Γεφυρώνεται το χάσμα Φαναρίου - Αθήνας

Με πρωτοβουλία του Ιερωνύμου πέφτουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης! Απόψε το τετ α τετ με Βαρθολομαίο

Από τον Αντώνη Τριανταφύλλου

Τον ασπασμό της συμφιλίωσης θα ανταλλάξουν σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, βάζοντας στο περιθώριο μια δίχρονη προσωπική αντιπαράθεση, με αφορμή το κτήμα Προμπονά, και παράλληλα βάζοντας στο χρονοντούλαπο μια μακρά περίοδο ψύχρανσης των διμερών σχέσεων Αθήνας και Κωνσταντινούπολης, η οποία μόνο αρνητικές επιπτώσεις είχε σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις διορθόδοξες σχέσεις.


Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ήταν αυτός που έκανε το πρώτο και αποφασιστικό βήμα για την επαναπροσέγγιση, αποδεικνύοντας ότι διαθέτει σπάνιες αρετές, οξύνοια και σοφία για να αντιληφθεί ότι συγκεκριμένες παρεμβάσεις και εισηγήσεις που δυναμίτισαν τις καλές σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο μόνο κακές υπηρεσίες προσέφεραν στον ίδιο, αλλά και στις εκκλησιαστικές υποθέσεις.

Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα επισκεφθεί στις 6 το απόγευμα το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο για μια συνάντηση που, όπως χαρακτηριστικά λένε άτομα που γνωρίζουν το παρασκήνιο, «άργησε κάποιους μήνες, αλλά η αναμονή άξιζε τον κόπο».
Η επαναπροσέγγιση Αθήνας και Φαναρίου θα επισφαγιστεί πανηγυρικά το απόγευμα της Πέμπτης, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα εγκαινιάσει το Κέντρο Γεροντολογίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Δήλεσι Βοιωτίας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Πώς φτάσαμε
Οταν τον περασμένο Οκτώβριο, την ώρα που κορυφωνόταν η δικαστική αντιπαράθεση για το κτήμα Προμπονά, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποδεχόταν σχετική εισήγηση και ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη Βαρθολομαίου, όλοι φοβούνταν ότι το χάσμα ανάμεσα στο Φανάρι και στην Αθήνα δύσκολα θα γεφυρωνόταν ξανά.

Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο οι συγκυρίες έδειξαν ότι συγκεκριμένες εξελίξεις και γεγονότα κρίσιμης σημασίας τόσο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και για την Εκκλησία της Ελλάδος υπερβαίνουν τις προσωπικές πικρίες. Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης Βαρθολομαίου - Ιερωνύμου έπαιξε και η κυβέρνηση, ίσως άθελά της.

Οι «συμπληγάδες»
Οταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος βρέθηκε σε «συμπληγάδες» πιεζόμενος από τη μία από τη δέσμευσή του απέναντι στο Αλέξη Τσίπρα να περάσει τη συμφωνία για αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς των ιερέων και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και από την άλλη από τις σφοδρές αντιδράσεις της Ιεραρχίας και των κληρικών, το Φανάρι τού παρέσχε «σωσίβιο».

Η ρητή άρνηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων του συνόλου των κληρικών στην ελληνική επικράτεια ήταν καταλυτική για τη διατήρηση της συνοχής της Ιεραρχίας και ασπίδα για τον κ. Ιερώνυμο.

Εκτός από τις συγκυρίες και τις εξελίξεις, και συγκεκριμένα εκκλησιαστικά πρόσωπα φέρεται ότι έπαιξαν παρασκηνιακό αλλά καταλυτικό ρόλο, προκειμένου να βελτιωθεί το κλίμα, να γεφυρωθεί το χάσμα και να καταλαγιάσει η επιφυλακτικότητα ανάμεσα στον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ώστε να φτάσουμε στη σημερινή πανηγυρική συνάντηση των δύο εκκλησιαστικών ηγετών.


"ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: