Το προφίλ ενός «προοδευτικού…Δεσπότου»

Κύριε Διευθυντά,                                                                                                         
Δεν τον εγνώριζα, αλλά τον είδα, τον άκουσα και ΕΦΡΙΞΑ (!), σε μεταμεσονύκτια εκπομπή του Αντένα, αμέσως μετά την κηδεία του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Είχαν κληθεί, για να συζητήσουν το θέμα της εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου, μια ομάδα κληρικών και λαϊκών. Οι παρόντες κληρικοί ήσαν οι Μητροπολίτες Ν. Σμύρνης κ. Συμεών και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος (ο «περί ου» ο λόγος!), ο εκπρόσωπος του αποβιώσαντος Χριστοδούλου π. Τιμόθεος και ο γνωστός θεολόγος και ψυχίατρος π. Στυλιανός Καρπαθίου.                
Ένας από τους συνομιλητές, δημοσιογράφος, είπε ότι, ο φερόμενος ως υποψήφιος Μητροπολίτης  Σπάρτης κ. Ευστάθιος είναι οργανωσιακός (χωρίς να προσκομίσει στοιχεία!), αλλά και συντηρητικός, γιατί σε συζήτηση, που είχε μαζί του, χαρακτήρισε την έκτρωση κατά εμβρύου με σύνδρομο Down και κάποια άλλη ασθένεια, ως έγκλημα. Όπως ήταν φυσικό, ο π. Στυλιανός, ως κληρικός και ως ιατρός, αντέδρασε έντονα υπέρ της θέσεως του Σπάρτης, προσθέτοντας ότι και ιατρικά η κάθε έκτρωση είναι φόνος. Συγχρόνως, ζήτησε μάλιστα, να επιβεβαιώσει την θέση του, ο παριστάμενος Μητροπολίτης Μεσσηνίας. Οποία, όμως, η οδυνηρή έκπληξή μου, όταν ο Μητροπολίτης επιτέθηκε στον π. Στυλιανό, λέγοντάς του ότι έχει αναχρονιστικές απόψεις και όχι μόνο! Στο τέλος, ο «προοδευτικός» Μητροπολίτης, κάλεσε επιτιμητικά τον π. Στυλιανό (που, κατά το κοινώς λεγόμενο και δύο πτυχία έχει και πρέπει να είναι, τουλάχιστον, δέκα χρόνια μεγαλύτερος από τον Δεσπότη…), να κάνει υπακοή στην … Εκκλησία και να είναι πιο … ταπεινός…!                                                                                   
Δεν κατάλαβα! Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας πιστεύει ότι, είναι «η Εκκλησία», Οπαδός του «υπεράνθρωπου» του Νίτσε ή της επικράτησης των Αρίων του Χίτλερ, ίσως μπορεί να χαρακτηρισθεί, όταν τάσσεται υπέρ του φόνου (!) των ανίατα αρρώστων, από την κοιλιά της μάνας τους, σαν να ανήκει ο κόσμος, μόνο στους υγιείς και δυνατούς! Κατά την ταπεινή μου, όμως, γνώμη, ούτε προοδευτικός είναι, ούτε πολύ περισσότερο μαθητής, του Μεγάλου Πατέρα, των ασθενών, δηλαδή του Χριστού, μπορεί να χαρακτηρισθεί!  Και διερωτώμαι: Με ποια κριτήρια τον επέλεξαν για Μητροπολίτη; Αλλά κι ένα τελευταίο: Γιατί ο παριστάμενος έτερος Μητροπολίτης Ν. Σμύρνης κ. Συμεών, δεν αντέδρασε ΚΑΘΟΛΟΥ; Γιατί, δεν έβαλε τα πράγματα στη θέση τους; Συμφωνεί με τον Μεσσηνίας ή για κάποιο λόγο, «έκανε την πάπια»; Αυτοί είναι οι Δεσποτάδες μας; Από αυτούς περιμένουμε να ποιμάνουν το ποίμνιό τους στους χαλεπούς σήμερα καιρούς; Ποιος θα μου απαντήσει σ΄ αυτά τα καυτά ερωτήματα; Μάλλον κανένας, γι΄ αυτό κάνω τον Σταυρό μου και προσθέτω: «Ο Θεός να βάλει το Χέρι του»!

Με τιμή                                  
Γεώργιος Ντόνας     
Οικονομολόγος


Δεν υπάρχουν σχόλια: