O π. Νικόλαος Δημαράς εορτάζει με την Εκκλησία των Πατέρων

Νικόλαος Δημαράς
Ὡς γνωστόν ἀκολουθῶ τό Ὀρθόδοξον Ἑορτολόγιον. Ἑορτάζω μέ τήν Ἐκκλησίαν τῶν Πατέρων. Ὁ ἅγιος Νικόλαος ἦταν ἕνας ἀπό τούς Πατέρες πού ἔθεσαν τίς βάσεις τοῦ αἰωνίου Πασχαλίου καί τοῦ ἀδιάρρηκτα μέ αὐτό συνδεδεμένου Ἑορτολογίου, στήν Α΄ Οἰκουμενικήν Σύνοδον. Εὐχαριστώ γιά τήν εὐγένειά Σας καί τήν ἀγάπη Σας, ἀλλά εὐχές θά δεχθῶ στίς 6. Δεκεμβρίου, τοῦ Ἁγίου Νικολάου γιά τήν Παγκόσμιον Ὀρθοδοξίαν, (μέ τό φράγγικο ἡμερολόγιο 19 Δεκεμβρίου).

Efthimios Bairaktaridis Δέ μού λες Πατέρα Νικόλαε; κατά τήν Ά Οικουμενική Σύνοδο πού έγινε στήν Νίκαια της Μικράς Ασίας από 315 επισκόπους καί υπό τήν βασιλεία τού Μεγάλου Κωνσταντίνου όπου καταδικάστηκε ο Άρειος.
Τό ημερολόγιο πού θεσπίστηκε κατά τήν Ά Οικουμενικής Σύνοδο είχε 7 μήνες ναί ή όχι;;;
Οί υπόλοιποι 5 μήνες προστέθηκαν αργότερα ναί ή όχι;; …

Adam Ierousalaim Israel Efthimios Bairaktaridis Αδελφέ: Προσωπικά ακολουθώ το νέο ημερολόγιο και δεν είμαι ΓΟΧ. Αλλά στου κρεμασμένου το σπίτι (το δικό μας εννοώ ) δεν μιλάμε για σχοινί...!!! Εισάγαμε την αίρεση του Οικουμενισμού πανηγυρικά το 2016 στο Κολυμπάρι, κοινωνούμε με όστια δια της κοινωνίας μας με τους σχισματικούς Ουκρανούς που συλλειτουργούν με Ουνίτες, είμαστε μέλος συνοδικά επαναλαμβάνω του ΠΣΕ, το ημερολόγιο αν και δεν φαίνεται δογματικό θέμα έγινε όμως με σκοπό την ένωση των παπικών με μας κατά τον Μεταλληνό.... και τους την λέμε κι από πάνω ? Η επίσημη εκκλησία απ' το 16 είναι ΠΣΕ αίρεση και σχίσμα συγχρόνως με το ουκρανικό!!! Οι ΓΟΧ αν εξαιρέσω ότι έκαναν συνόδους, πού έχουν σφάλλει δογματικά; ΠΟΥΘΕΝΑ . Θα μου πεις τώρα : εσύ ανεχεσαι να είσαι αιρετικός? Επειδή δεν το ανέχομαι με τίποτα , έχω διακόψει κάθε εκκλησιαστική κοινωνία με το ΠΣΕ, και κοινωνώ με όσους κληρικούς αποτειχιστηκαν . Να είσαι δίκαιος!! Εκεί που είσαι τώρα και ήμουν και εγώ , νεκρά θάλασσα είναι τώρα... Δεν υπάρχει τίποτα απολύτως από χάρη . Καλή σου ημέρα αδελφέ!!

-------------------------
Dikaio  (π. Νικόλαος Δημαράς) είπε...
Νομίζω ότι πρέπει να απαντάμε με σοβαρότητα και με σύνεση, που στηρίζονται στις μαρτυρίες των Πατέρων και στις Συνόδους της Ορθοδοξίας μας. Ας διαβάσει ο σχολιαστής τις απαντήσεις που έχουμε δώσει κατά καιρούς και αν έχει ακόμη απορίες τις συζητάμε, επιστημονικά, θεολογικά και ιστορικά. π. Νικόλαος Δημαράς.
http://stomen.blogspot.com/2014/08/blog-post.html

65 σχόλια:

Dikaio είπε...

http://stomen.blogspot.com/2014/08/blog-post.html
Νομίζω ότι πρέπει να απαντάμε με σοβαρότητα και με σύνεση, που στηρίζονται στις μαρτυρίες των Πατέρων και στις Συνόδους της Ορθοδοξίας μας. Ας διαβάσει ο σχολιαστής τις απαντήσεις που έχουμε δώσει κατά καιρούς και αν έχει ακόμη απορίες τις συζητάμε, επιστημονικά, θεολογικά και ιστορικά. π. Νικόλαος Δημαράς.
http://stomen.blogspot.com/2014/08/blog-post.html

Ανώνυμος είπε...

Η Ορθοδοξία διδάσκει:

Ούτε στο Σχίσμα!!!

Ούτε στην αίρεση!!!

Ανώνυμος είπε...

Η Ορθοδοξία διδάσκει:

Δεν πρέπει να κάνουμε σχίσματα για τα ασήμαντα ημερολόγια και εορτολόγια!!!

Και πρέπει να τιμούμε τους σύγχρονους αγίους!!!!

Silver είπε...

Ανώνυμος είπε...
Η Ορθοδοξία διδάσκει:
Ούτε στο Σχίσμα!!!
Ούτε στην αίρεση!!!

Εσύ ασφαλώς θα ευρίσκεσαι στην αίρεση, διότι κοινωνείς με τον οικουμενισμό, οπότε είσαι και στο Σχίσμα!!!!

Βασικά σχίσμα ή διαίρεση δεν υπάρχει στην Εκκλησία. Υπάρχει το σώμα των μελών (Κληρικοί και λαϊκοί) με Κεφαλή τον Κύριό μας και Θεό μας Ιησού Χριστό. Έξω από το Σώμα (Εκκλησία) υπάρχουν οι αιρετικοί, άθεοι κ.λ.π. Από την Εκκλησία αποκόπηκαν οι Μονοφυσίτες, οι Παπικοί, οι Προτεστάντες, οι Οικουμενιστές κ.λ.π.

Ανώνυμος είπε...

Πλανεμένο και λάθος το σχόλιο σου Κώστα!!

Η Ορθοδοξία διδάσκει:
Ούτε στο ημερολογιακό Σχίσμα!!!
Ούτε στην αίρεση!!!

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΖΕΡΒΑΚΟΥ της Εκκλησίας!!!!


Τα ημερολόγια δεν σώζουν τον άνθρωπο

"
... Ούτε ο Χριστός ούτε οι Άγιοι Απόστολοι, ούτε οι Άγιοι Πατέρες μας εδίδαξαν ότι θα μας σώσουν τα ημερολόγια. Μας εδίδαξαν ότι θα μας σώσει η πίστη και τα καλά έργα... Δεν εθίχθη ούτε η Πίστις ούτε τα μυστήρια ούτε έγιναν φράγκοι και άπιστοι όσοι ακολούθησαν το νέο ημερολόγιον ... Ο πιστεύσας και βαπτισθείς εις τον Χριστόν θα σωθεί και όχι όποιος πιστεύη εις το ημερολόγιον, το χρονόμετρον... Εκείνο το οποίο βλάπτει είναι το να μην υπάρχει συμφωνία στην Πίστη, στο βάπτισμα, στη Θεία Μυσταγωγία και τα άλλα Μυστήρια.

Τα ημερολόγια δεν σώζουν τον άνθρωπο, και οι Άγιοι δια της Πίστεως ευηρέστησαν τον Θεόν και ηγίασαν και όχι δια ημερολόγια. "

Silver είπε...

Ανώνυμος είπε...
Πλανεμένο και λάθος το σχόλιο σου Κώστα!!
Η Ορθοδοξία διδάσκει:
Ούτε στο ημερολογιακό Σχίσμα!!!
Ούτε στην αίρεση!!!

Η Ορθοδοξία πρωτίστως διδάσκει την Αλήθεια και την Αγάπη. Είναι φανερό ότι δεν έχεις αγάπη διότι στερείς τον αδελφό σου Κώστα από τη φανέρωση του βαπτιστικού σου ονόματος. Εγώ με ποιόν να συνδιαλλαγώ; Στις προσευχές μου ποιο όνομα - από τα τόσα ανώνυμα που υπάρχουν εδώ - να μεταφέρω στον Κύριο;

Κάνε πρωτίστως αγάπη αδελφέ μου, και μετά ομιλείς δια δογματικά.

Ανώνυμος είπε...

Τα έχεις μπλέξει πολύ στο μυαλό σου Κώστα.

Η αγάπη δεν έχει σχέση με το αν λες ή όχι το όνομα σου.

Η προσευχή όταν εισακούεται δεν χρειάζεται ονόματα. Ξέρει ο Θεός ποιόν εννοείς και θα κάνει αυτό που πρέπει.

Το ερώτημα είναι αν εισακούονται οι προσευχές των ανθρώπων που στηρίζουν τα Σχίσματα....

Ανώνυμος είπε...

Να τί λέει ο Αγιος Παΐσιος.
-----------------

"Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τον Γέροντα, ήταν το θέμα του ημερολογίου. Πονούσε για το χωρισμό και προσευχόταν. Λυπόταν για τις παρατάξεις των παλαιοημερολογιτών που είναι ξεκομμένες σαν τα κλήματα από την Άμπελο, και δεν έχουν κοινωνία με τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία και τις κατά τόπους αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Μερικές τέτοιες ενορίες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη ενώθηκαν καθ’ υπόδειξή του με την Εκκλησία κρατώντας το παλαιό ημερολόγιο. "

Από το βιβλίο «Βίος Γέροντος Παϊσίου του Aγιορείτου», Ιερομονάχου π. Ισαάκ

Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...

7 Δεκεμβρίου 2019 - 1:08 μ.μ.

Γιά δές τήν σημερινήν ἀνάρτησιν τοῦ παρόντος ἱστολογίου μέ τίτλον "Οἱ κοινωνοῦντες μέ τόν Βαρθολομαῖον κοινωνοῦν καί μέ τόν «πάπαν»," συνειδητοποίησε ἐπί τέλους ὅτι ἀπό 7-12-1965 εἶσαι Οὐνίτης, ὅπως ἀκριβῶς σχεδιάστηκε μαζί μέ τήν εἰσαγωγήν τοῦ παπικοῦ ἑορτολογίου, καί σταμάτα νά ἀερολογῇς.

Α.Ι.Π. είπε...

Οι παλαιοημερολογίτες θα συνεορτάσουν του χρόνου,στις 6 Ιανουαρίου,μαζί με τους Αρμένιους Μονοφυσίτες.Άρα έχουν εορτολογική κοινωνία και ενότητα με τους αιρετικούς Μονοφυσίτες.Αίσχος π.Νικόλαε Δημαρά!
Αν μπορεί ας απαντήσει και ο εκλεκτός ιστολόγος κ.Κωνσταντίνος Αργυρακόπουλος.

Υ.Γ. Είναι αρκετές οι πλάνες του π.Νικολάου Δημαρά.Η διγλωσσία του είναι φανερή στα κείμενά του.Έχει απαντήσει στις κακοδοξίες του ο π.Βασίλειος Παπαδάκης και αρκετοί εκλεκτοί Θεολόγοι.

Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...

@ «Α.Ι.Π.» 7 Δεκεμβρίου 2019 - 2:36 μ.μ.: «Οι παλαιοημερολογίτες θα συνεορτάσουν του χρόνου,στις 6 Ιανουαρίου,μαζί με τους Αρμένιους Μονοφυσίτες.Άρα έχουν εορτολογική κοινωνία και ενότητα με τους αιρετικούς Μονοφυσίτες».

Ἔχω διαβάσει χιλιάδες ἀνοησίες τῶν Οἰκουμενιστῶν «κατά» τῶν Ὀρθοδόξων τοῦ π.ἑ., ἀλλά τούτη ἐδῶ τίς ξεπερνᾶ ὅλες! Εἶναι ἄνευ προηγουμένου! Παίρνει «βραβεῖον» διαστροφῆς καί πνευματικῆς ἀκαθαρσίας! Ἀμφιβάλλω ἄν ὁ ἴδιος ὁ Διάβολος θά ἔλεγε ποτέ μίαν τοιαύτην ἀνοησίαν. Ἐξηγοῦμαι: Πρῶτον, ὁ ὅρος «κοινωνία» στά ἐκκλησιαστικά ἔχει μίαν καί μόνον μίαν ἔννοιαν: Μυστηριακή κοινωνία. Δεύτερον, τό ἐάν κάποιοι αἱρετικοί ἐκράτησαν τό Ὀρθόδοξον ἑορτολόγιον τῆς Α' Οἰκ. Συνόδου οὐδόλως σημαίνει ὅτι οἱ Ὀρθόδοξοι θά πρέπῃ νά υἱοθετήσουν κάποιο ἄλλο, προκειμένου ν' ἀποφύγουν τήν «ἑορτολογικήν κοινωνίαν» μετ' αὐτῶν! Κάτι τέτοιο θά ἦτο ἀπολύτως ἀντορθόδοξον καί παράλογον! Ντροπή σου, «Α.Ι.Π.»! [Σημείωσις: Ἔβαλα τήν λέξιν «κατά» ἐντός εἰσαγωγικῶν εἰς τήν παραπάνω φράσιν μου, διότι μέ τό νά λέτε τόσον χονδροειδεῖς καί τόσον πελώριες διαστροφές οὐσιαστικῶς φανερώνετε τό δίκαιον τῶν Ὀρθοδόξων τοῦ π.ἑ. στά μάτια τῶν ἀμερολήπτων ἀναγνωστῶν.]

Silver είπε...

Ο/Η Α.Ι.Π. είπε...
Αν μπορεί ας απαντήσει και ο εκλεκτός ιστολόγος κ.Κωνσταντίνος Αργυρακόπουλος.


Ειλικρινά ποτέ δεν μου πέρασε από τον νουν ότι θα μπορούσε κάποιος να με χαρακτηρίσει ως "εκλεκτό ιστολόγο"!
Αδελφέ μου αγαπώ και σέβομαι όλους τους αδελφούς μου ορθόδοξους Χριστιανούς, είτε ακολουθούν το Πάτριο είτε το νέο. Προσπαθώ να είμαι αντικειμενικός, αλλά δεν πιστεύω ότι έχω αυτή την δυνατότητα. Σέβομαι κάθε άποψη, αυτός δε είναι και ο λόγος που τα σχόλια δεν λογοκρίνονται.

Θα γνωρίζεις ίσως ότι είμαι του νέου σε αποτείχιση. Γράφεις: Αν μπορώ ας απαντήσω. Μου ήρθε αστραπιαίως μια απάντηση του Κυρίου αλλά είναι λίγο σκληρή. Δεν θέλω να σε στενοχωρήσω. Δεν θα την γράψω. Μόνο αν μου επιτρέπεις μια ερώτηση: Αν είσαι του νέου, είσαι σε αποτείχιση ή κοινωνείς με τους οικουμενιστές; Μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι είσαι σε κάποια Σύνοδο του Πάτριου και χρησιμοποιείς τέτοια γλώσσα για τον π. Δημαρά.

Ανώνυμος είπε...

Όσον αφορά τον πλανεμένο Βασίλειο Παπαδάκη και την αιρετική του παρέα, ο π. Νικόλαος τον έχει συντρίψει κατ επανάληψη, με Ορθόδοξα ιστορικά επιχειρήματα και ατράνταχτες αποδείξεις. Ο Βασίλειος Παπαδάκης άλλωστε λέει ότι ο Οικουμενισμός δεν είναι αίρεση και η ελλαδική εκκλησία είναι καθαρή, δεν έχει μολυνθεί από αίρεση και όλα πάνε καλά. Τι αλήθεια να σου πεί αυτός ο ταλαίπωρος.

Α.Ι.Π. είπε...

Και όμως,ταλαίπωρε ανωνυμίδη,αυτός ο ταλαίπωρος ο π.Παπαδάκης λέει την αλήθεια εδώ.
Γράφει ο π.Β.Παπαδάκης:"Ο π.Νικόλαος Δημαράς παρά το ότι ανήκει σε συνοδική ομάδα,η οποία θεωρεί ότι τα Μυστήρια μας στερούνται της Θείας Χάριτος,επαινεί τις θεωρίες των Ενισταμένων και υποστηρίζει,ότι έχουνε Θεία Χάριν και Θεία Μυστήρια-όπως ακριβώς οι όμοιοι με εμάς Εικονομάχοι προ της Ζ'Οικ.Συνόδου του 787-επειδή δεν έχουμε καταδικαστεί τελεσίδικα από Οικ.Σύνοδο.
Ο π.Ν.Δ. όμως υποστηρίζει ταυτόχρονα,ότι βρισκόμαστε και εκτός Εκκλησίας(όπως και οι Εικονομάχοι προ του 787).Στο σημείο αυτό φυσικά διαφωνεί ριζικά με τους Ενισταμένους,πράγμα το οποίο δείχνει να μη το αντιλαμβάνεται.Κατά συνέπεια,σύμφωνα με τις πρωτοφανείς κακοδοξίες του,οι οποίες συναγωνίζονται σε ασέβεια ακόμη και την Θεωρία των Κλάδων,Θεία Χάρις και Θεία Μυστήρια υπάρχουν και εκτός Εκκλησίας"!

Για πες μας μια απάντηση που έδωσε ο π.Δημαράς ή γράψε μας την δική σου απάντηση.

Α.Ι.Π. είπε...

Ότα παω στο Άγιο Όρος ακολουθώ το προβληματικό Παλαιό Ημερολόγιο,αλλά νηστεύω όταν αυτοί νηστεύουν(και φυσικά δεν τρώω λάδι την Μεγάλη Παρασκεή όπων κάνουν αυτοί,αλλά και όπως κάνουν οι παλαιοημερολογίτες μοναχοί εντός και εκτός Αγίου Όρους).Όταν γυρίζω στο σπίτι μου,ακολουθώ το σωστό Νέο Ημερολόγιο.Όταν θα πάω στο Ισραήλ,ξανά ακολουθώ το λανθασμένο Παλαιό Ημερολόγιο.Όμως διέκοψα την εκκλησιαστική κοινωνία με τους κληρικούς που μνημονεύουν Βαρθολομαίο και που ανέχονται την Ψεδοσύνοδο της Κρήτης.
Αν διάβασες τα κείμενα του π.Δημαρά,κ.Κώστα,θα έχεις δει ότι σε θεωρεί εκτός Εκκλησίας και σχισματοαιρετικό!Η δέ δική του γλώσσα είναι σαν δηλητήριο,με φιλαυτία και ειρωνεία.Εσύ γιατί δεν ακολουθείς το Παλαιό Ημερολόγιο που ακολουθούν και οι Αρμενίοι Μονοφυσίτες αιρετικοί;Μήπως,αδελφέ μου,δεν θέλεις να εορτάζεις Χριστούγεννα μαζί με τους Αρμένιους αιρετικούς Μονοφυσίτες;Γι'αυτό ακολουθείς το Νέο Ημερολόγιο ή ακολουθείς και το Παλαιό Ημερολόγιο όταν εκκλησιάζεσαι σε αποτειχισμένους κληρικούς του Αγίου Όρους;

Α.Ι.Π. είπε...

Δεν είναι καθόλου παράλογο και αντορθόδοξο.Όπως άλλαξαν τις νηστείες για να μην νηστεύουν όπως οι αιρετικοί,έτσι καλά θα κάνουν και αν αλλάξουν και το εορτολόγιο των ακινήτων εορτών για να συνεορτάζουν οι Ορθόδοξοι,αλλά και για να αποφύγουμε τον συνεορτασμό με τους Μονοφυσίτες Αρμένιους και τους αντίχριστους Λατίνους.
Κοινωνία είναι και ο χαιρετισμός,η εστίαση,η συναναστροφή με αιρετικούς που απαγορεύουν οι εντολές του Θεού.Αλλά που να γνωρίζει ο κ.Χατζηνικολάου γιατί το γράφω αυτό(οι παλαιοημερολογίτες έχουν εορτολογική κοινωνία με τους Αρμένιους Μονοφυσίτες και συνεορτάζουν μαζί τα Χριστούγεννα)!

Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...

@ 7 « Α.Ι.Π.» Δεκεμβρίου 2019 - 10:16 μ.μ.

Τό σφάλλειν ἀνθρώπινον, τό ἐμμένειν εἰς τό σφάλμα σατανικόν!

Ανώνυμος είπε...

Παλαιοημερολογίτη Δ. Χατζηνικολάου οι Ορθόδοξοι Αντιοικουμενιστές που αποκαλύπτουν την παλαιοημερολογίτικη πλάνη δεν είναι Ουνίτες ούτε στο παραμικρό!

Συνειδητοποίησε ότι εσύ είσαι πλανεμένος και η Ορθοδοξία δεν δέχεται τις πλάνες σου!

Ορθόδοξος

Ανώνυμος είπε...

Εσύ αερολογείς Παλαιοημερολογίτα Δ. Χατζηνικολάου!!!! Οχι οι Ορθόδοξοι Αντιοικουμενιστές που αποκαλύπτουν την παλαιοημερολογίτικη πλάνη!!!

Κωνσταντινα είπε...

Κ εσείς με το νέο συνεορταζετε το Πάσχα με το παλαιό τι σημαίνει αυτό ?? Δεν έχουμε εκκλησιαστική κοινωνία μαζί τους όπως εσείς με το νέο ,που συλλειτουργειτε κ κοινωνατε με τις αιρέσεις .

Σταύρος Τ. είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Σταύρος Τ. είπε...

O 9.03μ.μ. κατέδειξε μερικά μόνο από τα αντιφατικά του π. Νικολάου Δημαρά
Στο θέμα της συκοφαντίας κατά των Συγγιλίων 16ου αιώνα, ο π. Νικόλαος έκανε πολύ καλή μελέτη, με στοιχεία (την παρέθεσε παραπάνω στo σχόλιο του) και για αυτό δημοσιεύτηκε και στο scripta. Σε όλα τα υπόλοιπα θέματα όμως, είτε σιωπά (συναινώντας) είτε ακούμε αντιφατικές απόψεις σε σημείο που να αναρωτιέσαι :
"Μα ποιοι κάθονται και τον ακούνε ;"
Mιλάει για ενεργεία Σχισματικούς νεο/τες, όταν εκείνος ήρθε από το νέο ως Παπάς και του έγινε απλή χειροθεσία κι όχι αναχειροτονία, όπως θα έπρεπε σύμφωνα με τις απόψεις του, καθώς θα επρόκειτο για απλό λαϊκό. Και μετα ενωθηκε με Κυπριανιτες, άνευ μετανοίας- αποκηρύξεως-των θέσεων τους και μάλιστα εν έτη 2019, που τώρα πράγματι η κρατούσα "έπεσε" αδιαμφισβητητα. Kι ενώ μάλιστα οι Κυπριανίτες εχουνε εμπλουτίσει τις κακοδοξίες τους με την βλάσφημη θεωρια περι συμβολικού τάχα σφραγισματος, κι ο άλλοτε Επισκοπος Κυπριανός Κουτσούμπας ήτανε πρωταγωνιστης στην συκοφαντία κατά των Συγγιλίων, όπως αναδείξαμε στο scripta
Σιωπά στις τοσες καταγγελίες για Σχισματικό κι Οικουμενιστή Αγαθάγγελο, τάχα ΡΟΕΔ, με τον οποίο επίσης ενώθηκε, όμως σε άλλα θεματα (ακίνδυνα) εμφανίζεται τρανος ζηλωτης, ομιλώντας για άκυρα Μυστηρια και πριν 7ης Οικουμενικης, πριν δηλαδή κριθει η ΝΕΑ εκείνη αιρεση από τις Εκκλησιες εν Ομονοία.
Στο θέμα των Θ.Ν.Π. και το αρθρο των αιρετικών που υπαχθηκαν οι ΓΟΧ, καλύτερα να μην είχε μιλήσει καθόλου, και μαλιστα ακροβατώντας μέσα σε λίγες ημέρες από την ορθή θεση, στην λανθασμένη,δυσφημώντας τον τίτλο του ως Διδάκτωρ Νομικής με αυτά που γραφει.
http://scripta---manent.blogspot.com/2019/08/blog-post_829.html
Κι από πανω, εφτασε στο σημειο να κατηγορεί με άσχημους χαρακτηρισμούς εμάς που εχουμε την αρχική του θέση !!!
Είχε λαμπρή Ομολογιακή ευκαιρία και καθήκον, λόγω και της θέσεως-σπουδών του, να αναχαιτίσει έστω αυτή την άρνηση Πίστεως, αλλά...
Και δεν εχει και κανενα πρόβλημα να εχει κοινωνια με τους παρακατω, οι οποίοι επιβραβεύονται και δεν τιμωρούνται στους σημερινούς "ΓΟΧ" κι έγιναν πια πλειοψηφία, καθώς οι Δούρρειοι ίπποι εισήλθανε για τα καλά
http://scripta---manent.blogspot.com/2018/04/blog-post_67.html
http://scripta---manent.blogspot.com/2019/06/27-2019.html[στην φωτό παρευρίσκεται κι ο π. Ευθύμιος Μπαρδάκας, ο οποίος ορίστηκε εδώ κι ένα μηνα από την Ι. Σύνοδο ως κεντρικός ομιλητής στον Πανηγυρικό εορτασμό του Απ. Παύλου (τέλη Ιουνίου) σε Ιερό Ναό στο Μοναστηράκι...
Αυτό ήτανε το παράδειγμα του Απ. Παύλου, έτσι δίδαξαν οι υπόλοιποι Άγιοι Πατέρες ή μήπως έτσι έπρατταν οι προγόνοι μας ΓΟΧ ;

Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...

@ 8 Δεκεμβρίου 2019 - 5:02 π.μ.

Ἔχεις μάθει ὅτι «στήν Ἑλλάδα εἶσαι ὅ,τι δηλώνεις» γι' αὐτό καί δηλώνεις «Ὀρθόδοξος», ἐνῷ εἰς τήν πραγματικότητα εἶσαι Οὐνίτης, ἐφόσον κοινωνεῖς μέ τόν Βαρθολομαῖον, ὁ ὁποῖος εἶναι ἡνωμένος μέ τόν «πάπαν».

Ανώνυμος είπε...

Παλαιοημερολογίτη Δ. Χατζηνικολάου οι Ορθόδοξοι Αντιοικουμενιστές που αποκαλύπτουν την παλαιοημερολογίτικη πλάνη δεν είναι Ουνίτες ούτε στο παραμικρό!

Συνειδητοποίησε ότι εσύ είσαι πλανεμένος και η Ορθοδοξία δεν δέχεται τις πλάνες σου!

Ολες οι Γραφές, όλοι οι Πατέρες, όλες οι Σύνοδοι της Ορθοδοξίας μας λέγουν ούτε στην αίρεση ούτε στο Σχίσμα!!!

Ορθόδοξος

Ανώνυμος είπε...

Παλαιοημερολογίτη Δ. Χατζηνικολάου μην μπουρδολογείς, είναι κρίμα να μπουρδολογείς !!!

Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...

@ 8 Δεκεμβρίου 2019 - 9:32 π.μ.: «Ολες οι Γραφές, όλοι οι Πατέρες, όλες οι Σύνοδοι της Ορθοδοξίας μας λέγουν ούτε στην αίρεση ούτε στο Σχίσμα!!!»

Σωστά! Τώρα, λοιπόν, εἶσαι αὐτοκατάκριτος, ἐφόσον εἶσαι ἐν γνώσει σου στήν αἵρεσιν (τοῦ Οἰκουμενισμοῦ) καί στά δύο σχίσματα (Ἑορτολογικόν, 1924, καί Οὐκρανικόν, 2019).

Ανώνυμος είπε...

Βρίσκεσαι σε πλάνη μεγάλη Παλαιοημερολογίτα Δ. Χατζηνικολάου!

Οι Ορθόδοξοι Αντιοικουμενιστές που αποκαλύπτουν την παλαιοημερολογίτικη πλάνη δεν έχουν σχέση μήτε με την αίρεση του Οικουμενισμού, μήτε με το παλαιοημερολογίτικο Σχίσμα!


ΑΝΤΙΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ

Ανώνυμος είπε...

9:41 Δ.Χ.
Δεν άλλαξαν το εορτολόγιο,γιατί λες ψέματα;Τις ημερομηνίες άλλαξαν του ημερολογίου.Ξύπνα φίλος!

Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...

@ 8 Δεκεμβρίου 2019 - 10:13 π.μ.: «Δεν άλλαξαν το εορτολόγιο,γιατί λες ψέματα;Τις ημερομηνίες άλλαξαν του ημερολογίου.Ξύπνα φίλος!»

Ὥστε ἡ κατάργησις 13 ἑορτασίμων ἡμερῶν κατ' ἔτος ἀπό τήν Τεσσαρακοστήν τῶν Ἁγίων Ἀποστόλων, ἐνίοτε δέ καί ἡ πλήρης κατάργησις αὐτῆς τῆς Τεσσαρακοστῆς ὅταν τό Πάσχα ἑορτάζεται ἀπό τήν 5ην Μαΐου καί μετά, δέν ἀποτελεῖ ἀλλαγήν τοῦ Ἑορτολογίου; Βεβαίως, δεδομένου ὅτι ἡ Ν/Ηκή «ἐκκλησία» εἶναι Οὐνιτική (ἀπό 7-12-1965), ἡ ἀλλαγή τοῦ Ἑορτολογίου ἀποτελεῖ πλέον δευτερεῦον ζήτημα. Ἀντιλαβοῦ, ὦ ψεῦστα καί Οὐνῖτα!

Ανώνυμος είπε...

Μπουρδολογία και το σχόλιο 8 Δεκεμβρίου 2019 - 12:42 μ.μ. του παλαιοημερολογίτη Δημήτρη Χατζηνικολάου.

Σου το είπε ο Ορθόδοξος πιο πάνω.
"οι Ορθόδοξοι Αντιοικουμενιστές που αποκαλύπτουν την παλαιοημερολογίτικη πλάνη δεν είναι Ουνίτες ούτε στο παραμικρό!
Συνειδητοποίησε ότι εσύ είσαι πλανεμένος και η Ορθοδοξία δεν δέχεται τις πλάνες σου!"

Αντιλαβού παλαιοημερολογίτη Δημήτρη Χατζηνικολάου;;;

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή Δ.Χ.,αν αλλάξουν την νηστεία της Παναγίας και την κάνουν 21 ημέρες,αυτό σημαίνει ότι άλλαξαν το εορτολόγιο;Μήπως δεν είσαι καλά φίλε;Μήπως έπαθες εγκεφαλικό;Ή είσαι άσχετος με τα Θεολογικά;Αλλαγή εορτολογίου είναι π.χ. να αλλάξουν την ημέρα της εορτής των Χριστουγέννων από 25ΔΕΚ σε 28ΔΕΚ ή την εορτή του Πάσχα από 18 ΑΠΡ( το 2020 ) σε 22 ΑΠΡ.Κατάλαβες φίλε μου;Δεν είναι ωραίο να γράφεις ψέματα σε αυτό το ευλογημένο ιστολόγιο.Η αλήθεια είναι ότι άλλαξαν το ημερολόγιο και όχι το εορτολογόγιο.Αν άλλαζαν και το εορτολόγιο των ακινήτων εορτών για να συνεορτάζουν μαζί τις εορτές οι Ορθόδοξες τοπικές Εκκλησίες,τότε και πάλι οι παλαιοημερολογίτες θα έκαναν σχίσμα λόγω εγωϊσμού και αλαζονείας.Καλά θα κάνουν αν αλλάξουν και το εορτολόγιο των ακινήτων εορτών για να κάψουν την γούνα σας.Ξύπνα φίλος!

Ανώνυμος είπε...

Κι όμως, ο πατήρ Νικόλαος Δημαράς έχει απόλυτο δίκιο. Απλά του επιτίθενται κάποιοι σχισματικοί και πλανεμένοι οπαδοί του Τρικαμηνά και άλλοι για διαφορετικά θέματα επειδή τολμά να λέει πάντα την αλήθεια έξω από τα δόντια και με οποιοδήποτε κόστος. Βλέπω ότι δεν προσπαθεί να τα έχει καλά με όλους προς χάριν φιλικών σχέσεων.

Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...

@ 8 Δεκεμβρίου 2019 - 1:25 μ.μ.

Ὥστε ἡ ἀφαίρεσις 13 ἑορτασίμων ἡμερῶν δέν ἐπηρεάζει τό Ἑορτολόγιον!!! Τοὐτέστιν, ἰσχυρίζεσαι ὅτι 40 - 13 = 40!!! Δέν μοῦ λές, πῆρες ποτέ πάνω ἀπό μηδέν (0) στά Μαθηματικά;

Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...

@ 8 Δεκεμβρίου 2019 - 1:25 μ.μ.: «Αλλαγή εορτολογίου είναι π.χ. να αλλάξουν την ημέρα της εορτής των Χριστουγέννων από 25ΔΕΚ σε 28ΔΕΚ ή την εορτή του Πάσχα από 18 ΑΠΡ( το 2020 ) σε 22 ΑΠΡ.»

Μέ αὐτά σου τά λόγια εἶσαι αὐτοκατάκριτος! Ἰδού γιατί. Τήν 10-3-1924 οἱ Οἰκουμενισταί ψευδο-επίσκοποι τήν ὠνόμασαν αὐθαιρέτως 23-3-1924. Ἔτσι, ὅμως, ἑώρτασαν τόν Εὐαγγελισμόν τῆς Θεοτόκου τήν 12-3-1924, τήν ὁποίαν αὐθαιρέτως ὠνόμασαν 25-3-1924. Ἐπίσης, ἑώρτασαν τήν Κοίμησιν τῆς Θεοτόκου τήν 2-8-1924, τήν ὁποίαν αὐθαιρέτως ὠνόμασαν 15-8-1924, ἑώρτασαν τά Χριστούγεννατήν 12-12-1924, τήν ὁποίαν αὐθαιρέτως ὠνόμασαν 25-12-1924 κ.ο.κ. Ἐπίσης, προκειμένου οἱ ἡμερολάτραι Οἰκουμενισταί νά διατηρήσουν τήν ἰσημερίαν τήν 21ην Μαρτίου, πού εἶναι τό ἐπίσημον ψεῦδος των γιά τήν ἀλλαγήν τοῦ Ἑορτολογίου τοῦ 1924, τό 2052 θ' ἀναγκασθοῦν νά προσθέσουν καί πάλιν μίαν ἡμέραν. Τό αὐτό θά πρέπῃ νά κάνουν κάθε 128 ἔτη. Ἔτσι, ὅπως ἔχουν γράψει οἱ Ρῶσσοι τῆς Διασπορᾶς πρό ἐτῶν, θά ἔλθῃ ἐποχή πού τό Πάσχα θά συμπίπτῃ μέ τήν ἑορτήν τῶν Ἁγίων Ἀποστόλων, κατόπιν μέ αὐτήν τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου καί, μετά ἀπό 35000 χρόνια, θά συμπίπτῃ καί μέ τά Χριστούγεννα! Βλέπεις, λοιπόν, ὅτι μέ τά δικά σου πλέον κριτήρια εἶσαι αὐτοκατάκριτος.

Ανώνυμος είπε...

Παλαιοημερολογίτη Δ. Χατζηνικολάου μην γράφεις μπουρδολογίες!!! Λυπήσου μας που τις διαβάζουμε αυτές τις μπουρδολογίες!!

Οι άνθρωποι της Εκκλησίας που δεν έκαναν Σχίσμα για τα ασήμαντα ημερολόγια και εορτολόγια δεν είναι ημερολάτρες!!!!

Ημερολάτρες είναι αυτοί που έκαναν δόγματα Πίστης τα ασήμαντα ημερολόγια και εορτολόγια!!!

Σταύρος Τ. είπε...

1.40 βλεπω μπήκες κι εσυ στο πνεύμα που έχουνε και κάποιοι άλλοι εδώ μεσα κι αμολάνε κοπανιστό αέρα. Τώρα δεν μπορείτε να πείτε "δεν γνώριζα" κι είστε άξιοι της μοίρας σας και συνυπεύθυνοι για την ακόμα μεγαλύτερη πτώση που θα έρθει στους ΓΟΧ

Ανώνυμος είπε...

Σταύρος Τ. ο καθένας είναι υπεύθυνος και συνυπεύθυνος για την κατάσταση της Εκκλησίας. Μη νομίζεις ότι τα γνωρίζεις όλα και ότι τα καταλαβαίνεις επίσης. Το παίζεις βέβαια και προφήτης αλλά πρόσεξε γιατί άλλο είναι το "εις και η εκκλησία" και άλλο το "καθείς και η εκκλησία" που εσύ ίσως πιστεύεις.

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά και δεν το επηρεάζει Δ.Χ!Γιατί αυτοί οι άγιοι και αυτές οι αγίες που δεν εορτάστηκαν σ'αυτές τις 13 ημέρες,εορτάστηκαν μετά από ένα έτος κανονικά(π.χ. ο Όσιος Χριστόδουλος εορτάστηκε στις 16 Μαρτίου κανονικά,αλλά αν δεν άλλαζαν το ημερολόγιο θα τον εόρταζαν πριν από 13 ημέρες).Δεν μπορείς να διακόψεις την κοινωνία από την Εκκλησία σου γιατί άλλαξε το ημερολόγιο,δεν το επιτρέπουν οι Ι.Κανόνες και οι Άγιοι,αλλά ούτε και η Αγία Γραφή.Αλλά και αλλαγή εορτολογίου να κάνουν για καλό σκοπό,δεν υπάρχει πρόβλημα.40-13 μας κάνει 27,αλλά και 27-10 μας κάνει 17, δηλαδή την ηλικία του Δ.Χ.,γιατί από αυτά που γράφεις στο σχόλιό σου αυτην την γνώμη έχω για την ηλικία σου!Στα Μαθηματικά ήμουν ο πρώτος μαθητής στην τάξη,αλλά σπούδασα Θεολογία και όχι Μαθηματικά.Εσύ θα είσαι φούρναρης σαν τον Σ.Μεσεδάκη(πρώην Ματθαιϊκός) ,αφού δεν μπορείς να καταλάβεις την διαφορά που υπάρχει στο ημερολόγιο και το εορτολόγιο και τα ταυτίζεις σαν αγράμματος.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι είναι φίλε 2:19.
Δ.Χ.,γράφεις για 35.000 χρόνια γιατί δεν διαβάζεις τους Αγίους και τους Προφήτες,αλλά ούτε και την Αποκάλυψη!Αφού οι Άγιοι γράφουν ότι θα έρθει το τέλος μέχρι το 2500(το 5.500 π.Χ. ο Θεός δημιούργησε τον Αδάμ και την Εύα).Άρα,εως το 2.500 θα προστεθούν μόνο 4 ημέρες(128×4=512,δηλαδή 2019+512=2531) και δεν θα υπάρχουν τα προβλήματα που λένε με αφέλεια οι Ρώσοι της Διασποράς.Άκου 35.0000!Αυτό είναι και αντι-Ευαγγελικό.Αν ήταν αυθαίρετη η αλλαγή του ημερολογίου το 1924,τότε,οι τοπικές Εκκλησίες που κράτησαν το Παλαιό θα διέκοπταν την εκκλησιαστική κοινωνία με την τοπική μας Εκκλησία.Άρα δεν ήταν αυθαίρετη η αλλαγή.
Σε παρακαλώ μην διαστρέφεις την Αγία Γραφή και τους Αγίους!
Γράφει ένας άγιος άνθρωπος:"Θα πρέπει κάποιος να μην έχει ασχοληθεί τελείως με τέτοια θέματα(σαν τον Δ.Χ)ή να είναι διανοητικά καθυστερημένος,για να μην καταλαβαίνει ότι είναι τελείως διαφορετικό πράγμα το ημερολόγιο από το εορτολόγιο.Και ημερολόγιο είναι η αστρονομική κατανομή του χρόνου,ενώ εορτολόγιο η επιτέλεσις από την Εκκλησία των εορτών με τον σκοπό της διαπαιδαγωγήσεως,δοξολογίας και προσεγγίσεως εις αυτά τα οποία καθ'εκάστην επιτελεί και εορτάζει".Αλλαγή εορτολογίου το 1924 υπάρχει μόνο στην φαντασία των αγραμμάτων!

Α.Ι.Π. είπε...

Γιατί,εσύ κυρία μου δεν κοινωνάς με την αίρεση ΘΝΠ των Γ.Ο.Χ( και μαζί μ'εσένα και ο π.Ν.Δ. );Εγώ δεν κοινωνάω με καμία αίρεση.Απλά,αυτό το γράφω γιατί και οι παλαιοημερολογίτες μας λένε ότι η αλλαγή του ημερολογίου το 1924 έγινε για να συνεορτάζουν οι Προτεστάντες και οι Λατίνοι με τους Ορθοδόξους.Δεν βλέπεις ότι οι Ρώσοι που κρατούν το Παλαιό Ημερολόγιο,αναγνωρίζουν Θεία Χάρη στα ψευδομυστήρια των Λατίνων;Τους προστάτεψε το Παλαιό Ημερολόγιο από τον Πάπα;Δηλαδή,κυρία μου,δεν υπάρχει συνεορτασμός με τους Λατίνους όταν οι κληρικοί μας εορτάζουν την ίδια ημέρα με τους Λατίνους τα Χριστούγεννα!Αν υπάρχει συνεορτασμός των κληρικών μας με τους Λατίνους,τότε υπάρχει και συνεορτασμός των κληρικών σας με τους Αρμένιους Μονοφυσίτες.Αλλά οι νέες πλάνες του π.Ν.Δ. θα απαντηθούν σε λίγο.

Ανώνυμος είπε...

Α.Ι.Π. βλέπω ότι πατάς την κοιλιά σου και λες οοοότι ανοησία, σου κατέβη στο κολλημένο σου μυαλό!!

Ανώνυμος είπε...

Κολλημένο μυαλό έχεις εσύ ανώνυμη 4:44 πμ και όχι ο Α.Ι.Π.

Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...

@ 8 Δεκεμβρίου 2019 - 7:00 μ.μ.

Εἶσαι κι ἐσύ ἀπό αὐτούς πού ἐφαρμόζουν τό «οὐ μέ πείσῃς κἄν μέ πείσῃς», ἀμετανόητος αἱρετικός δηλαδή. Μέ τό σχόλιόν μου τῆς 8 Δεκεμβρίου 2019 - 2:08 μ.μ., καί βεβαίως μέ ὅλα τά ἄλλα, σᾶς ἀπέδειξα ὅτι, ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ, εἶσθε αὐτοκατάκριτοι. Ἐάν διέθετες ἴχνος ταπεινώσεως, θά μετανοοῦσες. Ἀντί αὐτοῦ, ὅμως, ἐσύ ἅρπαξες τήν παρατήρησιν τῶν Ρώσσων τῆς διασπορᾶς γιά τήν σύμπτωσιν τοῦ Πάσχα μέ ἄλλας Δεσποτικάς καί Θεομητορικάς ἑορτάς, ἡ ὁποία θά συμβῇ ἄν οἱ ὁμόφρονές σου ἡμερολάτραι συνεχίζουν τήν «διόρθωσιν» τοῦ Ἰουλιανοῦ Ἡμερολογίου, καί ὠρύεσαι ὅτι δέν θά προλάβῃ νά συμβῇ, καθότι, σύμφωνα μέ Προφητεῖες, ἔρχεται τό τέλος! Καλά, τό θέμα μας εἶναι πόσα ἀκόμη κακά θά προλάβουν νά προκληθοῦν ἀπό τήν «διόρθωσιν» πού κάνατε τό 1924 ἤ ὅτι ἐφέρατε τόν Οἰκουμενισμόν καί τό χάος;

Σταύρος Τ. είπε...

5.21 εκτος απο το να αποδίδετε ατεκμηρίωτους χαρακτηρισμούς στους άλλους καλό θα ήτανε να παραθέσετε και κανένα επιχείρημα για αυτά που ακολουθείτε εσείς.
Αλλά δαγκώνετε την γλώσσα σας, γιατί δεν υπάρχει κάτι να πείτε για τα πολλά και χοντροειδή που γίνονται στους σημερινούς "ΓΟΧ".
Εμεις ειμαστε απλα οι μονοφθαλμοι που λέμε τα αυτονόητα, απέναντι σε "τυφλούς"

Σταύρος Τ. είπε...

7.56 η Οικουμενιστικη Εγκυκλιος του 1920, καθως κι αλλες προγενεστερες και μεταγενεστερες δημοσιες δηλωσεις είναι ξεκαθαρες. Αν οι Ρωσοι του Πατριαρχειου κι αλλοι χρησιμοποιήσανε ακόμα πιο πονηρους "δρόμους"κι εχουνε το ημερολόγιο για ξεκαρφωμα, αυτό δεν αποτελει επιχειρημα ότι δεν χαλασε ο κοσμος που αλλαξε το ημερολόγιο. Όπως κι οι σημερινοί "ΓΟΧ", στους οποίους τελικα θα απομείνει μόνο το ημερολόγιο κι οι ένδοξοι αγώνες των προγόνων (τους οποίους καπηλεύτηκαν και διέσυραν). Θα έχουμε την κρατουσα του νεου ημερολ. και την κρατουσα του Πατρώου
Περισσότερα εδω
http://scripta---manent.blogspot.com/2019/08/1924_11.html

Α.Ι.Π. είπε...

Τον κόσμο τον χάλασαν αυτοί που πλανήθηκαν απ' τους δαίμονες.
Διάβασα το κείμενο,αλλά υπάρχουν λάθη.
Δυο ερώτησεις θα κάνω:
Γιατί οι παλαιοημερολογίτες διέκοψαν την κοινωνία με τις 14 τοπικές Εκκλησίες το 1924;Για λόγω δικαιοσύνης ή για λόγω αίρεσης;
Ποιός Άγιος μιλάει για "δυνάμει σχισματικούς";

Ανώνυμος είπε...

Πέστα φίλε Α.Ι.Π.
Πέστα για τις πλάνες τους.

Σταύρος Τ. είπε...

Απαντάω πρόχειρα ελλείψεως χρόνου
1)Aπό όσο γνωρίζω, δεν διέκοψαν κοινωνία με τις υπόλοιπες 14 Εκκλησίες τα πρώτα χρόνια. Υπήρχανε προσπάθειες για σύγκληση Πανορθόδοξης, ιδιαίτερα από τον Ομολογητή πρώην Φλωρίνης μετά το 1935, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμο, δείγμα της ενοχής και των υπολοίπων Εκκλησιών. Λοιπόν μετα από αυτή την στάση των υπόλοιπων Εκκλησιών, ήτανε ορθή η διακοπή κοινωνίας και μαζί τους, για λόγους ευσεβείας και δικαιοσύνης αλλά και γιατί παραβαίνανε τον κανόνα της Λαοδικείας, κοινωνώντας με τους νεο/τες, κι ενώ οι ίδιοι τους ονόμαζαν παλιότερα Σχισματικούς, εάν ετολμούσανε κάτι τέτοιο.
Μετά και το Π.Σ.Ε., το 1948, είχανε κάθε λόγο να ξεκόψουνε και για λόγους αιρέσεως
Σε κάθε περίπτωση, οι ΓΟΧ είχανε κοινωνία με ΡΟΕΔ και Γνήσιους Ορθόδοξους Ρουμανίας, οι οποίες και βγάλανε πραγματικούς Αγίους

2) Ρωτάς ως προς την ουσια ή ως προς τον τύπο ;
Γιατί και για δυνάμει αιρετικούς δεν θυμάμαι να έχει μιλήσει αυτολεξί κάποιος Άγιος.
Όμως υπάρχουνε. Είτε Ομάδα αιρετικών που ακολουθει ΝΕΑ αίρεση (καμία σχέση με Οικουμενιστες), πριν αυτή κριθει από τις Εκκλησιες εν Ομονοία, είτε "μεμονωμένος" που δεν έχει ακόμα καταδικαστεί από την Σύνοδο, που έχει προς τούτο αρμοδιότητα.
Ως προς την ουσία
Ο Άγιος Νικόδημος ονομάζει τους Σχισματικούς ως Σχισματικοαιρετικούς κι ο Αγιος Ιωάννης Χρυσόστομος λέει ότι ούτε το αίμα του μαρτυρίου δεν ξεπλένει την αμαρτία του σχίσματος στην Εκκλησία!
Δεν είναι λοιπόν κάτι το αμελεητέο το Σχίσμα
Ο κανόνας της Λαοδικείας λέει να μην συμπροσευχόμαστε καν με Σχισματικούς, ενώ υπάρχει και δογματική διάσταση στο ζήτημα, καθώς η αλλαγή θα αποτελούσε μέσο κοινωνίας με αιρετικούς, όπως οι ίδιοι ομολογούσανε. Δεν ομιλώ για κατάλυση δόγματος μέσω ημερολογίου, δηλαδή για αιρετικούς, ούτε κι ο πρώην Φλωρίνης εκστόμισε ποτέ την λέξη "αιρετικοί", αλλά για τους πολύ σοβαρούς λόγους που ήτανε επιβεβλημένη η εναντίωση. Κι εναντίωση κοινωνώντας με αυτούς (όπως προσπαθησε αρχικως, μέχρι το 1935, κι ο πρωην Φλωρίνης) είναι ξεκάθαρο ότι δεν είχε και κανένα αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικο ότι κι οι άλλες Εκκλησίες (εκτός ΡΟΕΔ και Ρουμάνικης) κανανε τους "Κινέζους" ως προς την Σύγκληση Πανορθόδοξης

Σταύρος Τ. είπε...

H εικονομαχική αίρεση θεωρείται από τις μεγαλύτερες ενώ φαινομενικώς δεν εναντιώνεται σε κάποιο δόγμα. Γιατί ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός εθεμελίωσε την Ορθόδοξη Εκκλησιολογία, λέγοντας ότι ζωγραφίζουμε τον Κύριο επειδή ήρθε στην γη και τον είδαμε. Αν δεν τον ζωγραφίζουμε, είναι σαν να αρνούμαστε την ενανθρώπιση Του. Κι ενώ οι εικονομάχοι ΔΕΝ αρνούνταν την ενανθρώπιση του Κυρίου. Με αυτό τον έμμεσο λοιπόν τρόπο, θεωρήθηκε ότι υπάρχει προσβολή δόγματος.
Δεν είναι λοιπόν καθόλου αμελητέα ούτε κι η δογματική διάσταση στην μεταρρύθμιση του ημερολογίου. Υπήρχανε πολλοί σοβαροί λόγοι για την εναντίωση

Σταύρος Τ. είπε...

Θεωρω όμως ότι η εικονομαχία θεωρείται από τις μεγαλύτερες αιρέσεις, γιατί επίσης κατέρριψε και την σχετικη Ιερά Παράδοση. Γι΄αυτό και στην 7η Οικουμενική θεσπίστηκε και το ανάθεμα για τους καταπατούντας την Ιερά Παράδοση

Ανώνυμος είπε...

Σταύρο Τ. πλανάσαι να συγκρίνεις τα σημαντικά με τα ασήμαντα.

Ασύγκριτη η διαφορά της άρνησης των ι. Εικόνων με την αλλαγή του ασήμαντου ημερολόγιου!!!
Το πρώτο είναι σημαντικό και άγιο, το δεύτερο είναι ασήμαντο.

Αντιαιρετικός και Αντισχισματικός

Α.Ι.Π. είπε...

Θα περιμένω να βρεις χρόνο για να συμπληρώσεις το σχόλιό σου και για να διαβάσεις τα σχόλια που θα γράψω.
Θα πρέπει να γράψεις και την εξήγηση του 31ου Κανόνα των Αποστόλων(ποια είναι η ευσέβεια και η δικαιοσύνη κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας;),αλλά και να μας πεις ποιός είναι αυτός- οι αυτοί-που μιλάει για "δυνάμει σχισματικούς"(είναι δική σου ιδέα ή το διάβασες κάπου).

Σταύρος Τ. είπε...

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, διδάσκει ότι :
- ευσέβεια είναι «η καθαρή πίστη και η σωστή ζωή». Εξηγεί, ότι δεν έχει καμιά ωφέλεια ο πιστός, αν διαθέτει «ορθά δόγματα», όχι όμως και ορθό βίο. Ούτε επίσης, ωφελείται καθόλου, αν έχει ορθό βίο, αλλά αμελεί τα ορθά δόγματα.
- η Γραφή, με τη λέξη «δικαιοσύνη», εννοεί την αρετή γενικά, την ευσέβεια στη ζωή. Αυτό άλλωστε, είναι και το νόημα των λόγων του Κυρίου στην επί του όρους ομιλία Του, όταν έλεγε «μακάριοι οι πεινώντες και διψώντες την δικαιοσύνην, ότι αυτοί χορτασθήσονται».

Δεν ανέφερα μὀνο τον 31ο Αποστολικό, αλλά κι άλλους κανονες. Καθώς κι αποφάσεις Συνόδων φαινονται εδω (στην αρχική δηλαδή τοποθέτηση απέναντι στον π. Ευθύμιο, δες στο τέλος)
http://scripta---manent.blogspot.com/2019/06/blog-post_636.html
όπου βλεπουμε ακομα και τον Άγιο Νικόδημο να ασχολείται με ...ημερολόγια

Εσύ λοιπόν πρέπει να αναιρέσεις όλα τα ανωτέρω, αποδεικνύοντας οτι δεν ειστε σχισματικοί κι όχι να ψάχνεις αν σας θεωροὐμε δυνάμει ή ενεργεία, κάτι που ήτανε πράγματι λεπτό ζήτημα, αν κάποιος κάτσει να εξετασει το ζητημα τελείως νομοκανονικά κι ορθολογιστικά. Όπως βλέπω να κάνεις κι εσύ, αλλά μόνο για ζητήματα που αφορούν τους ΓΟΧ και καθόλου για εσάς
Το 2024 δεν θα εχετε ουτε μια ημερα νηστειας Αγιων Αποστόλων (με την νηστεια να ειναι Αγιογραφικη εντολη κατα τον π. Ευθυμιο) και μετα λετε οτι εμεις ασχολουμαστε απλώς με ημερολόγια

Α.Ι.Π. είπε...

Διάβασα και το δεύτερο κείμενο και βρήκα και άλλα λάθη.Αυτά για να απαντηθούν θέλουν αρκετό χρόνο.Πρώτα θα απαντήσω στην ερώτησή σου και μετά θα σχολιάσω τις δυο απαντήσεις σου.
Γράφεις για την νηστεία των Αποστόλων και την ονομάζεις "Αγιογραφική εντολή".Εγώ έψαξα την Αγία Γραφή σήμερα και δεν βρήκα αυτήν την νηστεία.Άρα δεν είναι Αγιογραφική εντολή.Δεν είναι όμως ούτε και νηστεία,αλλά κατάλυση νηστείας(τρων οι Ορθόδοξοι προ της εννάτης ώρας όσπρια,λάδι,κρασί{ψάρι τις 5 από τις 7 ημέρες της εβδομάδας}κ.λπ.)όπως γράφουν οι Ορθόδοξοι Κανονολόγοι.Άλλο είναι νηστεία,άλλο λύση νηστείας και άλλο κατάλυση νηστείας.Κάθε Σάββατο και κάθε Κυριακή οι Ορθόδοξοι δεν πρέπει να νηστεύουν(εκτός του Μεγάλου Σαββάτου),μας λένε οι Απόστολοι,γιατί οι Κληρικοί καθαιρούνται και οι λαϊκοί αφορίζονται.Άρα οι του Παλαιού δεν νηστεύουν αυτές τις δυο ημέρες,αλλά κάνουν λύση νηστείας με λάδι,κρασί,ψάρι κ.λπ.(διαφορετικά οι κληρικοί των παλαιοημερολογιτών είναι δυνάμει καθηρημένοι και οι λαϊκοί δυνάμει αφορισμένοι{υπάρχουν δυνάμει καθηρημένοι κληρικοί και δυνάμει αφορισμένοι λαϊκοί-κατά τα λόγια των Αγίων-όχι όμως δυνάμει σχισματικοί και δυνάμει αιρετικοί,όπως θα διάβασες από αυτούς που καινοτομούν σε αρκετά θέματα και γράφουν ότι τους σκοτίσουν τα κακά πνεύματα},αλλά δεν νηστεύουν ούτε μια ημέρα περισσότερο από εμάς σε καμία νηστεία της Εκκλησίας.Την Τετάρτη και την Παρασκευή,αλλά και την Μ.Τ. του Πάσχα νηστεύουν και οι του Νέου Ημερολογίου.Άρα οι του Παλαιού δεν νηστεύουν ούτε μια ημέρα παραπάνω από τους Ορθοδόξους του Νέου.Νηστεία είναι η τελεία ασιτία,ή και το να τρώει ένας Χριστιανός μια φορά την ημέρα,κατά την εννάτη ώρα,με ξηροφαγία,δηλαδή άρτου και ύδατος(αυτά γράφουν τα Τυπικά).Δεν πιστεύω εσύ και οι περισσότεροι παλαιοημερολογίτες να νηστεύετε έτσι στις νηστείες της Εκκλησίας(είθε να κάνουν την σωστή νηστεία όλοι οι άνθρωποι,αλλά δεν πρέπει να διακόπτουν την "συντοφιά" με τους Ορθοδόξους γιατί ο Γιώργος και η Μαρία είναι δυνάμει αφορισμένοι).Άρα πως μπορείς να διακόπτεις την κοινωνία για κάτι που και εσύ δεν κάνεις σωστά(και που δεν είναι θέμα ευσεβείας και δικαιοσύνης{σε επόμενο σχόλιό μου θα γράψω αυτά που διδάσκει ο Χρυσόστομος για το θέμα της δικαιοσύνης και της ευσεβείας,γιατί δεν βλέπω να γνωρίζεις αυτά που γράφει}.

Κωνσταντινα είπε...

Τι ασυναρτησίες είναι αυτές που γράφεις ! Εμείς κρατουμε το εορτολόγιο που είχαμε πριν το 1924 δεν έχουμε ουδεμία σχέση με το παλαιό πχ Ρώσων Αρμενίων κτλ αυτοί κράτησαν το παλαιό αλλά ενώθηκαν με την αίρεση του οικουμενισμού . Εμείς κρατάμε την παράδοση πριν την αλλαγή .Δεν συμπροσευχομαστε ούτε κοινωναμε με μονοφυσίτες με παπικούς κτλ .

Σταύρος Τ. είπε...

A.I.Π. τρεις στο λάδι τρεις στο ξύδι, τα έβγαλες όλα καλά
Και κολλάς και στο γράμμα των λέξεων, χάνοντας την ουσία
Πήγαινε στο Ιερό Πηδάλιο να διαβασεις την ερμηνεια του ΞΘ' κανόνος από τον Άγιο Νικόδημο. Μαλλον θα ελέγξεις και τον Αγιο, που τις ονομαζει νηστειες κι όχι καταλύσεις, κολλώντας στον τύπο, αλλά πάμε παρακάτω στα σημαντικότερα
Δες πως ονομάζει "παραβατες της αρχαιας συνήθειας" όσους νηστεύουνε μονο μια εβδομάδα στην νηστεία Αγ. Αποστόλων και Χριστουγένων και Παναγίας. Τί θα έλεγε για εσας, οι οποίοι αρκετές φορές νηστεύετε λιγότερο της βδομάδας και κάποιες φορές καθόλου ;
Δεν εγνωριζε ο Αγιος αυτά που λες και μας αναλυεις περι νηστείας Αγ. Αποστόλων ;
Επίσης, το να φάει καποιος ψαρι αντι για λαδερο την Κυριακη των Βαϊων, το ονομαζει "αιρετικών νεωτερισματα".
Όλος ο λόγος του Αγίου διαπνέεται από το πνευμα σεβασμού στην Ιερά Παράδοση (με την 7η Οικουμενικη να αναθεματιζει τους καταπατούντας) κι εσυ αμφισβητείς ότι υπήρχανε λογοι ευσεβειας και δικαιοσυνης, όταν το θεμα ήτανε πολυπλευρο κι όχι μόνο νηστείας !!!
"χρέος έχομεν να φυλάττομεν και τας των Πατερων παραδοσεις δια την μακράν συνήθειαν, την αντι νόμου κρατούσαν κατά τους ιερους και πολιτικους νομους", μας λέει

Στην "συντροφιά" σαφώς και πρέπει να χτυπήσεις γερο καμπανάκι, όταν μετά από 3μισυ αιωνες αντιδράσεων βλέπεις ότι προχωράνε τα άνομα σχέδια, που εσύ κάνεις πως δεν αντιλαμβάνεσαι

Σταύρος Τ. είπε...

Κωνσταντίνα μακάρι να ήτανε τα πράγματα όπως τα λες, αλλά θα σου πω ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΩΣ 2 πραγματα ώστε να δεις ότι υπάρχει κι άλλου είδους Οικουμενισμος, με βάση το Πάτριο

α) η Σύνοδος ΓΟΧ (δια του γραμματέως +Φωτίου) δήλωσε "ότι περιττεύει η ονομαστική καταδίκη των Οικουμενιστών κι ότι δεν βρίσκονται εντος Εκκλησιας ώστε να τους αναθεματίσουνε" !!!

Κι ενώ πριν λίγα χρόνια ειρωνεύονταν τους νεο/τες, λέγοντας :
Ἀνεθεμάτισαν καί τόν Οἰκουμενισμόν. Ὄντως ἐντυπωσιακόν διὰ νεοημερολογίτας. Ἀλλά ἐνῷ διά τούς Παπικούς, Προτεστάντας καί Ἀγγλικανούς οἱ ἀναθεματισμοί ἦσαν ἐπώνυμοι, διά τόν Οἰκουμενισμόν δὲν εὐρέθη ἐπάξιος ἐκπρόσωπος διὰ νὰ ἀναθεματισθῇ. Βλέπετε, ἡ γενναιότης ὅλη ἐξηντλήθη κατά τῶν νενεκρωμένων ὀστῶν καί δὲν ἀπέμεινε ὑπόλοιπον διὰ νὰ στραφῇ κατὰ τῶν νεοφανῶν ἐνσάρκων αἱρετικῶν οἰκουμενιστῶν. Ἄλλωστε, εἶναι οἱ ἐκλέξαντες καί χειροτονήσαντες τούτους εἰς τὸ Ἐπισκοπικόν ἀξίωμα…
Bλεπε εδώ :
https://ecclesiagoc.gr/index.php/93-aristera/eideiseis-sholia/931-opsimoi-zilwtai

Έτσι έκαναν Πανορθόδοξη ΓΟΧ ένα μηνα ΠΡΟ Κολυμπαριου και τωρα μας λένε ότι δεν βρίσκουνε κατάλληλο διερμηνεα για να ξανακάνουνε και να καταδικάσουνε.
Πώς να καταδικασουνε όμως ενωμενοι με Κυπριανίτες ;
Εξ ου κι η κωλοτουμπα

2) Παρακάτω με ποιον ενώθηκαν οι ΓΟΧ το 2014
Ο Αγαθάγγελος "ΡΟΕΔ" ακολούθησε τον Μητροπολίτη Λαύρο από το 2001 ως το 2007, προς την ένωση με Πατριαρχείο Μόσχας κι αποσχίστηκε από την Κατακομβική Εκκλησία, από όπου έλαβε χειροτονία, κι η οποία ήτανε ανθενωτική.
Σύμφωνα με εισήγηση προς την Σύνοδο του Σεβασμιωτάτου Φωτίου
https://sites.google.com/site/asteiacy/home/ekklesiastika-dokimia/peritoudynatoutesenoseosekklgochellados-rosikesgnorthekklesias
"Ο Επίσκοπος Αγαθάγγελος, αντί να παρουσιάση τας αποφάσεις της Κληρικολαϊκής Συνάξεως, απεσιώπησε το γεγονός. Τότε έγινε και η αλλαγή της ηγεσίας της Ρωσ. Ορθ. Εκκλ. της Διασποράς δια της εκλογής του Μητροπολίτου Λαύρου. Εις τούτο ο Επίσκοπος Αγαθάγγελος συνεφώνησε (και συνέπραξεν) ενώ οι Αρχιερείς Λάζαρος και Βενιαμίν όχι. Τοιοτοτρόπως διεχώρησαν τας ευθύνας των βασιζόμενοι εις τον ιε’ κανόνα της ΑΒ’ Συνόδου.
Ας σημειωθεί ότι η Ιερά Σύνοδος της Ρωσ. Ορθ. Εκκλ. της Διασποράς δεν καθήρεσε τους Αρχιερείς Λάζαρο και Βενιαμίν, αλλά και αν ακόμη είχε πράξει τοιούτον τι, η καθαίρεσις –καθ’ ημάς- δεν θα είχεν ισχύν".
Επίσης, το 2007 αυτοανακηρύχθηκε ως ο μοναδικός γνήσιος Επίσκοπος ΡΟΕΔ & Κατακομβικής, αποκηρύσσοντας τους Επισκόπους που τον χειροτόνησαν και δεν είχανε κοινωνία με τον Λαύρο, καθώς αποδέχτηκε τις καθαιρέσεις του Πατριαρχειου εναντίον εκείνων !!!
Και στην συνέχεια έκανε χειροτονίες και δημιούργησε την Σύνοδο του, μέσω διαμαρτυρόμενων προς την μητέρα Ελλαδική Εκκλησία, τους Κυπριανίτες, που δεν ξέρουμε τι νομιμοποίηση είχανε προς τούτο…

Ο Αγαθάγγελος κατηγορείται για πολλά Οικουμενιστικά ακόμη και οι ΓΟΧ τον ΄δεχτηκαν άνευ λίβελλου μετανοίας, που είναι ο ελάχιστος τρόπος αποδοχής-αποκαταστάσεως

Σταύρος Τ. είπε...

Σημειωτέον ότι ο Αγαθάγγελος δέχτηκε τις αντικανονικές κι ανυπόστατες καθαιρέσεις του Πατριαρχείου εναντιον των Γνησιων Ορθοδοξων Κατακομβιτών που τον χειροτονησαν αλλά ουδέποτε ονόμασε ανίερους εκείνους του Πατριαρχειου Μοσχας, ως γνήσιος Οικουμενιστής

Α.Ι.Π. είπε...

Αγαπητέ φίλε,
στις 24 Ιουνίου του 2024 είναι η εορτή της Πεντηκοστής για τους Ορθοδόξους που ακολουθούν το Νέο ευλογημένο Ημερολόγιο.Στις 27 Ιουνίου του ίδιου έτους είναι ημέρα νηστείας(Τετάρτη),όπως και στις 29(Παρασκευή).Άρα είναι ψέμα αυτό που γράφεις ότι "οι του Ν.Η. δεν θα νηστεύσουν ούτε μια ημέρα το 2024 στην νηστεία των Αποστόλων".
Ο άγιος Νικόδημος(αγιοκατάταξη:Οικουμενιστής Αθηναγόρας 1955)κάνει μερικά λάθη στο Πηδάλιο,σε σημείο μάλιστα να λέει αντίθετα πράγματα από τους μεγάλους Αγίους Ιωάννη Χρυσόστομο και Ιωάννη Δαμασκηνό.Θα διαβάσω αυτά που γράφει και θα απαντήσω.Όμως,θα ήθελα να γράψω λίγες σκέψεις γι'αυτά που γράφεις.Γράφω ότι η νηστεία των Αποστόλων δεν είναι Αγιογραφική εντολή,εσύ όμως μας λες ότι είναι.Είναι ή δεν είναι(και αν είναι,ποιος Άγιος το λέει);Μας λες ότι ο άγιος Νικόδημος ονομάζει παραβάτες αυτούς που νηστεύουν μια εβδομάδα στις νηστείες των Αποστόλων,των Χριστουγέννων και της Παναγίας.Οι παλαιοημερολογίτες δεν είναι παραβάτες όταν νηστεύουν τα Σαββατοκύριακα αυτών των νηστειών(αφού γράφεις ότι νηστεύεις και τα Σαββατοκύριακα);Αφού οι Απόστολοι λένε στον ξδ'Κανόνα τους "Εί της Κληρικός ευρεθή τήν Κυριακήν ημέραν νηστεύων,ή το Σάββατον,πλήν του ενός μόνον(δηλαδή το Μ.Σάββατο),καθαιρείσθω.Εί δέ Λαϊκός,αφοριζέσθω".Δεν είναι παραβάτες οι μοναχοί των παλαιοημερολογιτών όταν καταλύουν λάδι και ψάρι την Μεγάλη Παρασκευή,όταν πέσει η εορτή του Ευαγγελισμού την Παναγίας αυτήν την ημέρα;Δηλαδή ποιά είναι μεγαλύτερη παράβαση,το να τρώει ένας μοναχός ψάρι και λάδι την Μ.Παρασκευή,ή το να νηστεύουν μόνο δυο ημέρες μια φορά(ή δυο)στην ζωή τους οι Ορθόδοξοι,όταν πέσει το Πάσχα στις πέντε Μαΐου;Να γράψω πόσους Ιερούς Κανόνες καταπατούν οι Γ.Ο.Χ.(εσύ θα γνωρίζεις καλύτερα);Αλλά,εγώ νηστεύω τα Χριστούγεννα 12 ημέρες και της Παναγίας 10 ημέρες.Άρα είμαι εντάξει με την αρχαία συνήθεια που λέει ο άγιος Νικόδημος Καλιβούρτσης(ερώτηση κάνω);Όχι!Γιατί,θα μας πεις,δεν θα νηστεύσεις πάνω από 6 ημέρες στην νηστεία των Αποστόλων τον Ιούνιο του 2024,αλλά δυο(το "καθόλου" που λένε οι Γ.Ο.Χ.,είναι μεγάλο ψέμα).Μάλιστα!Και γι'αυτό οι παλαιοημερολογίτες του 1924 διέκοψαν την κοινωνία από τις 12 τοπικές Εκκλησίες(τότε νομίζω ήταν 12 και όχι 14,όπως γράφω σε σχόλιό μου κάνοντας λάθος)!Αφού όμως,το 1924 οι του Νέου Ημερολογίου νήστευσαν 13 ημέρες(λύσεως νηστείας)στην νηστεία των Αποστόλων,γιατί έκαναν αποτείχιση οι παλαιοημερολογίτες τότε(το 1924);Έκαναν αποτείχιση γι'αυτό που θα γινόταν το 2024 ή το 1937;Έκαναν αποτείχιση γιατί αυτή η "παράβαση της αρχαίας συνήθειας" από τους καινοτόμους(δηλαδή αιρετικούς)ήταν καταπάτηση της Ιεράς Παράδοσης(και άρα είμαι αναθεματισμένος από την Ζ' Οικουμενική Σ.);Τί είναι Ιερά Παράδοση αγαπητέ φίλε;Ξέρεις;Δηλαδή κατάλαβες ποιούς αναθεματίζει ο Απ.Παύλος και η Ζ'Οικιυμενική;
Εγώ δεν τρώω ψάρι την Κυριακή των Βαΐων και άρα δεν ακολουθώ τα νεωτερίσματα των αιρετικών.Τα νεωτερίσματα των αιρετικών τα ακολουθούν αυτοί που τρώνε λάδι και ψάρι την Μεγάλη Παρασκευή ή το Μεγάλο Σάββατο(δηλαδή αυτοί που ακολουθούν το Π.Η.).
Ποιός είναι ο λόγος δικαιοσύνης που διέκοψαν την κοινωνία οι παλαιοημερολογίτες και ποιός ο λόγος της ευσεβείας;
Γερό καμπανάκι είναι η διακοπή εκκλησιαστικής κοινωνίας,δηλαδή το σχίσμα που έκαναν οι παλαιοημερολογίτες το 1924 για λόγους που μπορούσαν να γιατρευτούν μετά από λίγα χρόνια εύκολα και Ορθόδοξα;Αφού ο Χρυσόστομος μας λέει ότι διάβασε σε έναν άγιο άνθρωπο να λέει ότι "το σχίσμα δεν μπορεί ούτε το αίμα του Μαρτυρίου να το ξεπλένει",πως χτύπησαν αυτήν την "καμπανάρα" οι παλαιοημερολογίτες και μετά έφτιαξαν και έξι(6)Αρχιεπισκόπους Αθηνών για να υπάρχουν περισσότερες καμπάνες(ζητάω συγγνώμη,αλλά δεν μπορώ να μην γράψω και μερικά αστεία με αυτά που διαβάζω{και δεν τα γράφω για να ειρωνευτώ};
Θα προσπαθήσω να απαντήσω-και να ρωτήσω-τον εκλεκτό σχολιογράφο Σταύρο Τ.,αλλά πρώτα ο Θεός αύριο.

Α.Ι.Π. είπε...

* Στο σχόλιό μας 10:24 ήθελα να γράψω "(δηλαδή αυτοί που ακολουθούν το Παλαιό Ημερολόγιο στα Μοναστήρια του Αγίου Όρους και τα Μοναστήρια της Ελλάδας)" αντί για "(δηλαδή αυτοί που ακολουθούν το Π.Η.)".

Ανώνυμος είπε...

Κωνσταντίνα εσύ γράφεις τις ασυναρτησίες! Οχι ο Α.Ι.Π. !!

Σκέψου λίγο πριν γράψεις!!

Σταύρος Τ. είπε...

Καταρχήν είναι άσχημο να υποβιβάζεις τον Άγιο Νικόδημο.
αιρετικών νεωτερισματα λέει ο Αγιος για μόνο μία ημερα (Κυριακη Βαϊων) κι εσεις το κανετε για περιπου 8-10 μερες (αν αφαιρέσουμε δηλαδή Τεταρτες - Παρασκευες, όπως αρέσκεσαι να λες)
Πουθενα δεν εγραψα εγω ότι νηστευουμε τα Σ/Κ κι ουτε γνωρίζω το τυπικο αν πεσει Ευαγγελισμου Μεγαλη Παρασκευη
Αγιογραφικη εντολη είναι η νηστεια (τάδε εφη π. Ευθυμιος).
Θα παιξουμε τωρα την κολοκυθια αν είναι νηστεια ή καταλυση των Αγιων Αποστολων κι αν η Αγιογραφικη εντολη αφορα κι αυτή την νηστεια ;
Βαρεθηκα...
Σου εγραψα δεκάδες φορες ολους τους πολύπλευρους λογους κι εσυ επιμενεις να μιλας μονο για το λάδι και το ξυδι κι εκει ακομα αναγκάζεσαι να βγάλεις φάουλ τον Άγιο, ώστε να δικαιωθείς (Ιερό Νικόδημο τον αποκαλούσανε εν ζωή κι είναι θλιβερά αυτά που είπες)
Sorry φίλε, αλλά βαρέθηκα να συζητάω σε αυτά τα πλαίσια

Ανώνυμος είπε...

Πέστα φίλε Α.Ι.Π.
Πέστα και ας κουράζεις τον Σταύρο.
Νομίζω όμως ότι δεν κουράστηκε αλλά ζορίστηκε με αυτά που γράφεις και δεν μπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις σου γιατί δεν γνωρίζει θεολογία.Είναι η πρώτη φορά που τον βλέπω να υποχωρεί από την μάχη.Ένα μεγάλο μπράβο σου!!!!!!!!!!!!

Σταύρος Τ. είπε...

9.24 φέρε και καμία δεκαριά ακόμη να κάνετε like, όπως στο facebook, γιατί δυστυχώς αυτό είναι το επίπεδό σας.
Στον άνω χαρακτηρισμό δεν συμπεριλαμβάνω τον Α.Ι.Π., που δείχνει σοβαρός, ευγενικός αλλά....σχολαστικός, χάνοντας την ουσία
Θα πρεπει να σας προβληματισει το γεγονός ότι φτασατε να αμφισβητείτε ακόμα και τον Αγιο Νικόδημο και να αναφέρετε ποιος έκανε την αγιοκατάταξη, ενώ αντιθέτως δεν σας πειράζει ποιοι κάνουνε στις μέρες μας τις αγιοποιήσεις κι όχι αγιοκατατάξεις....
Πέραν των απίστευτων νοητικών ικανοτήτων του, της αρετής και Θείας φωτίσεως, είναι ο κανονιολόγος της Εκκλησίας, προφανώς εντεταλμένος υπό του Κυρίου προς τούτο κι όχι υπό ανθρώπων. Δεν είναι λοιπόν απλά ένας Άγιος που μπορεί να έσφαλε σε μία θέση του
Κανείς Άγιος κι ακόμα περισσότερο, καμία μεταγενέστερη γνήσια Πανορθόδοξη, δεν αμφισβήτησε τα γραπτά του μέσα στο Ιερό Πηδάλιο