Ορθόδοξοι «φάροι» ανάβουν και πάλι στα Πομακοχώρια


Πόλος έλξης για τους πιστούς οι λειτουργίες σε ξεχασμένους ναούς
Αποτελούν τα τελευταία χρόνια τη μοναδική πηγή φωτός, έναν «φάρο» του Ελληνισμού και της χριστιανικής πίστης στη Θράκη, που έχει αφεθεί στα χέρια των Τούρκων πρακτόρων. Ο θεσμός των εκκλησιασμών στα Πομακοχώρια της Ξάνθης έχει «αναστήσει» ξεχασμένους, ρημαγμένους ναούς σε χωριά της περιοχής και αποτελεί πλέον πόλο έλξης για χιλιάδες πιστούς από ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα.
Φέτος θα πραγματοποιηθούν συνολικά 32 εκκλησιασμοί. Κάθε μήνα γίνονται κάθε δεύτερο Σάββατο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Γλαύκη, ενώ από την Παρασκευή 1η Απριλίου, στο ίδιο εκκλησάκι, ξεκινά το πλήρες πρόγραμμα των εκκλησιασμών.
Ακολουθούν, με τη σειρά, στις 8, 10, 29 (Μεγάλη Παρασκευή) και 30 Απριλίου (Μεγάλο Σάββατο) στον Αγιο Γεώργιο στον Εχίνο, στις 8 Μαΐου στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στις Θέρμες, στις 15 Μαΐου στο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής και του Κοσμά του Αιτωλού στη Μύκη, στις 22 Μαΐου στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου και Αγίου Δημητρίου στις Σάτρες, στις 5 Ιουνίου στο Προσκυνητάρι του Αγίου Γεωργίου στη Μέδουσα, στις 12 Ιουνίου στον Ιερό Ναό Ιωακείμ και Αννης στις Θέρμες, στις 19 Ιουνίου στο εκκλησάκι του Αγίου Στυλιανού στο Ωραίο, στις 6 και 7 Ιουλίου και τις 23 και 24 Αυγούστου στο παρεκκλήσι της Αγίας Κυριακής και Κοσμά του Αιτωλού στη Μύκη, στις 9 Σεπτεμβρίου στο εκκλησάκι Αγίων Ιωακείμ και Αννης στις Θέρμες, δτις 18 Σεπτεμβρίου στο Προσκυνητάρι του Αγίου Γεωργίου στη Μέδουσα, στις 21 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στις Θέρμες, στις 30 Οκτωβρίου στο παρεκκλήσι των Αγίων Δημητρίου και Γεωργίου στις Σάτρες και στις 26 Νοεμβρίου στο εκκλησάκι του Αγίου Στυλιανού στο Ωραίο.

Από το 1923

Τα οκτώ παρεκκλήσια μπορεί να είναι λιτά και φτωχικά, αλλά ο πλούτος τους σε πνευματική προσφορά είναι ανυπολόγιστος. Την αναστήλωση και λειτουργία τους έχει αναλάβει η Ενωση Αποστράτων Ξάνθης, με οκτώ τοπικούς συλλόγους, υπό την προστασία της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης.
Την «πρωτιά» έχει ο Αγιος Γεώργιος στον Εχίνο, που χρονολογείται από το 1932. Το 1953 χτίστηκε το Προσκυνητάρι του Αγίου Γεωργίου στη Μέδουσα. Ο Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος στις Ανω Θέρμες και ο ναός των Αγίων Δημητρίου και Γεωργίου στις Σάτρες θεμελιώθηκαν το 1965. Το 1970 πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια στον Ιερό Ναό του Αγίου Στυλιανού στο Ωραίο, το 1976 της Αγίας Κυριακής και του Κοσμά του Αιτωλού στη Μύκη, και το πιο πρόσφατο παρεκκλήσι είναι εκείνο του Αγίου Γεωργίου στη Γλαύκη.


Αρ. Μάτιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: