Επισήμως παρούσα η Εκκλησία

Με τις «ευλογίες» και του Ιερωνύμου (εν τέλει...) το συλλαλητήριο

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου


Επίσημη θα είναι τελικά η συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στο μεγάλο συλλαλητήριο της Κυριακής για τη Μακεδονία, που διοργανώνεται στην Αθήνα. Την παρουσία και της Εκκλησίας στη μεγάλη κινητοποίηση για την ελληνικότητα της Μακεδονίας επικύρωσε ο κ. Ιερώνυμος χθες, υποδεχόμενος τους εκπροσώπους της οργανωτικής επιτροπής του συλλαλητηρίου. Ο Αρχιεπίσκοπος, αναγνωρίζοντας την επιθυμία κλήρου και λαού, ουσιαστικά υπαναχώρησε από την προσωπική στάση του κατά των συλλαλητηρίων.
Μιλώντας με τη Νίνα Γκατζούλη, συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, τον Παναγιώτη Μπαλτατζή, γενικό γραμματέα του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, και τον Μιχάλη Πατσίκα, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του συλλαλητηρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, υπογράμμισε ότι κληρικοί και λαϊκοί μπορούν να πράξουν κατά συνείδηση για τη συμμετοχή ή όχι στο συλλαλητήριο. Επισήμανε δε στους διοργανωτές την ξεκάθαρη θέση της Εκκλησίας, ότι δεν αποδέχεται τη χρήση του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού του ονόματος του κράτους των Σκοπίων και τους ανέλυσε τη σημαντική εκκλησιαστική παράμετρο του ζητήματος.
Με επιτροπή

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανακοίνωσε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο με τριμελή επιτροπή. Επικεφαλής της αντιπροσωπίας θα είναι ο αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, ο οποίος θα διαβάσει το σχετικό ανακοινωθέν και θα πλαισιώνεται από τους μητροπολίτες Δράμας Παύλο και Χίου Μάρκο.

Δεν είναι όμως οι μόνοι επίσκοποι που θα παρευρεθούν την Κυριακή στο συλλαλητήριο. Περισσότεροι από δέκα θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μητροπολίτες που θα βρεθούν στην εκδήλωση. Επίσημα έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους οι Μεσογαίας Νικόλαος, Κορίνθου Διονύσιος και Κίτρους Γεώργιος, ενώ και άλλοι μητροπολίτες από την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, τη Μακεδονία και την Αττική προγραμματίζουν -κρυφά- τη συμμετοχή τους. Το ρεύμα υπέρ της καθόδου μητροπολιτών ενισχύει και η στάση του κ. Ιερωνύμου, όπως και η απόρριψη της αίτησης διοργάνωσης συλλαλητηρίου από αμφιλεγόμενου προσανατολισμού και νεφελώδους προέλευσης οργανώσεις.

Στο μεταξύ, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος ξαναχτύπησε, όντας πλέον ο μόνος επίσκοπος της Ελλαδικής Εκκλησίας που τηρεί αρνητική στάση σχετικά με το συλλαλητήριο. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόστομο, τα συλλαλητήρια αυτά «διοργανώνονται προκειμένου να εξυπηρετηθούν πρόσωπα και σκοπιμότητες “έξωθεν και έσωθεν”και γι' αυτόν τον λόγο η Εκκλησία δεν μπορεί να έχει λόγο συμμετοχής, ούτε και τρόπο παρουσίας».

Σε άρθρο του ο κ. Χρυσόστομος καταφέρθηκε κατά της οργανωμένης συμμετοχής της Εκκλησίας στο συλλαλητήριο υποστηρίζοντας ότι στην παρούσα συγκυρία η διοργάνωση αυτή είναι παντελώς διαφορετική και ξένη προς τον όλο θεσμό της Εκκλησίας και ότι «κινείται σε ένα θολό περιβάλλον εκμετάλλευσης της αδιαμφισβήτητης και αμετακίνητης θέσης του ελληνικού λαού ως προς τη μη χρήση του ονόματος “Μακεδονία” για το γειτονικό κράτος των Σκοπίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: