Ολοι οι θρησκευτικοί ηγέτες στην Αθήνα για το προσφυγικό



Χριστιανοί, μουσουλμάνοι, ινδουιστές και βουδιστές στο ίδιο τραπέζι με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών 

Από τον
Νίκο Σταυρουλάκη

Πρωτοβουλία με στρατηγικό βάθος συνιστά η διοργάνωση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών της πρώτης Διεθνούς Διάσκεψης για τον θρησκευτικό διάλογο στην Αθήνα (18-20 Οκτωβρίου). Η διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» πραγματοποιείται εν μέσω της σοβαρότερης, ευρείας κλίμακας κρίσης στην περιοχή από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με συνέπειες την προσφυγική - μεταναστευτική έκρηξη, τις μετακινήσεις πληθυσμών και τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων από τις εστίες τους.



Τις εργασίες της χθεσινής πρώτης ημέρας άνοιξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ξαναθυμηθεί ότι «στο επίκεντρο της ανθρωπότητας και του προορισμού της βρίσκονται ο άνθρωπος και η ειρήνη, προκειμένου η Μέση Ανατολή, κατά τον ιστορικό προορισμό της, να γίνει τόπος, όπου η θρησκευτική διαφορετικότητα όχι μόνον δεν διχάζει, αλλά οδηγεί στον δρόμο της ειρηνικής συνύπαρξης».

Μέσω της πρωτοβουλίας η Αθήνα φιλοδοξεί να καταστεί κέντρο - σημείο αναφοράς διεθνούς συνεννόησης και διαλόγου των θρησκειών, συμβάλλοντας στις προσπάθειες ανάταξης της διεθνούς κοινότητας. Η αξία της πρωτοβουλίας επισημάνθηκε από όλους ανεξαιρέτως τους ομιλητές. Με την ευκαιρία της διάσκεψης συγκεντρώθηκαν γύρω από το ίδιο τραπέζι σχεδόν όλοι οι ορθόδοξοι ηγέτες αλλά και θρησκευτικοί ταγοί όλων των γνωστών θρησκειών και δογμάτων.

Στην κεντρική ομιλία του ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς επεσήμανε: «Η Ελλάδα, με χιλιετίες κοινής ιστορίας με τους λαούς της περιοχής, είναι τόπος όπου υλοποιήθηκαν μορφές πολυπολιτισμικότητας και πολυθρησκευτικότητας, που σήμερα καταστρέφονται από εξτρεμιστές, επικαλούμενους θρησκευτικά προτάγματα». Επέμεινε, μάλιστα, στην ανάγκη «πολιτική λύσης» του συριακού προβλήματος, που αποτελεί επίκεντρο της κρίσης στην παρούσα φάση. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης σημείωσε ότι «η αρνητική στάση απέναντι στην πολυπολιτισμικότητα οφείλει να αντικατασταθεί από την προσπάθεια εμπέδωσης της δημοκρατίας - ανεκτικότητας».

Στο ίδιο τραπέζι συζητούν από χθες χριστιανοί, μουσουλμάνοι, ινδουιστές, βουδιστές και εκπρόσωποι της ιουδαϊκής θρησκείας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Η παρουσία αντιπροσωπιών σε επίπεδο κρατών προσδίδει στη διάσκεψη διακυβερνητική χροιά, καθώς εκτιμάται ότι τη θρησκευτική συνεννόηση συνδράμει η πολιτική βούληση για την επίλυση των προβλημάτων. Συμμετέχουν, επίσης, διακεκριμένοι εκπρόσωποι της διεθνούς πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών.

Στο περιθώριο, ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε κατά σειρά με τους ομολόγους του της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρου, της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη και της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς, με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο και τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για τη Συρία Ντε Μιστούρα. Ταύτιση απόψεων εξέφρασαν και οι πολιτικοί ομιλητές, όπως οι υπουργοί Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς («ας γίνει η διάσκεψη απαρχή για τη συνεννόηση») και της Αιγύπτου Σαμέχ Σουκρού («θέλουμε τους χριστιανούς στους τόπους μας»). Οι εργασίες συνεχίζονται και σήμερα

Ιερώνυμος: Ζητώ συγγνώμη για κάθε ανθρώπινη απώλεια
Το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της Διεθνούς Διάσκεψης Θρησκείας, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή». Κατά την ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πρόκρινε τον διαθρησκευτικό διάλογο ως «αντίδοτο» στον θρησκευτικό φανατισμό που, τα τελευταία χρόνια, ταλανίζει την περιοχή της Μέσης Ανατολής και απειλεί με αφανισμό τον θρησκευτικό πλουραλισμό.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας τόνισε ότι «είναι η πρώτη χώρα που δέχεται όλους τους πρόσφυγες από τη Συρία, προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια», ενώ σημείωσε ότι η Μέση Ανατολή πρέπει να μεταμορφωθεί μέσω της παιδείας και του διαλόγου. Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι οι αφίξεις στη χώρα μας θα ξεπεράσουν τις 400.000 και κάλεσε τους θρησκευτικούς ηγέτες να δημιουργήσουν πλαίσιο διαχείρισης της θρησκευτικής κρίσης.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο οποίος σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία ζήτησε συγγνώμη για κάθε ανθρώπινη απώλεια. «Ως θρησκευτικός ηγέτης αναλαμβάνω την ευθύνη και ζητώ συγγνώμη για κάθε άνθρωπο που έφυγε, παιδί ή μεγαλύτερο» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι η αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες «δεν είναι μόνο υποχρέωση που επιτάσσει το Ευαγγέλιο, αλλά η ανθρώπινη φύση».

Επιπλέον, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών διερωτήθηκε αν «αντί να είμαστε εδώ και να κλαίμε για τα προσφυγόπουλα, θα έπρεπε να είχαμε μεριμνήσει νωρίτερα ώστε να μην ξεριζωθούν από τα σπίτια τους» και πρόσθεσε: «Σήμερα καλούμαστε να αφήσουμε τα λόγια, να αναλάβουμε πρωτοβουλία με ουσία και συγκεκριμένα αποτελέσματα, οτιδήποτε άλλο αποτελεί προδοσία στη χριστιανική μας υπόσταση».

Στο συνέδριο συμμετέχουν επίσης ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο Αρχιεπίσκοπος Σινά Δαμιανός, ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, ιεράρχες και οι ηγέτες των αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών, της Αρμενικής, της Κοπτοορθόδοξης και της Συρορθόδοξης Εκκλησίας.

Κρούσματα εκμετάλλευσης
Με το προσφυγικό δράμα να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τα ναυάγια να διαδέχονται -σχεδόν σε καθημερινή βάση- το ένα το άλλο, τα περιστατικά εκμετάλλευσης μεταναστών και προσφύγων από επιτήδειους δεν έχουν τέλος. Στη Λέσβο, το όνομα της οποίας έχει συνδεθεί με την εν εξελίξει ανθρωπιστική κρίση, «αετονύχηδες», εκμεταλλευόμενοι την ολιγωρία της Πολιτείας να διαχειριστεί εγκαίρως τις μεταναστευτικές ροές, θησαυρίζουν πουλώντας σε Σύρους πρόσφυγες (ακόμα και μέσα στο κέντρο καταγραφής που λειτουργεί στο νησί) πλαστά έγγραφα αντί 400 ευρώ! Την ίδια στιγμή σε έξαρση βρίσκεται και το φαινόμενο της μεταφοράς αλλοδαπών από ένα σημείο του νησιού σε άλλο αντί αδράς αμοιβής, δυσανάλογης της απόστασης που διανύεται. Το φαινόμενο μάλιστα παρουσιάζει αυξητική τάση, ιδιαίτερα στην περιοχή του Μανταμάδου, όπου -σύμφωνα με μαρτυρίες- η ταρίφα για το δρομολόγιο μέχρι τη Μυτιλήνη κυμαίνεται από 20 έως 50 ευρώ το κεφάλι! Την περασμένη Κυριακή, στο πλαίσιο ελέγχων, συνελήφθη οδηγός Ι.Χ. που μετέφερε αντί αμοιβής επτά πρόσφυγες.
Στον Πειραιά 5.000 μετανάστες από τη Μυτιλήνη
Στο λιμάνι του Πειραιά μεταφέρθηκαν, τις τελευταίες 48 ώρες, συνολικά 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι, τις προηγούμενες ημέρες, φιλοξενούνταν στη Μυτιλήνη. Ειδικότερα, το βράδυ της Κυριακής, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας κατέπλευσε το πλοίο «Tera Jet», το οποίο αποβίβασε 1.741 επιβάτες, ενώ χθες το πρωί ακολούθησαν το «Blue Star Patmos» και το «Αριάδνη», με 1.987 και 1.094 επιβάτες, αντίστοιχα.
Εν τω μεταξύ, στοιχεία για τη δράση των κλιμακίων της που, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, πραγματοποιούν περιπολίες στο ανατολικό Αιγαίο, έδωσε στη δημοσιότητα η Frontex. Σύμφωνα με αυτά, από τις 7.30 το πρωί της Παρασκευής έως τις 7.30 χθες το πρωί, Frontex και Λιμενικό Σώμα εντόπισαν και διέσωσαν συνολικά 2.561 πρόσφυγες και μετανάστες, σε συνολικά 69 περιστατικά που έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές ανοιχτά των νησιών Λέσβος, Χίος, Σάμος, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Καλόλιμνος, Κως και Μεγίστη (Καστελόριζο).

Επιπλέον, κατά το ίδιο διάστημα, έχασαν τη ζωή τους πέντε άτομα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα βρέφος, ένα αγοράκι επτά ετών, έναν 16χρονο, μια 45χρονη και μια γυναίκα αγνώστων λοιπών στοιχείων. Το βρέφος, οι δύο γυναίκες και ο 16χρονος άφησαν την τελευταία τους πνοή σε ναυάγιο στα ανοιχτά της Μεγίστης, όπου ιδιωτικό ιστιοφόρο, υπό σημαία των ΗΠΑ, περισυνέλεξε 12 άτομα, ενώ ο διακινητής εντοπίστηκε και συνελήφθη σε παρακείμενη νησίδα.

Χείρα βοηθείας στους Σύρους από τον Ιβάν Σαββίδη
Η προσφυγιά κυλά στις... φλέβες του, γι' αυτό και δεν θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος μπροστά στο δράμα των προσφύγων, το οποίο εκτυλίσσεται τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας. Ο Ιβάν Σαββίδης αποφάσισε να σταθεί στο πλευρό τους, τόσο μέσα από το ξενοδοχείο «Makedonia Palace», που βρίσκεται υπό τη διαχείρισή του, όσο και μέσω του ΠΑΟΚ, του οποίου είναι μεγαλομέτοχος. Στο πλαίσιο αυτό, το «Makedonia Palace», με το σλόγκαν «Είμαστε όλοι πρόσφυγες», θα προσφέρει ένα ευρώ για καθεμία διανυκτέρευση που θα πραγματοποιηθεί από σήμερα έως τις 3 Νοεμβρίου, υποστηρίζοντας έμπρακτα την οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου», όπως και άλλες ανθρωπιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ακολουθεί έτσι το παράδειγμα της ομάδας του «Δικεφάλου του Βορρά», που έχει ήδη δωρίσει ένα ευρώ για κάθε ένα εισιτήριο του αγώνα ΠΑΟΚ - Ντόρτμουντ, ενώ σχεδιάζει να προσφέρει το ίδιο ποσό στους επόμενους δύο εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες του.

Παράλληλα, το «Makedonia Palace» και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ οργανώνουν την άμεση συλλογή ρούχων (κυρίως αντιανεμικών), τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς και φαρμακευτικών σκευασμάτων (όπως αντιβιώσεις ενηλίκων, δερματολογικές κρέμες, ωτικές, ρινικές και οφθαλμολογικές σταγόνες, αντιδιαρροϊκά φάρμακα ενηλίκων και παιδιών, γαστροανθεκτικά, παρακεταμόλες παντός είδους και αντιβηχικές καραμέλες) για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για αυτούς οι οποίοι καθημερινά καταφτάνουν στην Ειδομένη. Οι εθελοντές μπορούν να φέρνουν ό,τι επιθυμούν από τα παραπάνω στην υποδοχή του ξενοδοχείου ή στη θύρα 4 του γηπέδου της Τούμπας.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ανθρώπους του «Makedonia Palace» και του ΠΑΟΚ, σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλες κινήσεις οικονομικής και κοινωνικής υποστήριξης προς τους πρόσφυγες, καθώς επίσης και δράσεις ενημέρωσης του κοινού για το δραματικό παγκόσμιο φαινόμενο του ξεριζωμού.

Μαρία Μαθιοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: