Κρήτη: Αστακός για τη Πανορθόδοξη! -- Δεκάδες αστυνομικοί, Λιμενικοί και ελεύθεροι σκοπευτές επί ποδός για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο

Στην Κρήτη, όπου διεξάγεται η Πανορθόδοξη Σύνοδος, η πρώτη μετά το Σχίσμα του 1054, έχουν στραφεί οι προβολείς της δημοσιότητας. Από το σύνολο των 14 Πατριαρχείων και Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών, στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο συμμετέχουν τελικά δέκα, ενώ απουσιάζουν τα Πατριαρχεία Αντιοχείας, Μόσχας, Βουλγαρίας και Γεωργίας.

Οι επικεφαλής των Αρχών στη Μεγαλόνησο έχουν απλώσει σε Ηράκλειο και Χανιά ένα τεράστιο δίχτυ ασφαλείας, το οποίο περιλαμβάνει δεκάδες αστυνομικούς -ένστολους και μη- άνδρες του Λιμενικού Σώματος, που έχουν αναλάβει το κομμάτι φύλαξης από τη θάλασσα, αλλά και ελεύθερους σκοπευτές, ακροβολισμένους στους εξωτερικούς χώρους όπου θα βρίσκονται οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών, οι αντιπρόσωποί τους και οι ετερόδοξοι παρατηρητές.



Η Πανορθόδοξη Σύνοδος πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Ορθόδοξης Ακαδημίας στο Κολυμπάρι, που έχει μετατραπεί σε απόρθητο φρούριο, αλλά το πρόγραμμα περιλαμβάνει θρησκευτικά συλλείτουργα σε Ηράκλειο και Χανιά. Χθες κατέφθασαν στην Κρήτη οι Πατριάρχες Ιεροσολύμων Θεόφιλος, Σερβίας Ειρηναίος και Ρουμανίας Δανιήλ καθώς και οι Αρχιεπίσκοποι Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, Αλβανίας Αναστάσιος και Πολωνίας Σάββας.

Σήμερα θα γίνει η πρώτη επίσημη Σύναξη των Προκαθημένων με την ανάγνωση του μηνύματος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Αύριο θα τελεστεί εσπερινός στον Αγιο Τίτο και την επόμενη μέρα, Κυριακή της Πεντηκοστής, θα γίνει θεία λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος θα παραθέσει γεύμα στους προκαθημένους της Ορθοδοξίας. Οι ουσιαστικές τοποθετήσεις θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ οι συνεδριάσεις των Ιεραρχών θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 25 Ιουνίου, οπότε και θα πέσει η αυλαία της Συνόδου. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι τα εξής: η αποστολή της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο, η ορθόδοξη διασπορά, το αυτόνομο στην Ορθόδοξη Εκκλησία και ο τρόπος ανακηρύξεώς του, το μυστήριο του γάμου και τα κωλύματά του, η σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρησή της σήμερα και οι σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τον λοιπό χριστιανικό κόσμο.


"Δημοκρατία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: