Ο όσιος πατήρ ημών Ιουστίνος Πόποβιτς γράφει:

 «Το ορθόδοξο δόγμα, μάλλον δε το παν-δόγμα περί της Εκκλησίας, απερρίφθη και αντικατεστάθη δια του λατινικού αιρετικού παν-δόγματος περί του πρωτείου και του αλαθήτου του πάπα, δηλαδή του ανθρώπου. Εξ αυτής δε της παναιρέσεως εγεννήθησαν και γεννώνται συνεχώς άλλαι αιρέσεις: το Filioque, η αποβολή της Επικλήσεως, τα άζυμα, η εισαγωγή της κτιστής χάριτος, το καθαρτήριον πυρ, το θησαυροφυλάκιον των περισσών έργων...».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

+Ι.Γ.Ζ.
Τα πρώτα 300 χρόνια στην αρχαία Εκκλησία, ο Διάβολος πολεμούσε ευθέως τους Χριστιανούς δια του Μαρτυρίου. Οταν τα πράγματα άλλαξαν με τον Μ.Κωνσταντίνο, τότε μαζεύτηκαν οι χειρότεροι άνθρωποι... μυρίστηκαν χρυσό και δόξα ατελείωτη και πήγαν και έγιναν επίσκοποι.
ο Διάβολος άλλαξε τακτική και άρχισε να πολεμάει την Εκκλησία απο μέσα.
Οσοι κατάλαβαν τι έρχεται, έφυγαν στις ερημιές και έτσι ξεκίνησαν τα οργανωμένα Μοναστήρια τα οποία και έβαλε σε σειρά ο Μ. Βασίλειος με τους κανόνες που έγραψε.
Δια ταύτα, ο πόλεμος γίνεται απο μέσα με τις αιρέσεις.
Το ζητούμενο είναι ποιός θα ακολουθήσει τον Χριστόν δηλαδή το ξεβόλεμα, τις συκοφαντίες κλπ και ποιός θα ακολουθήσει το σύστημα. Δηλαδή το βόλεμα με τις δεσποτικές παρέες, τις αιρέσεις, το χρήμα, την καριέρα κλπ
Πάντα θα υπάρχει αυτή η κατάσταση, και ποτέ δεν θα διορθωθεί, για τον πολύ απλό λόγο:
Θα πρέπει όλοι μας να αποδείξουμε ότι αγωνιστήκαμε σ' αυτόν τον κόσμο, έτσι ώστε να έχει ο Χριστός μια δικαιολογία για να μας χαρίσει την ουράνιο Βασιλεία.
Και κατά το ρήμα του Χριστού: όποιος με ομολογήσει έμπροσθεν των ανθρώπων...