Το Σχέδιο Ερντογάν για Εξισλαμισμό

Είναι εκπληκτικό, ότι ενώ επί μία και πλέον εβδομάδα εξελίσσονται αναταραχές στην Κωνσταντινούπολη, στην Αθήνα εμφανίζονται όλο και περισσότεροι όψιμοι εμπειρογνώμονες των τουρκικών πραγμάτων, οι οποίοι δίδουν ερμηνείες και προβαίνουν σε εκτιμήσεις και προβλέψεις σχετικά με τις εξελίξεις στην γείτονα. Εξαιρούμε βεβαίως τους σοβαρούς αναλυτές, οι οποίοι είναι ούτως ή άλλως συγκρατημένοι στην διατύπωση των απόψεών τους. Πολλοί εξ αυτών άλλωστε διέβλεπαν ότι η εγγενώς διχασμένη τουρκική κοινωνία παρέμενε σιωπηλή μόνο και μόνο εξ αιτίας των ισχυροτάτων μηχανισμών καταστολής, τους οποίους το καθεστώς Ερντογάν έχει κληρονομήσει από το κεμαλικό κράτος.

H συνέχεια, “κλικ’’ πιο κάτω στο: Read more

Είναι ενδεχόμενοεντός των επομένων ημερών να δούμε τους μηχανισμούς αυτούς να σαρώνουν τους εναπομείναντες διαδηλωτές της πλατείας Ταξίμ. Και στην περίπτωση αυτή η καταστολή δεν θα χαρακτηρίζεται από την «ηπιότητα» των δακρυγόνων αερίων και των αντλιών της πυροσβεστικής. Αξίζει όμως να ρίξουμε μια προσεκτικότερη ματιά στο ετερόκλητο του πλήθους που συνεκεντρώθη. Βλέπουμε αφ’ ενός νέους ευρωπαϊκής εμφανίσεως με μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο προφανώς άνω του μετρίου, κεμαλιστές (που παραμένουν πολυάριθμοι στις πλέον προηγμένες περιοχές της Τουρκίας όπως η Κωνσταντινούπολις και τα παράλια) μαζί με «χούλιγκανς» ποδοσφαιρικών ομάδων. Αξιοσημείωτο είναι, ότι οι σαφώς μικρότερης κλίμακος κινητοποιήσεις στην Σμύρνη είναι σχεδόν ομοιογενείς και με σαφή κεμαλικό προσανατολισμό.
Φυσικάουδείς εκ των διαδηλωτών της Κωνσταντινουπόλεως, σκοτίζεται για την πολεοδομική διαμόρφωση της πλατείας Ταξίμ και την ανέγερση ή μη του εμπορικού κέντρου στο σημερινό πάρκο, από την οποία ξεκίνησαν οι αναταραχές. Απλώς, ο καθένας για τους δικούς του λόγους επιδιώκει να εκφράσει την αντίθεσή του προς την πολιτική ισλαμοποιήσεως της τουρκικής κοινωνίας από τον Ερντογάν.
Πρόκειταιδηλαδή για μια τουρκική αντιστροφή του φαινομένου της «αραβικής ανοίξεως». Ήταν εξαιρετικώς ατυχής ο παραλληλισμός των δύο καταστάσεων και ακόμη περισσότερο η χρήσις της εκφράσεως «τουρκική άνοιξις». Το τουρκικό αντίστοιχο των αιτημάτων της «αραβικής ανοίξεως» είναι αυτό ακριβώς που θέλει να φέρη η πολιτική του Ερντογάν. Μόνο που η δική του μεθοδολογία ήταν εξαιρετικά μελετημένη και η εφαρμογή της έγινε με θαυμαστή επιδεξιότητα. Πολλοί επίστεψαν ότι θα έφερνε εκδημοκρατισμό και πρόοδο. Ότι θα έθετε τέλος στον αυταρχισμό του κεμαλικού κατεστημένου. Τελικώς αποδεικνύεται ότι επιδιώκει απλώς να θέση τέλος στο κεμαλικό κατεστημένο μόνον προκειμένου να υποτάξη τις αυταρχικές δομές του και να επιβάλη τον δικό του ισλαμικό αυταρχισμό.
Κάποιοιπου τώρα ξυπνούν από την παραπλάνηση, βρίσκουν την ευκαιρία να εκφράσουν την αντίθεσή τους. Είναι προφανές ότι χωρίς ηγεσία και χωρίς καθοδήγηση η αντίδρασίς τους θα πέση στο κενό. Απλώς θα κάνη τον ίδιο τον Τούρκο πρωθυπουργό να ξανασκεφθή τις μεθόδους του και ενδεχομένως να επιδείξη μεγαλύτερη ακόμη επιδεξιότητα κατά τα επόμενα πολιτικά του βήματά. Άλλωστε ήδη μιλώντας προς το εξωτερικό επέδειξε την ικανότητά του να προσαρμόζεται καθώς επεσήμανε την αστυνομική καταστολή στις δυτικές χώρες και έθεσε το ερώτημα αν «η τουρκική δημοκρατία είναι κατωτέρας ποιότητος από αυτές» προκαταλαμβάνοντας πιθανές αντιδράσεις έναντι των αναμενομένων κινήσεων των δικών του αυταρχικών μηχανισμών.
Η αλήθειαείναι ότι η τουρκική δημοκρατία είναι κατωτέρας ποιότητος καθεστώς και σίγουρα κατωτέρας ποιότητος δημοκρατία. Έτσι την εσχεδίασε ο Μουσταφά Κεμάλ και έτσι την συνεχίζουν οι ισλαμιστές. Μόνο που οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί, είτε εθελοτυφλούν είτε πράγματι έχουν άγνοια των βασικών δεδομένων που αφορούν στην Τουρκία.
Πάντωςο ίδιος ο Ερντογάν έχει απόλυτο δίκιο όταν υποστηρίζει ότι την πολιτική του υποστηρίζει η μεγάλη πλειονότης των Τούρκων. Άλλωστε αυτό έχει επιβεβαιωθή σε επανειλημμένες εκλογικές αναμετρήσεις. Το γεγονός όμως ότι καλεί τους υποστηρικτές του να βγουν και αυτοί στους δρόμους εμπεριέχει κινδύνους. Ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός τονίζει ότι πρέπει να βγουν ειρηνικά. Διαφορετικά η κατάστασις μπορεί να γίνη εμφυλιοπολεμική, οπότε ο επόμενος που θα βγη στους δρόμους θα είναι ο Στρατός. Και τότε θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε σε ποιο βαθμό τον έχουν αλώσει οι ισλαμιστές του Ερντογάν.
(από την εφημερίδα "Εστία")

Δεν υπάρχουν σχόλια: