Άγιος Ιουστίνος (Πόποβιτς) : Άνθρωπος και Θεάνθρωπος.


Πάντα όσα παρεδόθησαν εις τους Αποστόλους υπό του Σωτήρος Χριστού και του Αγίου Πνεύματος, αποτελούν ακριβώς «τ η ν  π α ρ ά δ ο σ ι ν», την αγίαν παράδοσιν, δηλ. όλην την διδασκαλίαν του Σωτήρος και όλας τας ζωοποιούσας ενεργείας δια την πραγμάτωσιν της διδασκαλίας ταύτης εις την ζωήν των ανθρώπων. Ταύτα πάντα παρέδωσαν εις ημάς «ε ί τ ε   δ ι α   λ ό γ ο υ   ε ί τ ε   δ ι΄  ε π ι σ τ ο λ ή ς». Η παράδοσις είναι εν μέρει γεγραμμένη, ενώ κατά το πλείστον παρεδόθη προφορικώς, αλλ΄ όμως όλα μαζί αποτελούν την Θείαν Αποκάλυψιν, δηλ. το Ευαγγέλιον του Χριστού, το Ευαγγέλιον της σωτηρίας, το παραδοθέν υπό του Θεού εις την Εκκλησίαν δια την σωτηρίαν του ανθρωπίνου γένους «από του νυν έως του αιώνος». Ολόκληρον το Ευαγγέλιον παρεδόθη εις την Εκκλησίαν υπό του Κυρίου Ιησού Χριστού και του Αγίου Πνεύματος, δια τούτο ακριβώς το Ευαγγέλιον είναι  «η π α ρ ά δ ο σ ι ς»  του Θεού εις όλην την ευρύτητά του. Το γραπτόν Ευαγγέλιον συμπληρώνεται με το άγραφον Ευαγγέλιον της Εκκλησίας και υπ΄ αυτού ερμηνεύεται δια της ενεργείας της χάριτος του Αγίου Πνεύματος, του κατοικούντος εν τη Εκκλησία. Όντως, όλα αυτά εν τη Εκκλησία αποτελούν μίαν ολότητα, εν ζων πνευματικόν σώμα, η γραπτή δηλαδή και άγραφος παράδοσις. Διο και ο ιερός Χρυσόστομος λέγει: «Παράδοσίς εστι, μηδέν πλέον ζήτει», διότι εν αυτή ευρίσκεται παν ό,τι είναι αναγκαίον δια την σωτηρίαν των ανθρώπων και δια την αιωνίαν των ζωήν, εν τω παρόντι και εν τω μέλλοντι αιώνι…                                                                          
Με μίαν λέξιν, η θεία, η θεανθρωπίνη  Π α ρ ά δ ο σ ι ς  είναι το  π α ρ α δ ί δ ε ι ν  δια μέσου των αιώνων και των γενεών αυτόν τούτον τον Κύριον Ιησούν Χριστόν, μετά πασών των θείων αληθειών και των εντολών, των χαρίτων (μυστηρίων) και των αρετών Αυτού, ως ζώντα Θεόν και Σωτήρα, εν τη Εκκλησία και ως Εκκλησίαν. Τούτο δε ακριβώς είναι η Εκκλησία του Χριστού ως θεανθρώπινον σώμα Του, δηλ. η ζώσα και παρατεινομένη δια των αιώνων Ιερά Παράδοσις, ο αεί ζων Θεάνθρωπος Χριστός και παν ό,τι Αυτός έχει εντός Του και ό,τι φέρει μαζί Του.
Τέλος των κεφαλαίων και τω Ενί  εν Τριάδι Θεώ δόξα «εν τη Εκκλησία εν Χριστώ Ιησού εις πάσας τας γενεάς του αιώνος των αιώνων, αμήν» (Εφ. 3, 21).                                                                                         (1954-1957).
                                              
                                                Tέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: