Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Σήμερα, εορτάζουμε την ανάμνηση του πανίερου γεγονότος της Μεταμορφώσεως του Κυρίου μας. 

Σήμερα, ο Χριστός στο όρος Θαβώρ «την αμαυρωθείσα φύση του Αδάμ … λαμπρύνας εθεούργησεν».
Σήμερα, ο Χριστός «μετά δόξης, αστράψας εν τω όρει, τον κόσμον κατεφώτισεν».
Η αφορμή για την καθιέρωση της λαμπράς αυτής εορτής έχει ως εξής:
Ο Ιησούς Χριστός μιλώντας στους μαθητές του για τους κινδύνους που θα ακολουθούσαν, την προδοσία, το Σταυρό και το θάνατο, τους αποκάλυψε το ηθελημένο πάθος και το θάνατό Του και για το τι θα βίωναν και οι ίδιοι, στη συνέχεια, ως μιμητές του σωτήριου έργου Του, τόσο από τους ειδωλολάτρες όσο και από τους εν γένει εχθρούς της χριστιανικής διδασκαλίας μέσα στους αιώνες. 

Έτσι λοιπόν ο Σωτήρας Χριστός θέλοντας να δείξει στους μαθητές του μία πρόγευση της αιώνιας ζωής, λίγες ημέρες πριν του πάθους, της σταύρωσης, του θανάτου και της αναστάσεως, παρέλαβε τρεις από τούς μαθητές του, τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη και τους ανέβασε στο όρος Θαβώρ. Εκεί μεταμορφώθηκε και έλαμψε το πρόσωπό Του όπως το φως. Και τότε εμφανίστηκαν οι προφήτες Μωυσής και Ηλίας, οι οποίοι συνομίλησαν μαζί Του. 
Ο Θεάνθρωπος Κύριος πήρε μόνο τους τρείς μαθητές, Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη, διότι ο Πέτρος πίστευε βαθιά στον Χριστό, ο Ιωάννης Τον αγαπούσε σταθερά και μόνιμα, και ο Ιάκωβος επειδή είχε την δύναμη να μαρτυρήσει, αργότερα, επιβεβαιώνοντας τους λόγους του Κυρίου, πίνοντας το ποτήρι που ήπιε ο ίδιος ο Χριστός. Τους προφήτες Μωυσή και Ηλία τους έφερε για να διορθώσει τις εντυπώσεις που υπήρχαν μέχρι τότε για το ποιος ήταν, αν ήταν δηλαδή ο Ηλίας, ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ή κάποιος από τους προφήτες.

Οι άγιοι Πατέρες όρισαν όπως εορτάζεται η Μεταμόρφωση του Σωτήρος σήμερα, 40 ημέρες πριν τη γιορτή της Παγκόσμιας ύψωσης του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.
Αγαπητοί μας ακροατές, ας επικαλεστούμε τη χάρη του Σωτήρος Χριστού, προσευχόμενοι να λάμψει και στις δικές μας ψυχές το φως της Μεταμορφώσεως, το οποίο οι μαθητές βίωσαν, ως λεπτή πνευματική αύρα, σύμφωνα με την πνευματική δύναμη και την προαίρεση που είχε ο καθένας από αυτούς.
Σήμερα, γίνεται κατάλυση ιχθύος, λόγω της Δεσποτικής εορτής.
Επίσης, σήμερα υπάρχει η παράδοση, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας να διαβάζεται ειδική ευχή για τα πρώτα σταφύλια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: