Αυτονομιακός Αγώνας Β. Ηπείρου: Συνεχίζουμε


Πηγή : http://www.sfeva.gr


Αυτονομιακός Αγώνας Β. Ηπείρου: Συνεχίζουμε
Αυτονομιακός Αγώνας Β. Ηπείρου: Συνεχίζουμε
Με λαμπρότητα γιορτάστηκε σήμερα 15/5/2016 στο ακριτικό Δελβινάκι η επιτυχής λήξη της α΄ φάσης του Αυτονομιακού Αγώνα της Β. Ηπείρου, που ανάγκασε την Αλβανία να υπογράψει το νομικά ενεργό μέχρι σήμερα Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, το οποίο προβλέπει αυτονομία στα ιερά χώματα της Β. Ηπείρου. Μετά τη Θεία Λειτουργία, τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο του Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως Βασιλείου, εκ των πρωτεργατών του Αυτονομιακόυ Αγώνα του 1914. Στη συνέχεια, ο νυν Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης και πρόεδρος του ΠΑΣΥΒΑ κ. Ανδρέας εκφώνησε μία σύντομη αλλά εμπνευσμένη ομιλία, όπου αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση στη Β. Ήπειρο, κάλεσε σε ενίσχυση του αγώνα της ΣΦΕΒΑ και του ΠΑΣΥΒΑ και διαβεβαίωσε ότι στο τέλος ο αγώνας για τη Β. Ήπειρο θα δικαιωθεί. Ακολούθησε ειρηνική πορεία προς το ηρώο της κωμόπολης και εγκρίθηκε ψήφισμα.
Το σχετικό Δελτίο Τύπο της Ιεράς Μητροπόλεως  έχει ως εξής:
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΡΥΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ

Αριθ. Πρωτ.:  33                               Εν Δελβινακίω τη 15η Μαΐου 2016
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
                Εκατόν δύο (102) χρόνια μετά από τον ηρωϊκό αγώνα για την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου (17.2.1914) και την υπογραφή του «Πρωτοκόλλου της Κερκύρας» (17.5.1914), πραγματοποιήθηκαν στο ηρωϊκό Δελβινάκι, την Κυριακή, 15 Μαΐου 2016, οι καθιερωμένες  από τον Μητροπολίτη ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟ, εκδηλώσεις. Έτσι, το πρωϊ, εν πληθούση Εκκλησία, τελέσθηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο των πρωτεργατών και των γενναίων Αγωνιστών της Αυτονομίας. Στην συνέχεια, τρισάγιο επί του τάφου του Δρυϊνουπόλεως ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ και κατάθεση στεφάνου από τον Μητροπολίτη κ. ΑΝΔΡΕΑ, ο οποίος, κατόπιν μίλησε επίκαιρα. Μετά την ομιλία έγινε η ειρηνική πορεία όλων των προσκυνητών (Σ.Φ.Ε.Β.Α., ΠΑ.ΣΥ.Β.Α., Ελλαδιτών και Βορειοηπειρωτών) μέχρι το Μνημείο των Πεσόντων της κωμοπόλεως. Εκεί έγινε σύντομο Τρισάγιο, κατάθεση στεφάνου από τον Μητροπολίτη και στο τέλος εψάλη ο Εθνικός Ύμνος, αφού προηγουμένως εγκρίθηκε δια βοής το ακόλουθο
Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
«1) Ζητάμε από την Αλβανία να σταματήση την ανθελληνική στάση της απέναντι στους Βορειοηπειρώτες, πότε γκρεμίζοντας ιερούς Ναούς, πότε αρπάζοντας αυθαίρετα τις περιουσίες των Ελλήνων, και πότε διαγράφοντας ετσιθελικά από τους εκλογικούς καταλόγους όσους Βορειοηπειρώτες ζουν και εργάζονται μακριά από την πατρίδα τους. Αυτό το εξωφρενικό μέτρο αποβλέπει στο να χάσουν οι Βορειοηπειρώτες το δικαίωμα να ψηφίζουν στην Πατρίδα τους !
2) Ζητάμε να σταματήση η Αλβανία να υποδαυλίζη τις ορέξεις των «Τσάμηδων» για ανύπαρκτες αποζημιώσεις και για περιουσίες στην Ελλάδα.
3) Ζητάμε από τους Βορειοηπειρώτες να είναι μονοιασμένοι μεταξύ τους. Η ισχύς εν τη ενώσει, αφού μάλιστα μπροστά μας έχουμε σκληρό αγώνα.
4) Ζητάμε, ακόμη από την «ΟΜΟΝΟΙΑ» να ασχοληθή με το ζήτημα όσων επρόδιδαν τους συμπατριώτες τους, κατά την διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος, και παραμένουν αμετανόητοι.
5) Ζητάμε από την Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση της Ελληνικής μας Πατρίδος να ενδιαφερθή, επί τέλους, και για την Βόρειο Ήπειρο, για να μη προστεθή στις ήδη υπάρχουσες μια ακόμη «χαμένη Πατρίδα». Όχι ενδιαφέρον μόνο για τα οικονομικά, αλλά και για τα εθνικά ζητήματα, για να καταξιώσουμε έτσι την κληρονομιά των ενδόξων προγόνων μας. Τέλος,
6) Παρακολουθούμε με συγκίνηση το δράμα των προσφύγων, που βρίσκονται στην Χώρα μας. Και ζητάμε από την Ευρώπη και την Αμερική να ενεργήσουν με αποφασιστικότητα, ώστε να σταματήση ο πόλεμος, τόσο στην Μέση Ανατολή, όσο και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Μόνον έτσι θα μπορέσουν οι πρόσφυγες να επιστρέψουν με ασφάλεια στην πατρίδα τους και να επιδοθούν στα ειρηνικά τους έργα ».
(Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως).


σ.σ. Ας συνεχίζει να μνημονεύει τον λατινόφρονα εχθρό της Κυρίας Θεοτόκου και του Υιού Της, ο νυν Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης και πρόεδρος του ΠΑΣΥΒΑ κ. Ανδρέας, και θα δικαιωθεί ο αγώνας....

Δεν υπάρχουν σχόλια: