Προσκυνητές από την ενορία Αγίας Ειρήνης Γαλατσίου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Σεπτέμβριος 27. 2011 13:27
Την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου επισκέφθηκε την Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011, ομάδα προσκυνητών της ενορίας Αγίας Ειρήνης Γαλατσίου, συνοδευόμενη από τους Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτες π. Τίτο Γαρεφαλάκη και π. Παντελεήμονα Πούλιο, προερχόμενη από προσκύνημα στους Αγίους Τόπους. Τους προσκυνητές καλωσόρισε και φιλοξένησε, εκ μέρους του Μακαριωτάτου, ο Θεοφ. Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Η συνέχεια, κλικ πιο κάτω στο : Read more 
Ο Θεοφιλέστατος τους δέχθηκε στο Μέγα Συνοδικό και τους μίλησε, κάνοντας αναφορά στην ιστορία και στους αγώνες της Εκκλησίας της Κύπρου, από την ίδρυσή της έως σήμερα. Αναφέρθηκε στην διάδοση του Ευαγγελίου στην Κύπρο από τους Χριστιανούς, οι οποίοι κατέφυγαν στο νησί μας, λόγω του διωγμού, που ξέσπασε μετά το μαρτύριο του Πρωτομάρτυρα Στεφάνου, αλλά και στην ίδρυση και θεμελίωση της τοπικής Εκκλησίας από τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα, με τη χειροτονία Επισκόπων το 45 μ.Χ.. Επίσης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου Κύπρου στη διαφύλαξη της εθνικής και χριστιανικής ταυτότητας των Ελλήνων του τόπου, αλλά και τη διαχρονική πορεία του Ελληνισμού στη νήσο μας. Ακόμη, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στη δομή της Ιεράς Συνόδου, όπως αυτή εξελίχθηκε από την εποχή της λατινοκρατείας, εποχή κατά την οποία οι κατακτητές μείωσαν τα μέλη της Συνόδου σε τέσσερα. Επεσήμανε ότι σήμερα, 800 χρόνια μετά,  με πρόταση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου Β΄, η Ιερά Σύνοδος αριθμεί δέκα επτά Αρχιερείς. Τονίζοντας ότι αυτή η διεύρυνση της Ιεράς Συνόδου θεωρείται σταθμός, για την ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου.
Κατά την επίσκεψή τους στην Ιερά Αρχιεπισκοπή οι αδελφοί από την Ελλάδα ξεναγήθηκαν στο διαμέρισμα του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄, όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να δουν εκκλησιαστικά κειμήλια του μακαριστού Αρχιεπισκόπου και να ανακαλέσουν μνήμες, με σημείο αναφοράς τα θλιβερά γεγονότα του Ιουλίου 1974. Ακόμη, ξεναγήθηκαν στο Μικρό Συνοδικό, όπου συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κύπρου και προσκύνησαν στο παρεκκλήσιον του Αποστόλου Βαρνάβα, Ιδρυτού και Προστάτου της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου.
Η επίσκεψη των προσκυνητών από την ενορία της Αγίας Ειρήνης Γαλατσίου ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Μακαρίου Γ΄, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά πολύτιμους θησαυρούς και κειμήλια της Εκκλησίας Κύπρου και έτσι να γνωρίσουν καλύτερα το βυζαντινό πολιτισμό της νήσου μας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: