποψή μας, δίδοντας στην ευρύτερη δημοσιότητα τήν από 8ης Μαρτίου ε.έ. σχετική Αναφορά μας πρός την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, όπου με υπευθυνότητα εκθέτουμε την ταπεινή μας γνώμη περί της μελλούσης να συνέλθη στην Κρήτη Μεγάλης Πανορθοδόξου Συνόδου. Εκεί με υπεύθυνο τρόπο εκθέτουμε τις επιφυλάξεις μας και τις ανησυχίες μας, καταλήγοντας στην πρόταση: «Η Εκκλησία της Ελλάδος να μη συμμετάσχη εις την μέλλουσαν να συνέλθη Μεγάλην Πανορθόδοξον Σύνοδον, διότι δι’ Αυτής θα προέλθη σκανδαλισμός των συνειδήσεων των ψυχών, διά δε των ληφθησομένων Αποφάσεών της κινδυνεύει η ενότης της Μιάς, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής του Χριστού Εκκλησίας. Ας το τολμήσωμεν!».
__________Δυστυχώς τα γεγονότα μας δικαιώνουν πρίν ή συνέλθη η Μεγάλη Πανορθόδοξος Σύνοδος!
__________Στον αγαπητό μας εν Χριστώ Αδελφό, θα ηθέλαμε να απαντήσουμε από τη θέση αυτή:  Θεοφιλέστατε εν Χριστώ Αδελφέ, είσθε πολύ νέος εις την Αρχιερωσύνην! Συγκρατηθήτε! Μή σπεύδετε στις κρίσεις Σας! Δεχθήτε ως δικαίωμα του κάθε πιστού-Μέλους της Εκκλησίας  να εκφέρη ελευθέρως την γνώμη του! Μάθετε να αντιμάχεσθε κάποια εκφερόμενη γνώμη, όχι όμως τά πρόσωπα! 'Αλλωστε, δεν είναι βεβαιωμένον, ότι οσάκις ένας Αδελφός μας Αρχιερεύς ή μή εκφράζει την γνώμη του σε θέματα της αμωμήτου Πίστεώς μας, το επιχειρεί, διότι οπωσδήποτε «θέλει την προσωπική του προβολή»! Πως άλλως να εκφράση τις την αγωνία της ψυχής του για την πορεία της Μητρός Εκκλησίας;  Τα πρόσωπα συγκροτούν την Εκκλησίαν, αλλά ΔΕΝ ΥΠΕΡΚΕΙΝΤΑΙ της Εκκλησίας!  Ο λιβανωτός καλόν είναι να προσφέρεται πρός τόν Θεόν καί όχι πρός τά πρόσωπα! 

Αίγιον, 13 Ιουνίου 2016
+ ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: