Τέσσερις ΜΚΟ κατηγορούνται για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και για κατασκοπεία

Επί χρόνια αλώνιζαν οι τέσσερις γερμανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες είχαν σκοπό την διακίνηση παράτυπων μεταναστών ακόμα και την κατασκοπεία εις βάρος της χώρας μας. Το θλιβερό είναι ότι το Ελληνικό κράτος παρείχε υλική αλλά και οικονομική στήριξη αυτών.

Τέσσερις γερμανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, ένα καλά οργανωμένο, πολυδαίδαλο σύστημα διακίνησης παράνομων μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στη Λέσβο και ένα σκάφος-«στρατηγείο». Η πολύμηνη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ κατέληξε στην αποκάλυψη (εδώ) του επικίνδυνου για την εθνική ασφάλεια ρόλου των τεσσάρων ΜΚΟ στη Λέσβο και στον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος 35 προσώπων.

 

«Tα αναφερόμενα φυσικά πρόσωπα των ΜΚΟ “Mare Liberum e.V.”, “Sea Watch e.V.”, “FFM e.V.” και “Josoor International Solidarity” λειτουργούσαν κατ’ επίφαση ανθρωπιστικά», αναφέρει το πόρισμα της Αστυνομίας.

 

Κατηγορούμενοι για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, διευκόλυνση διακίνησης παράτυπων μεταναστών, ακόμα και για κατασκοπεία και παραβίαση μυστικών της Πολιτείας, είναι 26 Γερμανοί, δύο Ελβετοί, μία Γαλλίδα, ένας Ισπανός, μία Βουλγάρα, ένας Νορβηγός, μία Αυστριακή και δύο μετανάστες από το Ιράν και το Αφγανιστάν.

 

«Τα αναφερόμενα φυσικά πρόσωπα των ΜΚΟ, λειτουργώντας κατ’ επίφαση ανθρωπιστικά, υποστηρίζουν, προωθούν και υλοποιούν για την εκπλήρωση του παράνομου σκοπού τους και των δραστηριοτήτων τους τη διαδικτυακή πλατφόρμα χαρτογράφησης Watch The Med, την τηλεφωνική σύνδεση +33486517161 AlarmPhone, την οποία καλούν στοχευμένα, κατά την εξέλιξη των μεταναστευτικών ροών, μετανάστες που βρίσκονται σε λέμβους στη θάλασσα ή και ενδιάμεσα πρόσωπα, επιδιώκοντας να ασκηθεί πίεση στις αρμόδιες για τη φύλαξη και ασφάλεια των συνόρων αρχές προκειμένου προχωρήσουν σε διάσωση των μεταναστευτικών ροών», αναφέρεται στο πόρισμα το οποίο έφερε στη δημοσιότητα το «Πρώτο Θέμα».

 

Οπως προέκυψε από την έρευνα των αρχών, δύο γυναίκες, η μία από την Αυστρία, ιδρυτικό μέλος της «Josoor International Solidarity», και η άλλη από τη Νορβηγία, κινούνταν στα παράλια της Τουρκίας και στην ουσία εκπροσωπούσαν τις ΜΚΟ στις επαφές με τα κυκλώματα και τους παράτυπους μετανάστες.

 

Σύμφωνα πάντα με τον φάκελο της δικογραφίας, κομβικό ρόλο στη δράση των τεσσάρων ΜΚΟ έπαιζε το σκάφος «Mare Liberum» (στη φωτογραφία πάνω, στο λιμάνι της Μυτιλήνης) με συστηματική παρακολούθηση, καταγραφή και αποτύπωση των επικοινωνιών του Λιμενικού και ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με μεταναστευτικές ροές που προήλθαν ή θα προέλθουν από την Τουρκία στη χώρα μας (τόπος εκκίνησης, χρόνος μεταναστευτικής ροής, ηλικία, φύλο και χώρα καταγωγής επιβαινόντων στη λέμβο).

 

Σε ρεσάλτο που έγινε στο πλοίο στις 5 Σεπτεμβρίου βρέθηκε πλήθος αποδεικτικών στοιχείων, όπως χάρτης της ακτογραμμής της Λέσβου με προσδιορισμένα τα σημεία ελλιμενισμού και τα αντίστοιχα σημεία εκκίνησης των μεταναστευτικών ροών από τις τουρκικές ακτές, λεπτομερείς χάρτες των ζωνών διαμονής των προσφύγων-μεταναστών στο μέχρι πρότινος Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, επικοινωνίες με αλλοδαπούς που είχαν ήδη διακινηθεί στην Ελλάδα, με στόχο τη «στρατολόγησή» τους.

 

Καθοριστική για την πορεία της έρευνας ήταν η δράση ομάδας πρακτόρων της ΕΥΠ οι οποίοι μετέβησαν στην Τουρκία, παίζοντας τον ρόλο των μεταναστών (οι λεγόμενοι «insiders»), ήρθαν σε επαφή με τα κυκλώματα των διακινητών και κατέγραψαν όλο το σύστημα της παράνομης μεταφοράς αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια στη Λέσβο.

 

Οι εμπρησμοί του σχολείου και της Μόριας

Στο πλαίσιο της έρευνας ερευνάται η εμπλοκή των κατηγορουμένων αφενός στον εμπρησμό του σχολείου προσφύγων «One Happy Family», απέναντι από τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, στις 7 Μαρτίου, για τον οποίο –παρά τα όσα διακινούνταν τότε σχετικά για τους δράστες– συνελήφθησαν τρεις Παλαιστίνιοι, και αφετέρου για τη «σύμπτωση» με τις διάσπαρτες εστίες φωτιάς στη Μυτιλήνη, την ώρα που ξεκινούσε η μεγάλη πυρκαγιά στη Μόρια, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά τον καταυλισμό (για τον εμπρησμό της Μόριας υπενθυμίζεται ότι συνελήφθησαν έξι νεαροί Αφγανοί).

 

Παράλληλα, τέλος, «τρέχει» η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας με τη συνδρομή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, αναφορικά με τις πηγές χρηματοδότησης των τεσσάρων ΜΚΟ. Με δεδομένο ωστόσο ότι η έδρα τους βρίσκεται στη Γερμανία και ότι στην Ελλάδα δεν εμφανίζουν κανένα στοιχείο, παρά τον μεγάλο αριθμό εργαζομένων και εθελοντών που διατηρούν, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει αντίστοιχη κατάληξη με αυτήν της έρευνας της ΕΥΠ.

 

protagon.gr  --  «Ο.Τ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: