Ποιες εισηγήσεις έχει δεχθεί ο Ιερώνυμος για την αυτοκεφαλία της «νέας Εκκλησίας» της Ουκρανίας

Δύο επιτροπές που συστάθηκαν από την Εκκλησία της Ελλάδος είχαν αντιρρήσεις για την αναγνώριση της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας. Tο ζήτημα θα παραπεμφθεί στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Στην Αθήνα, από τις 26 έως τις 28 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
«Η Διαρκής Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν μπορεί να πάρει απόφαση και το θέμα πρέπει να τεθεί στην Ιεραρχία», δήλωσε ωστόσο πηγή από την Εκκλησία της Ελλάδος στο Sputnik.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, είχαν συσταθεί δύο επιτροπές για τη μελέτη της νομιμότητας της παραχώρησης αυτοκεφαλίας, την επιτροπή «Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων» και την επιτροπή «Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων».

«Η Επιτροπή, υπό την ηγεσία του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεου, είχε ολοκληρώσει το έργο και παρέδωσε την πρότασή της. Η συζήτηση για την πρόταση της δεύτερης επιτροπής υπό την ηγεσία του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομου θα γίνει αυτές τις μέρες για να ληφθεί απόφαση για το αν η Εκκλησία της Ελλάδος μπορεί να αναγνωρίσει τη “νέα εκκλησία” της Ουκρανίας. Και οι δύο επιτροπές έχουν σοβαρές αντιρρήσεις για το θέμα, αν είναι απαραίτητο να γίνει η αναγνώριση, και κάθε μια εξήγησε τους λόγους της», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπήρχε κάτι θετικό στις αναφορές των επιτροπών για τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος απαιτεί την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας για τη «νέα εκκλησία» της Ουκρανίας.
Σύμφωνα πάντως με το ανακοινωθέν που εκδόθηκε σήμερα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αναγνώρισε «το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας».
Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο με τη συμμετοχή και των 80 μητροπολιτών. «Θα αποφασίσουν αν η σχισματική εκκλησία του (σ.σ. επικεφαλής της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας) Επιφάνιου μπορεί να αναγνωριστεί ή όχι», σχολίασε σχετικά η ίδια πηγή.
Συμπλήρωσε δε πως «όσον αφορά την εκκλησιολογία, θεωρώ ότι δεν θα είναι εύκολο για την Εκκλησία της Ελλάδος να κάνει κάτι διαφορετικό από όλες τις άλλες εκκλησίες, δηλαδή δεν θα αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία».
«Στην Ορθόδοξη Εκκλησία υπάρχει οργάνωση, δεν υπάρχει Πάπας. Κάθε τοπική εκκλησία έχει έναν Αρχιεπίσκοπο και κάθε Αρχιεπίσκοπος κάνει ό, τι αποφασίζει η Σύνοδος. Τον Οκτώβριο θα συναντηθούν 82-83 μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα διαβάσουν τα συμπεράσματα του Ιερόθεου και του Χρυσόστομου και μετά στη Σύνοδο θα αποφασίσουν από κοινού εάν η Εκκλησία της Ελλάδος πρέπει να αναγνωρίσει τη νέα σχισματική εκκλησία. Θεωρώ όμως ότι υπάρχουν ελάχιστοι Έλληνες μητροπολίτες, οι οποίοι θα αναγνωρίσουν τέτοια σχισματική κατάσταση», ανέφερε η πηγή.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ιερείς του Επιφάνιου δεν είχαν χειροτονηθεί. «Δεν έχουν χειροτονία, δεν έχουν αποστολική διαδοχή. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο έπρεπε να λυθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Όλοι οι θεολόγοι επιμένουν σε αυτό», πρόσθεσε.
Η πηγή σημείωσε επίσης ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πρέπει να αντιμετωπίσει τον σχισματικό Φιλάρετο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι εκείνος είναι ο πραγματικός «Πατριάρχης της Ουκρανίας». «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως έπρεπε να επιλύσει όλα αυτά τα προβλήματα», τόνισε η πηγή.
Θεωρεί επίσης ότι το πρόβλημα της αυτοκεφαλίας της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας συνδέεται με την πολιτική. «Η εκκλησία δεν πρέπει να εμπλέκεται με την πολιτική. Όταν η εκκλησία εμπλέκεται με την πολιτική, δημιουργούνται πολλά προβλήματα. Δυστυχώς η Ουκρανία διάλεξε αυτή την κατεύθυνση», είπε.
Χαρακτήρισε, επίσης, «λάθος» την απόφαση Πατριάρχη Βαρθολομαίου να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην ουκρανική εκκλησία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αυτό έγινε για «να εκδικηθεί τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία».
Το 2016, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αρνήθηκε να συμμετάσχει στην Πανορθόδοξη Σύνοδο της Κρήτης λόγω των διαφωνιών που προέκυψαν κατά την προετοιμασία της. Τρεις ακόμη τοπικές εκκλησίες ακύρωσαν τη συμμετοχή τους. «Η Πανορθόδοξη Σύνοδος της Κρήτης απέτυχε. Σχεδόν καμία από της εκκλησίες δεν την αναγνώρισε», τόνισε η πηγή.
«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, εάν θέλει να σώσει την εξουσία του, την αξιοπρέπειά του, πρέπει να συγκαλέσει τη νέα Πανορθόδοξη Σύνοδο για ένα μόνο θέμα, την Ουκρανία», συμπλήρωσε.
Η πηγή σημείωσε επίσης ότι «ασκείται πολύ μεγάλη πίεση» στην Εκκλησία της Ελλάδος. «Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος είναι όμως διπλωμάτης και σίγουρα θα βρει τρόπο να την αποφύγει», κατέληξε η πηγή.

sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: