"Ιεράν Παρακαταθήκη". ---- του ιατρού κ. Κυπριανού Χριστοδουλίδη

 
«Η Παρακαταθήκη είναι η σύμβαση με την οποία ο ένας των συμβαλλομένων (θεματοφύλακας) αναλαμβάνει την υποχρέωση να φυλάξει το υπό του ετέρου των συμβαλλομένων (παρακαταθέτη) παραδιδόμενο σ΄ αυτόν κινητό πράγμα και να παραδώσει τούτο όταν του ζητηθεί.Η παρακαταθήκη ρυθμίζεται στον Αστικό Κώδικα στα άρθρα 822-830 και οι διατάξεις είναι ενδοτικού δικαίου, τα μέρη μπορούν δηλαδή με συμφωνία τους να αποκλίνουν από αυτές. Αν δε συμφωνηθεί διαφορετικά, ο παρακαταθέτης δεν οφείλει αμοιβή στον θεματοφύλακα, οπότε πρόκειται για ετεροβαρή σύμβαση (μόνο το ένα μέρος έχει υποχρεώσεις). Ο θεματοφύλακας σε αυτήν την περίπτωση ευθύνεται με βάση την επιμέλεια που δείχνει στις δικές του υποθέσεις (ελαφρά συγκεκριμένη αμέλεια). Αν όμως συμφωνηθεί αμοιβή, τότε έχουμε αμφοτεροβαρή σύμβαση και ο θεματοφύλακας ευθύνεται (αν δε συμφωνηθεί διαφορετικά) κανονικά. Αν δε συμφωνήσουν τα μέρη διαφορετικά, ο θεματοφύλακας δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί το πράγμα. Αν συμφωνηθεί τέτοιο δικαίωμα χρήσης του θεματοφύλακα, τότε έχουμε ανώμαλη παρακαταθήκη » (Από την Βικιπαιδεία).

 Σχόλιο Κ.Χ. στίς 2/4/2011
(Θά ακολουθήσει τήν δημοσίευση αυτή, 11/09/2021, τό κείμενο τής Συνδιάσκεψης στο Βατικανό με θέμα τα «Σημεία του Θανάτου».

------------------------

Ο/Η Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Έγραψα τό 2011 : «Εφόσον, λοιπόν, η "Παρακαταθήκη" και το site Ορθόδοξος Λόγος, ενδιαφέρονται να μάθουν κατά πόσον τα σημερινά δεδομένα (2005) της Παπικής Ακαδημίας αποτελούν μεταφορά και μεταποίηση των ημετέρων (1995 και παλαιότερα), μπορεί να απευθυνθεί στον θεματοφύλακα π. Βασίλειο Βολουδάκη. Όχι για κανένα άλλο ιδιαίτερο λόγο, αλλά για να μη νομίζουμε ότι τα φώτα της Δύσεως είναι πάντα αυθεντικά.»

Εκδότης - άν θέλετε καί θεματοφύλαξ - τού μικρού πονήματος «Μεταμοσχεύσεις, λύση ή προβλημα» είναι ο π. Βασίλειος Βολουδάκης (Εκδόσεις ΥΠΑΚΟΗ), ο οποίος από τό 1995 μέχρι σήμερα δέν μέ έχει πάρει ούτε ένα τηλέφωνο. Ομοίως καί ο γράφων ταύτα. Πρό έτους, περίπου, τόν επισκέφθηκα στόν ι. Ναό όπου προΐσταται, γιά νά τού ζητήσω μερικά αντίτυπα τού βιβλίου που έγραψα καί αναφέρω πιό πάνω. Μού είπε «δέν πήγε καλά η Έκδοση», μού έδωσε 3-4 αντίτυπα καί από μέρους μου, τού ανέφερα σύντομα καί μέ λίγα λόγια τήν σύνδεση που υφίσταται μεταξύ Μεταμοσχεύσεων (έητζ) καί κορονοϊού. Μού απάντησε αόριστα "ναί, τό βλέπω, ίσως χρειαστεί νά κάνουμε μιά βίντεο-εκπομπή" καί κατόπιν αποχαιρετιστήκαμε.

Δέν εκφράζω κανένα παράπονο μέ τά ανωτέρω. Απλώς, θέλω νά επισημάνω τήν αντιπάθεια, ίσως καί μίσος τού αναφερόμενου "θεματοφύλακα", που τρέφει κατά τών Ορθοδόξων (ΠΗ). Διότι αυτή τήν "παρακαταθήκη" τού άφησε ο πνευματικός του π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος. Δέν είναι, άλλωστε, ο μόνος.

Ευχαριστώ γιά τήν φιλοξενία καί δημοσίευση τών κατά καιρούς ενημερωτικών άρθρων - σχολίων μου.

Είναι βασισμένο στις εργασίες, που υποβλήθηκαν στην Παπική Ακαδημία Επιστημών, καθώς και στις συζητήσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διημερίδα εκεί, τόν Φεβρουάριο τού 2005. Το πρωτότυπο και πλήρες κείμενο της Διακηρύξεως στα αγγλικά υπάρχει στόν σύνδεσμο πιό κάτω, αλλά βλέπει κανείς τήν ειδοποίηση : «Μή ασφαλής σύνδεση». Ωστόσο, η έρευνα τού Διαδικτύου σχετικά μέ τό θέμα τού ''εγκεφαλικού θανάτου" - κατόπιν επικόλλησης τού συνδέσμου σέ μηχανή αναζήτησης - είναι πλούσια καί στά ελληνικά.).
http://www.cwnews.com/news/viewstory.cfm?recnum=37837

Αφού διαβάσατε τον ανωτέρω ορισμό, που δίνει το Αστικό Δίκαιο για τον ορισμό της λέξης "παρακαταθήκη", θα γνωρίζετε ασφαλώς ότι υπάρχει και μια άλλου είδους παρακαταθήκη με διαφορετικό ορισμό. Ο ορισμός αυτός προτάσσει απλά τη λέξη "ιερή" στο "παρακαταθήκη". Έτσι, έχουμε την "Ιεράν Παρακαταθήκη". Όπου, εδώ, δεν ισχύουν ακριβώς αυτά, που επεξηγηματικά ορίζει το Αστικό Δίκαιο. Μερικά από αυτά ισχύουν, όπως :
"Η σύμβαση με την οποία ο ένας των συμβαλλομένων (θεματοφύλακας) αναλαμβάνει την υποχρέωση να φυλάξει το υπό του ετέρου των συμβαλλομένων (παρακαταθέτη) παραδιδόμενο σ΄ αυτόν"
άλλα όμως όχι, αφού εδώ, αυτονόητα, πρόκειται περί Ιεράς Παρακαταθήκης καί η "σύμβαση" βαρύνει περισσότερο τον θεματοφύλακα και λιγότερο τον (πάρα)καταθέτη.

Στη πατρίδα μας συμβαίνουν περίεργα πράγματα, όσον αφορά στη λεγομένη "Ιεράν Παρακαταθήκη". Διότι πολλά πράγματα που φυλάσσει αμισθί ο θεματοφύλακας, τα θεωρεί ευτελή και ανάξια, έστω ακόμη και μικρής μνείας. Ίσως, διότι τα κρίνει ξένα και αλλότρια της - καθ΄ ημάς - ιερότητας. Διο και έσπευσε να παραλάβει (αντιγράψει) αυτά, που θα διαβάσετε παρακάτω και θα σας διαφωτίσουν σχετικά με τα πρακτικά συνεδρίου της παπικής εκκλησίας για τις μεταμοσχεύσεις.

Ο θεματοφύλακας "ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ, Ορθόδοξος Λόγος" παρέλαβε τα πρακτικά καθηγητών ξένων πανεπιστημίων, όπου ουδείς παρακαταθέτης Έλλην δεν ευρίσκεται αναγεγραμμένος, και μας τα προσφέρει προς ενημέρωση και γνώση.

Ας ευχαριστήσουμε λοιπόν θερμά τον θεματοφύλακα "ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ, Ορθόδοξος Λόγος" και ας του θυμίσουμε, ότι πολλά εκ των πρακτικών πορισμάτων του συνεδρίου, έχουν κατατεθεί από ημεδαπόν προς φύλαξιν εδώ και αρκετά χρόνια (: 1987 - 1995).

Πολύ πριν συγκληθεί το παπικό συνέδριο, άγνωστος κατέθεσε μικρόν "πράγμα" με τίτλο "Μεταμοσχεύσεις, λύση ή πρόβλημα" αλλά δεν έτυχε, τότε, της εγκρίσεως εκ μέρους της ...
 παπικής ιερότητας. Τον παρέπεμψαν στον ορισμό του Αστικού Δικαίου για τη λέξη "παρακαταθήκη", όπου και αναγράφεται : "Ο θεματοφύλακας σε αυτήν την περίπτωση ευθύνεται με βάση την επιμέλεια που δείχνει στις δικές του υποθέσεις".
Αυτά.

   Δίνω στήν δημοσιότητα καί τά ακόλουθα : Ένα σχόλιο, που κατατέθηκε σε άλλο ιστολόγιο (ΚΛΑΣΣΙΚΟΠΕΡΙΠΤΩΣΗ) - αναδημοσίευσε αυτή την ανάρτηση - και παράλληλα την απάντηση.
Και πρώτα το σχόλιο :

  «Η σύνταξη της αναφοράς στον σύλλογο "Παρακαταθήκη" και το site ''Ορθόδοξος Λόγος'', μου φαίνεται ακατανόητη. Παρακαλώ τον κ. Κυπριανό να διευκρινίσει τί εννοεί με τα : "Στην πατρίδα μας συμβαίνουν περίεργα πράγματα όσον αφορά στη λεγομένη "Ιερά Παρακαταθήκη". Διότι πολλά πράγματα που φυλάσσει αμισθί ο θεματοφύλακας τα θεωρεί ευτελή και ανάξια έστω ακόμη και μικρής μνείας. Ίσως, διότι τα κρίνει ξένα και αλλότρια της - καθ΄ ημάς - ιερότητας. Δι΄ο και έσπευσε να παραλάβει (αντιγράψει) αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω και θα σας διαφωτίσουν σχετικά με τα πρακτικά συνεδρίου της παπικής εκκλησίας για τις μεταμοσχεύσεις. Ο θεματοφύλακας «ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ, Ορθόδοξος Λόγος» παρέλαβε τα πρακτικά καθηγητών ξένων πανεπιστημίων, όπου ουδείς παρακαταθέτης Έλλην ευρίσκεται εγγεγραμμένος, και μας τα προσφέρει προς ενημέρωση και γνώση. Ας ευχαριστήσουμε λοιπόν θερμά τον θεματοφύλακα "ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ, Ορθόδοξος Λόγος" και ας του θυμίσουμε, ότι πολλά, αν όχι όλα, εκ των πρακτικών πορισμάτων του συνεδρίου, έχουν κατατεθεί από ημεδαπό προς φύλαξη εδώ και αρκετά χρόνια (:1987 - 1995). Πολύ πριν συγκληθεί το παπικό συνέδριο, άγνωστος κατέθεσε μικρόν "πράγμα" με τίτλο "Μεταμοσχεύσεις, λύση ή πρόβλημα" αλλά δεν έτυχε, τότε, της εγκρίσεως εκ μέρους της ... παπικής ιερότητας. Τον παρέπεμψαν στον ορισμό του Αστικού Δικαίου για τη λέξη "παρακαταθήκη", όπου και αναγράφεται ''Ο θεματοφύλακας σε αυτήν την περίπτωση ευθύνεται με βάση την επιμέλεια που δείχνει στις δικές του υποθέσεις''».
Παναγιώτης Τερζής

Η απάντηση ήταν :
  Αν ο σύλλογος "Παρακαταθήκη" και το site ''Ορθόδοξος Λόγος'' ενδιαφέροντο να μάθουν τι είχε γίνει όλα αυτά τα χρόνια, από το 1987 και προ του 2005, με τις μεταμοσχεύσεις εδώ στην πατρίδα μας, πιθανολογώ ότι θα είχαν πληροφορηθεί πως κάτι είχαμε κάνει κι εμείς. Κάποιοι δικοί μας είχαν προηγηθεί του παπικού Συνεδρίου. Υποθέτω βάσιμα η παπική εκκλησία το γνώριζε. Το λέω αυτό διότι προ του 2005, όπου έλαβε χώρα το συνέδριο της Παπικής Ακαδημίας Επιστημών, η στάση της καθολικής εκκλησίας ήταν τελείως διαφορετική, τασσόμενη ανεπιφύλακτα υπέρ των μεταμοσχεύσεων. Όπως ακριβώς συμβαίνει ακόμη εδώ. Γιατί δεν αλλάξαμε κι εμείς, προτιμώ να μη το σχολιάσω.

   Θα ήταν χρήσιμο για την "Παρακαταθήκη" και το site ''Ορθόδοξος Λόγος'', πριν προβούν στην όντως αξιοσημείωτη για το θέμα παρουσίαση των πορισμάτων της Παπικής Ακαδημίας Επιστημών, να αναζητήσουν τυχόν υπάρχοντα "αντικείμενα" δοθέντα προς φύλαξη. Και τα οποία χρονολογούνται πολύ προ του 2005. Γράφτηκαν στην ελληνική, αλλά δεν έτυχαν ( ιεράς ) έγκρισης. Ο θεματοφύλακας για άγνωστους λόγους επικαλέσθηκε - ας πούμε - το Αστικό Δίκαιο μηδέποτε ενδιαφερθείς για τα κατατεθέντα ή τον παρακαταθέτη.

  Εφόσον, λοιπόν, η "Παρακαταθήκη" και το site Ορθόδοξος Λόγος, ενδιαφέρονται να μάθουν κατά πόσον τα σημερινά δεδομένα (2005) της Παπικής Ακαδημίας αποτελούν μεταφορά και μεταποίηση των ημετέρων (1995 και παλαιότερα) μπορεί να απευθυνθεί στον θεματοφύλακα π. Βασίλειο Βολουδάκη. Όχι για κανένα άλλο ιδιαίτερο λόγο, αλλά για να μη νομίζουμε ότι τα φώτα της Δύσεως είναι πάντα αυθεντικά.

Και κάτι τελευταίο. Ο μακαριστός λόγιος π. Θεόκλητος Διονυσιάτης είχε γράψει : «Οι παπικοί ( σημ. θα συμπλήρωνα και όχι μόνο αυτοί ) παίρνουν τα δικά μας, τα φτιάχνουν όπως θέλουν και ύστερα μας βγαίνουν μπροστά.». Ας διαβάσει ο κ. Τερζής κατ΄ αντιπαραβολή αυτά που γράφονται στο μικρό πόνημα "Μεταμοσχεύσεις, λύση ή πρόβλημα" με εκείνα του Συνεδρίου της Παπικής Ακαδημίας Επιστημών. Έπειτα, ενδέχεται να συζητήσουμε πάλι.
Κυπριανός Χ.

 Υστερόγραφο
1. Βλέπε Σχόλια καί στόν σύνδεσμο
http://aktines.blogspot.com/2011/04/blog-post_5304.html (αντιγραφή-επικόλληση στήν μηχανή αναζήτησης).
«Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος : Οι μεταμοσχεύσεις είναι αποδεκτές και από την Ορθόδοξη και από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία»
Αυτά τόν Απρίλιο τού 2011
2. Ο σύνδεσμος τών Πρακτικών τής Συνδιάσκεψης Βατικανού, τής Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας είναι :

https://kyprianoscy.blogspot.com/2021/09/blog-post_10.html ( (αντιγραφή-επικόλληση στήν μηχανή αναζήτησης).


1 σχόλιο:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Έγραψα τό 2011 : «Εφόσον, λοιπόν, η "Παρακαταθήκη" και το site Ορθόδοξος Λόγος, ενδιαφέρονται να μάθουν κατά πόσον τα σημερινά δεδομένα (2005) της Παπικής Ακαδημίας αποτελούν μεταφορά και μεταποίηση των ημετέρων (1995 και παλαιότερα), μπορεί να απευθυνθεί στον θεματοφύλακα π. Βασίλειο Βολουδάκη. Όχι για κανένα άλλο ιδιαίτερο λόγο, αλλά για να μη νομίζουμε ότι τα φώτα της Δύσεως είναι πάντα αυθεντικά.»

Εκδότης - άν θέλετε καί θεματοφύλαξ - τού μικρού πονήματος «Μεταμοσχεύσεις, λύση ή προβλημα» είναι ο π. Βασίλειος Βολουδάκης (Εκδόσεις ΥΠΑΚΟΗ), ο οποίος από τό 1995 μέχρι σήμερα δέν μέ έχει πάρει ούτε ένα τηλέφωνο. Ομοίως καί ο γράφων ταύτα. Πρό έτους, περίπου, τόν επισκέφθηκα στόν ι. Ναό όπου προΐσταται, γιά νά τού ζητήσω μερικά αντίτυπα τού βιβλίου που έγραψα καί αναφέρω πιό πάνω. Μού είπε «δέν πήγε καλά η Έκδοση», μού έδωσε 3-4 αντίτυπα καί από μέρους μου, τού ανέφερα σύντομα καί μέ λίγα λόγια τήν σύνδεση που υφίσταται μεταξύ Μεταμοσχεύσεων (έητζ) καί κορονοϊού. Μού απάντησε αόριστα "ναί, τό βλέπω, ίσως χρειαστεί νά κάνουμε μιά βίντεο-εκπομπή" καί κατόπιν αποχαιρετιστήκαμε.

Δέν εκφράζω κανένα παράπονο μέ τά ανωτέρω. Απλώς, θέλω νά επισημάνω τήν αντιπάθεια, ίσως καί μίσος τού αναφερόμενου "θεματοφύλακα", που τρέφει κατά τών Ορθοδόξων (ΠΗ). Διότι αυτή τήν "παρακαταθήκη" τού άφησε ο πνευματικός του π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος. Δέν είναι, άλλωστε, ο μόνος.

Ευχαριστώ γιά τήν φιλοξενία καί δημοσίευση τών κατά καιρούς ενημερωτικών άρθρων - σχολίων μου.