Τη Κ΄ (20η) Ιουνίου η Σύναξις της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας της επονομαζομένης Οδηγητρίας.

Περί της Αγίας ταύτης Εικόνος διηγούνται τα επόμενα εν ταις Ιεραίς Μοναίς του Ξενοφώντος και του Βατοπεδίου. Η Θεομητορική αύτη Εικών ευρίσκετο εξ αμνημονεύτων χρόνων εις την Ιεράν και Βασιλικήν Μονήν του Βατοπεδίου, εντός του Καθολικού του Ναού, επί του κίονος του αριστερού χορού, κατά δε το σωτήριον έτος 1730 παραδόξως εγένετο άφαντος, των θυρών κεκλεισμένων, και εκρύβη όχι μόνον εκ της Εκκλησίας, εκ του μέρους δηλαδή επί του οποίου ίστατο, αλλά και εξ αυτής της Μονής· οι δε Πατέρες της Μονής του Βατοπεδίου την θαυματουργίαν ταύτης της Θεομήτορος ως ιεροσυλίαν τινά νομίσαντες, επεδόθησαν εις αναζήτησιν αυτής εντός της Μονής, ότε αίφνης διεδόθη η φήμη, ότι η αγία Εικών ευρέθη εν τη Ιερά Μονή του Ξενοφώντος, τη κειμένη εις απόστασιν τριών ωρών από της Ιεράς Μονής του Βατοπεδίου. Όθεν άνευ βραδύτητος απέστειλαν ανθρώπους τινάς, ίνα μετακομίσωσιν αυτήν εκείθεν εις τα ίδια, όπερ και εγένετο.

Ούτω λοιπόν μετεκομίσθη η αγία Εικών εις την Μονήν του Βατοπεδίου και ετέθη εκ νέου εις την ιδίαν αυτής θέσιν, ελήφθησαν δε και μέτρα αυστηρότατα εις προφύλαξιν και ασφάλειαν αυτής, τα οποία ουδέποτε πρότερον είχον ληφθή. Αλλά και μ’ όλα ταύτα η Σεβασμία αύτη Εικών της Θεομήτορος, δια λόγους τους οποίους μόνη Αυτή γνωρίζει, εγκατέλιπε και πάλιν την Μονήν του Βατοπεδίου, χωρίς να έχη ουδόλως θιγή η ασφάλεια του Ναού, δηλαδή των θυρών και σφραγίδων καλώς ησφαλισμένων και αθίκτων, και μετέβη θαυμασίως εις τον ιερόν τόπον τον οποίον εξέλεξεν η ιδία, ήτοι εις την Ιεράν Μονήν του Ξενοφώντος, όπου διέμεινε και μέχρι του νυν διαμένει και θα διαμένει μέχρις ότου η αυτής πρόνοια ευδοκεί, προς παραμυθίαν και περίθαλψιν των εν αυτή ασκουμένων αδελφών. Μετά παρέλευσιν ολίγης ώρας ελθόντες οι αδελφοί του Βατοπεδίου εν τω Ναώ, και ιδόντες πάλιν κενόν τον συνήθη τόπον, όπου ίστατο η ιερά Εικών, εβεβαιώθησαν περί της εκουσίας και θαυμαστής αναχωρήσεως απ’ αυτών της Θεοτόκου, πληροφορηθέντες συγχρόνως και την προς το ίδιον μέρος μετάβασιν αυτής, δεν έκριναν εύλογον να εναντιωθώσι περισσότερον εις την απόφασιν της Θεοτόκου, αλλ’ άπαντες ομοθυμαδόν συνέδραμον εις την προσκύνησιν αυτής. Εις ανάμνησιν δε της θαυματουργίας ταύτης απεφάσισαν άπαντες ίνα κομίζωσιν αυτή εις την Μονήν του Ξενοφώντος κηρούς και έλαιον, όπερ και εποίουν εις διάστημα πολλών ετών· μετά δε ταύτα οι αδελφοί της Μονής του Ξενοφώντος ημπόδισαν αυτούς να ποιώσι τούτο. Η αγία αύτη Εικών ευρίσκεται εντός του Καθολικού του Ναού της Μονής του Ξενοφώντος επί του κίονος του αριστερού χορού αυτού ως και πριν εν τω Καθολικώ της Μονής του Βατοπεδίου. Κατά τας αρχάς της τρίτης δεκαετηρίδος του δεκάτου ενάτου αιώνος εις αλλόπιστος ηθέλησε να εμπαίξη την αγίαν ταύτην Εικόνα, αλλ’ αμέσως ετιμωρήθη δια την ιδίαν του ανοησίαν.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: