Ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος

Ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος
Αναχώρησε πριν από λίγο από από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη χώρα μας.

Από τη μονή Δοβρά στη Βέροια, την οποία επισκέφθηκε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Πατριάρχης Κύριλλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της επίσκεψής του στη χώρα μας, σημείωσε τον πνευματικό χαρακτήρα της επίσκεψής του, τις διαχρονικές φιλικές σχέσεις των δύο λαών και των εκκλησιών τους και την ανάγκη να διατηρηθούν έτσι και στο μέλλον, αλλά μίλησε θερμά και για το Άγιον Όρος, τη μακραίωνη ιστορία του και την βαθιά πνευματική του επίδραση στους επισκέπτες του και στον σύγχρονο κόσμο.


H συνέχεια, “κλικ’’ πιο κάτω στο: Read more

«Εξ' αρχής γνώριζα ότι θα περιβαλλόμουν με αισθήματα αγάπης και τιμής από μέρους του ελληνικού λαού. 

»Το σημαντικό σημείο της επισκέψεως ήταν η προσευχή, η προσευχή μαζί με την ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, μαζί με τον πιστό λαό. Δεν ήταν επίσκεψη πολιτική, αλλά επίσκεψη πνευματική» τόνισε ο Πατριάρχης Μόσχας και συνέχισε: «Ο πνευματικός παράγων ήταν καταλυτικός σε αυτή την επίσκεψη και ακόμη και την εποχή του Ψυχρού Πολέμου οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας ήταν θερμές και αδελφικές και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

»Ένοιωθαν φίλοι ο ένας με τον άλλον και ο ρωσικός λαός και ο ελληνικός λαός παρείχαν συμπαράσταση ο ένας στον άλλο στο διάβα των αιώνων» συνέχισε ο Πατριάρχης Μόσχας.

«Και σήμερα πρέπει οπωσδήποτε να διατηρούμε αυτή τη φιλία, αυτή την αδελφότητα διότι με αυτόν τον τρόπο, με αυτές τις επισκέψεις ο ένας μπορεί να στηρίζει τον άλλον και να στεριώνει η φιλία μεταξύ των λαών και η φιλία και η αδελφοσύνη μεταξύ των εκκλησιών μας» πρόσθεσε ο κ. Κύριλλος.

Ο Πατριάρχης Μόσχας απαντώντας σε ερώτηση για το Άγιον Όρος, το οποίο είχε επισκεφθεί για προσκύνημα το προηγούμενο τριήμερο, σημείωσε επίσης τη σημασία του μοναχισμού ως «ακρογωνιαίου λίθου» της θρησκευτικής πνευματικής ζωής, προσθέτοντας ότι πολλοί μοναχοί στελέχωσαν στο διάβα του χρόνου την Εκκλησία. 

»Το Άγιον Όρος δεν είναι νησί, είναι χερσόνησος και κατά κάποιο τρόπο είναι μέρος, κομμάτι του Βυζαντίου, το οποίο διατηρείται μέχρι τη σημερινή εποχή. Είναι χερσόνησος, που συντηρεί και διατηρεί ζωντανές σχέσεις με τον σημερινό κόσμο. 

»Πολλοί άνθρωποι, που έρχονται σε αυτή τη χερσόνησο νοιώθουν αυτή τη βαθιά πνευματικότητα που το χαρακτηρίζει και πολλοί που δεν θα θεωρούνταν μέχρι χθες πιστοί (μετά την επίσκεψη τους), γίνονται πιστοί, αλλάζει η ζωή τους και ξεκινούν να αγαθοεργούν, να στηρίζουν τους άλλους ανθρώπους. Για αυτό εκτιμούμε πολύ τη σημασία του Αγίου Όρους, στη σύγχρονη ζωή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: