His Grace Bishop Kallistos -- σχόλιο του Ιατρού Κυπριανού Χριστοδουλίδη

Tην προσπάθειά of His Grace Bishop Kallistos, όπως η Ορθόδοξη Εκκλησία προχωρήσει στην χειροτονία γυναικών στους ανώτερους βαθμούς της Ιερωσύνης, την οφείλει στον θεσμό που υπηρετεί. Ο θεσμός αυτός είναι εκ πρώτης όψεως αντίθετος της Ορθοδοξίας και εκ πρώτης όψεως, His Grace, πρέπει να τηρεί τα προσχήματα.

Δεν ξεχνά όμως,
His Grace, καθότι Βρετανός, έναν άλλο θεσμό, που είναι υπέρτερος πλην εκ μέρους του ανομολόγητος. Είναι ο θεσμός του βρετανικού Στέμματος, ο οποίος οφείλει να τηρείται απαρέγκλιτα εκ μέρους των υπηκόων. Και τι υπαγορεύει αυτός ο θεσμός ; Ότι αρχή της Εκκλησίας είναι ο εκάστοτε εστεμμένος.

Την θέση αυτή κατέχει σήμερα η Βασίλισσα Ελισάβετ, δηλαδή, μια γυναίκα. Οπότε,
His Grace Bishop Kallistos καταβάλει πάσαν καλήν θέληση (το λένε good will) προκειμένου να γίνει αποδεκτή η χειροτονία γυναικών επισκόπων εκ μέρους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η οποία βεβαίως είναι και αυτή θεσμός, αλλά πολύ κατώτερος του βρετανικού Στέμματος.

Αν
His Grace Bishop Kallistos τολμούσε να πάρει αντίθετη κατεύθυνση εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν έγινε ποτέ αποδεκτή η χειροτονία γυναικών εκ μέρους της Ορθόδοξης Θεολογίας και Εκκλησίας, τότε, μάλλον, θα είχε την τύχη του Τόμας Μωρ, όχι όμως με το κομμένο κεφάλι του καρφωμένο σε ένα δοκάρι, για να το βλέπει όποιος δεν συμμορφώνεται με την αρχή της Εκκλησίας αλλά και της Πολιτείας. Η Αισθητική των Βρετανών δεν είναι πλέον τόσο brutal, οι μέθοδοι έχουν βελτιωθεί.

Τέλος, να σημειωθεί εν συντομία και τούτο. Οι Βρετανοί επεξεργάστηκαν πληρέστερα και τελειότερα τον Ρωμαιοκαθολικισμό. Συνέπηξαν σε ένα τον παποκαισαρισμό και τον καισαροπαπισμό. Έτσι, κατάφεραν να ιδρύσουν την Αυτοκρατορία τους, καλύτερα την οικουμνενικών διαστάσεων αποικιοκρατία. Την έχασαν και προσπαθούν, ελέω Αμερικανών, να την επανασυστήσουν. Ματαιοπονούν.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα θέλαμε να γραφούν πιο ξεκάθαρα, για μας που δεν έχουμε ιδέα περί του θέματος. Διότι σήμερα ακούμε ονόματα και νομίζουμε ότι πρόκειται για αγίους, ενώ μπορεί να συμβαίνει το αντίθετο.Δηλαδή ορθόδοξος επίσκοπος προτείνει τη χειροτονία γυναικών στους υψηλούς βαθμούς ιεροσύνης;Ο Κάλλιστος Γουέαρ; Πρέπει να τα μαθαίνουμε αυτά, αν είναι έτσι, για να παίρνουμε τα μέτρα μας και να κρατάμε τις αποστάσεις.

Silver είπε...

Έτσι είναι αδελφέ μου, δυστυχώς!
Οι οικουμενιστές δεν έχουν αφήσει τίποτε όρθιο. Θέλουν να προβούν σε χειροτονίες των γυναικών σε παπαδίνες επισκοπίνες κλπ. Κάνουν συνέδρια βγάζουν ανακοινώσεις, γράφουν κείμενα, και γενικά εργάζονται πυρετωδώς προς αυτήν την κατεύθυνση. Παρέθεσα τον αγγλικό σύνδεσμο ενός γυναικείου "ορθοδόξου" οργανισμού που εδρεύει στην Αμερική. Εκδίδουν περιοδικό με αγγλικά κείμενα, στα οποία διαβάζει κανείς τις θέσεις τους και τα συνέδρια που κάνουν σε πολλές χώρες. Το 1996 είχαν κάνει συνέδριο και εδώ στο Μόντρεαλ του Καναδά.
Νάσαι πάντα καλά.
Εν Χριστώ,
Κωνσταντίνος