ΨΕΥΔΟ ΘΕΙΟ ΕΛΕΟΣ, ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΡΟΕΣ -- του Αλέξανδρου Τζούπη

Στο Κοράνι, στην αρχή κάθε κεφαλαίου(εκτός ενός) είναι γραμμένη και απαγγέλλεται από τους Μουσουλμάνους η εξής επίκληση:  Στο όνομα του Αλλάχ(Θεού), του εξ ολοκλήρου-απόλυτα ελεήμονα-Παντελεήμονα (al-Rahman), του (συγκεκριμένα) ελεήμονα , πολυεύσπλαχνου (al-Rahim)  -  Bismillah al-Rahman al-Rahim. Αυτή απαγγέλλεται επίσης και πριν από κάθε γεύμα, προσευχή ή εργασία.
Επιπλέον στο Κοράνι αναφέρονται τα εξής:
Quran 59,22: He is Allah , other than whom there is no deity, Knower of the unseen and the witnessed. He is the Entirely Merciful, the Especially Merciful.
Aayah 156, Surah Aaraf  «Φέρνω την τιμωρία μου σε όποιον θα το κάνω, αλλά το έλεος Μου περικλείει όλα τα πράγματα."
Aayah 107 of Surah Aaley Imran   «... Αλλά εκείνοι με χαρούμενα πρόσωπα θα είναι στο έλεος / παράδεισο του Αλλάχ, εκεί να υπάρχουν.»  - Εδώ ταυτίζεται ο παράδεισος με το Θείο Έλεος!
Συγκεκριμένα αν κάποιος ρωτήσει έναν Μουσουλμάνο σήμερα ποιος είναι ο Αλλάχ, η απάντηση του Μουσουλμάνου με βάση το Κοράνι θα είναι:  Ο πιο Ελεήμων, ο Μεγαλόψυχος, ο Διανομέας – Χορηγός του Ελέους.
Όταν ο πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωνε πριν ένα χρόνο περίπου το έκτακτο Ιωβηλαίο Έτος του Θείου Ελέους επεσήμανε την έμφαση που δίδεται στο έλεος του Θεού τόσο στο Ισλάμ όσο και στον Ιουδαϊσμό* τονίζοντας ότι μία πτυχή του ελέους ξεπερνάει τα όρια και πλαίσια της Εκκλησίας. Ο πάπας ώθησε τους παπικούς να χρησιμοποιήσουν το έτος ελέους έτσι ώστε να μάθουν περισσότερα για το Ισλάμ και για άλλες θρησκείες έτσι ώστε να εξαφανίσουν κάθε μορφή βίας, διακρίσεων, ασέβειας και συντηρητισμού…
***

Ο  Ανώνυμος άφησε ένα  σχόλιο για την ανάρτησή σας "ΨΕΥΔΟ ΘΕΙΟ ΕΛΕΟΣ, ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΡΟΕΣ -- ...":

Τι είναι ο Θεός και τί τον κάναμε; Στα μέτρα του ο καθένας!! Επιζητούμε το έλεός Του με λάθος τρόπο, αντίθεες πράξεις, λατρεία που δεν έχει ουδεμία σχέση ο Θεός της χαράς και της αγάπης με αυτά! Ο Πατέρας μάς ανέχεται με τόσα και τόσα σφάλματα, στέλνει προφήτες τούς διώχνουμε, στέλνει και το Γιό Του μπας και ξεστραβωθούμε αλλά εκεί.. εμείς, το χαβά μας! Στις αγκυλώσεις μας και παρεκτροπές μας, στα λάθη μας και στις ανεπάρκειές μας! Φως σας στέλνω και σεις το βλέπετε ως απλόν άνθρωπο, την Αλήθεια σας στέλνω και σεις μου την σταυρώνετε στο ξύλο, τον Ήλιο της δικαιοσύνης σας στέλνω και ΄σεις αποδίδετε δικές σας περί δικαίου κρίσεις! Οδό Ζωής σας αποκαλύπτω και σεις σφάζεστε μεταξύ σας, αρπάζετε για να έχετε κτήματα, και ενώ γνωρίζετε την αθλιότητα του θανάτου που όλο το ανθρώπινο γένος γεύεται! Έλεος ζητείτε αλλά ο ένας έχει τράπεζα του Βατικανού και τοκίζει,ο άλλος σφάζει την εικόνα μου στο γόνατο υπέρ μου!
Θέλετε  Έλεος ε... ναι περάστε από το ταμείο...

***
Ο  Ανώνυμος άφησε ένα  σχόλιο για την ανάρτησή σας 

"Εδώ ... είναι ο λόγος για το Ιωβηλαίο: Επειδή τώρα είναι η ώρα για έλεος. Είναι ευνοϊκός ο καιρός για να θεραπευτούν πληγές, ένας καιρός που δεν θα πρέπει να κουραζόμαστε να συναντάμε όλους εκείνους που περιμένουν να δουν και να αγγίξουν με τα χέρια τους τα σημάδια της εγγύτητας του Θεού, ένας καιρός να προσφέρουμε στον καθένα έναν δρόμο για συγχώρεση και συμφιλίωση” (Ομιλία 11 Απριλίου 2015).

Άρα εδώ βλέπουμε από τον πάπα Φραγκίσκο και για ποιόν λόγο έγινε η Κολυμπάριος Σύνοδος εντός του συγκεκριμένου Έτους Ελέους εντελώς συμπτωματικά!!! Για να θεραπευτούν πληγές και για να συγχωρεθούν και να συμφιλιωθούν οι "δύο πνεύμονες". Ο πάπας ήταν αρκετό ότι ήρθε στην Μυτιλήνη και έκανε πράξη την συμπροσευχή και το κοινό ποτήριο..... 

Οι Μουσουλμάνοι θεωρούν επίσης ότι το έλεος του Θεού εκφράζεται μέσα από τους προφήτες Του όπως ο Αβραάμ, ο Μωυσής, ο Ιησούς (Πιστεύουν ότι ο Κύριος είναι απλά ένας προφήτης) και ο Μωάμεθ. Στο Κοράνι αναφέρει ότι Quran 21:107  «Και δεν σε έχουμε στείλει εσένα (Μωάμεθ) παρά μόνο ως έλεος για το σύμπαν». Για τους Μουσουλμάνους ο Μωάμεθ είναι ένα μοντέλο διαβίωσης στα πλαίσια του ελέους του Θεού. Το έτος ελέους λένε οι παπικοί πως πρέπει να ξανα-συναντήσουν το έλεος του Θεού (που το αναφέρουν και ως God's Rahmah) μέσα από Χριστιανικές γραφές αλλά και μέσα από τις γραφές των αδελφών μας Μουσουλμάνων.
Το Ποντιφικό Συμβούλιο για τον Διαθρησκειακό Διάλογο στο Βατικανό το 2016 αναφέρει στο μήνυμά του για να τιμήσει τον ισλαμικό ιερό μήνα του Ραμαζανιού και την έλευση των Ισλαμικών διακοπών του Eid Al-Fitr:
Αγαπητοί Μουσουλμάνοι αδελφοί και αδελφές
Ο μήνας του Ραμαζανιού και οι διακοπές του Eid Al-Fitr είναι σημαντικά θρησκευτικά γεγονότα για τους Μουσουλμάνους όλου του κόσμου που εστιάζουν στην νηστεία, την προσευχή και τις καλές πράξεις και είναι σεβαστά από τους Χριστιανούς, τους φίλους και γείτονές σας. Εκ μέρους του Ποντιφικού Συμβουλίου για τον Διαθρησκευτικό Διάλογο και των Χριστιανών σε όλο τον κόσμο, σας απευθύνουμε τις καλύτερες ευχές για μία νηστεία με πνευματικά οφέλη, που θα υποστηρίζεται από καλές πράξεις και για μία χαρούμενη εορτή. Σύμφωνα με το αγαπημένο μας έθιμο, επιθυμούμε δοθείσης της ευκαιρίας να μοιραστούμε μαζί σας ορισμένες σκέψεις, με την ελπίδα ενίσχυσης των πνευματικών δεσμών που μοιραζόμαστε.
Ένα θέμα που είναι κοντά στις καρδιές τόσο των μουσουλμάνων όσο και των χριστιανών είναι το έλεος. Γνωρίζουμε ότι και ο Χριστιανισμός και ο Μουσουλμανισμός πιστεύουν στον Ελεήμονα  Θεό, που δείχνει το έλεος του και την ευσπλαγχνία του προς όλα τα πλάσματά του και συγκεκριμένα προς την ανθρώπινη οικογένεια. Είναι ελεήμων, φροντίζοντας για τον κάθε έναν από εμάς, παραχωρώντας σε εμάς τα δώρα που χρειαζόμαστε για την καθημερινή μας ζωή όπως είναι η τροφή, η στέγη και η ασφάλεια. Ωστόσο, το έλεος του Θεού εκδηλώνεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο που είναι η συγχώρεση των αμαρτιών μας. Ως εκ τούτου είναι αυτός που συγχωρεί (al-Ghâfir), αλλά που συγχωρεί πολύ και πάντα (al-Ghafour). Για να υπογραμμίσει την σημασία του ελέους, ο πάπας Φραγκίσκος κήρυξε το Ιωβηλαίο έτος του Θείου Ελέους να εορταστεί από 8 Δεκεμβρίου του 2015 έως  20 Νοεμβρίου του 2016. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε:
"Εδώ ... είναι ο λόγος για το Ιωβηλαίο: Επειδή τώρα είναι η ώρα για έλεος. Είναι ευνοϊκός ο καιρός για να θεραπευτούν πληγές, ένας καιρός που δεν θα πρέπει να κουραζόμαστε να συναντάμε όλους εκείνους που περιμένουν να δουν και να αγγίξουν με τα χέρια τους τα σημάδια της εγγύτητας του Θεού, ένας καιρός να προσφέρουμε στον καθένα έναν δρόμο για συγχώρεση και συμφιλίωση” (Ομιλία 11 Απριλίου 2015). (Σχόλιο: Λίγες μέρες μετά από αυτή την ομιλία η Χριστοδουλοπούλου ανέφερε ότι οι πρόσφυγες απλά λιάζονται και κατόπιν οι προσφυγικές ροές ξεκίνησαν με πρωτοφανή πλέον ΜΑΖΙΚΟΤΗΤΑ και οι Μουσουλμάνοι στα πλαίσια του Ιωβηλαίου Έτους του Ελέους μετακινήθηκαν ελεύθερα προς όλα τα Χριστιανικά κράτη.)
Το προσκύνημά σας (Χατζ) στους Αγίους Τόπους, κυρίως στη Μέκκα και στην Μεδίνα, είναι σίγουρα μια ιδιαίτερη στιγμή για σας ώστε να ζήσετε το έλεος του Θεού. Στην πραγματικότητα, μεταξύ των γνωστών ευχών που απευθύνουν οι μουσουλμάνοι προσκυνητές αναμεταξύ τους είναι: «Σας εύχομαι ένα ευλογημένο προσκύνημα, αξιέπαινες προσπάθειες και τη συγχώρηση των αμαρτιών σας». Κάνοντας ένα προσκύνημα για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες σας από τον Θεό, τόσο για τους ζωντανούς όσο και για τους νεκρούς, είναι πραγματικά μία εξέχουσα πρακτική μεταξύ των πιστών. Εμείς, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι καλούμαστε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να μιμηθούμε τον Θεό. Αυτός ο Ελεήμων μας ζητάει να είμαστε ελεήμονες και φιλεύσπλαγχνοι προς άλλους, συγκεκριμένα αυτούς που βρίσκονται σε οποιαδήποτε ανάγκη. Έτσι επιπλέον μας καλεί να συγχωρούμε ο ένας τον άλλο. Όταν στρέφουμε το βλέμμα μας στην ανθρωπότητα σήμερα, θλιβόμαστε να βλέπουμε τόσα πολλά θύματα λόγω συγκρούσεων και βίας. Εδώ εμείς σκεφτόμαστε περισσότερο τους ηλικιωμένους, τα παιδιά, τις γυναίκες και ειδικότερα εκείνους που πέφτουν θύματα εμπορίας ανθρώπων καθώς και τους πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν από τη φτώχεια, τις ασθένειες, τις φυσικές καταστροφές και την ανεργία.
Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας σε αυτές τις πραγματικότητες, ή να φεύγουμε μακρυά από αυτά τα δεινά. Είναι αλήθεια ότι οι καταστάσεις είναι συχνά πολύ περίπλοκες και ότι η λύση τους υπερβαίνει τις δυνατότητές μας. Είναι επομένως ζωτικής σημασίας να εργαστούμε όλοι μαζί για την παροχή βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη. Είναι μια πηγή μεγάλης ελπίδας, όταν βιώνουμε ή ακούμε μουσουλμάνους και χριστιανούς να ενώνουν τα χέρια για να βοηθήσουν τους άπορους. Όταν ενώνουμε τα χέρια, ακολουθούμε μία σημαντική εντολή στις αντίστοιχες θρησκείες μας και αποδεικνύουμε το έλεος του Θεού, προσφέροντας έτσι μία πιο αξιόπιστη μαρτυρία, ατομικά και συλλογικά, στα πιστεύω μας. Είθε ο Ελεήμων και Παντοδύναμος Θεός να μας βοηθάει να περπατάμε πάντα κατά μήκος του μονοπατιού της καλοσύνης και της συμπόνιας!

ΥΓ. Η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη Παναγία των παπικών από την άσπιλη καρδιά της οποίας διαχέεται το «Θείο Έλεος» είναι η Φάτιμα για την οποία έχω αναφερθεί εκτενώς. Η κόρη του Προφήτη Μωάμεθ που είναι επίσης η Φάτιμα, θεωρείται πρότυπο για όλες τις μουσουλμάνες, ηγέτιδα των γυναικών στην Γη και στον Παράδεισο ενώ κατέχει τον τίτλο της Κυράς του Φωτός και της μητέρας όλων των προφητών και συνεπώς και του επερχόμενου προφήτη Μαχντί(Ο Μαχντί θα έρθει από την Κορασάν και θα έχει ένα πράσινο σύμβολο ή σημαία).Ο ίδιος ο προφήτης Μωάμεθ ανέφερε ότι η Φάτιμα είναι κομμάτι του εαυτού μου. Είναι η Μητέρα του Πατρός της!!! Ανέφερε δε ότι όποιος πληγώνει την Φάτιμα πληγώνει εμένα και όποιος πληγώνει εμένα πληγώνει τον Αλλάχ. Ο Αλλάχ οργίζεται όταν οργίζεται η Φάτιμα και ευχαριστιέται όταν ευχαριστιέται η Φάτιμα.Το Χαλιφάτο των Φατιμιδών ονομάστηκε προς τιμήν της. Η Μουσουλμανική εξήγηση για το Κορανικό εδάφιο 3:42 , συνδέει τον έπαινο για την Μαρία την μητέρα του Ιησού, με τον έπαινο για την Φάτιμα. Η σύνδεση αυτή βασίζεται σε μία φράση που αποδίδεται στον Μωάμεθ και απαριθμεί τις εξέχουσες γυναίκες όλων των εποχών όπως η Μαρία, η Asyia (σύζυγος του Φαραώ), η Khadija (μητέρα της Φάτιμα) και η Φάτιμα. Οι Σιίτες Μουσουλμάνοι και πολλοί σουνίτες λόγιοι πιστεύουν ότι η Φάτιμα θα διαδραματήσει έναν καθοριστικό και λυτρωτικό ρόλο την ημέρα της Κρίσεως ως ανταμοιβή για τα δεινά που πέρασε σε αυτόν τον κόσμο.

* Ζαχ. 1,16. Δια τούτο αυτά λέγει Κυριος· θα επιστρέψω εις την Ιερουσαλήμ με έλεος και αγάπην και ο ναός μου θα ανοικοδομηθή εις την πόλιν αυτήν, λέγει Κυριος ο παντοκράτωρ. Η περιοχή της Ιερουσαλήμ θα εκταθή ακόμη περισσότερον.

Επιπλέον τα 13 χαρακτηριστικά του Ελέους όπως απαριθμούνται στο Βιβλίο της Εξόδου (Exodus 34:6-7) είναι τα Θεία Χαρακτηριστικά με τα οποία σύμφωνα με το Ιουδαϊσμό ο Θεός κυβερνάει τον κόσμο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι είναι ο Θεός και τί τον κάναμε; Στα μέτρα του ο καθένας!! Επιζητούμε το έλεός του με λάθος τρόπο,αντίθεες πράξεις,λατρεία που δεν έχει ουδεμία σχέση ο Θεός της χαράς και της αγάπης με αυτά! Ο Πατέρας μας ανέχεται με τόσα και τόσα σφάλματα,στέλνει προφήτες τους διώχνουμε στέλνει και το γιό του μπας και ξεστραβωθούμε αλλά εκεί..εμείς,το χαβά μας! Στις αγκυλώσεις μας και παρεκτροπές μας,στα λάθη μας και στις ανεπάρκειές μας! Φως σας στέλνω και σεις το βλέπετε ως απλόν άνθρωπο,την Αλήθεια σας στέλνω και σεις μου την σταυρώνετε στο ξύλο,τον ήλιο της δικαιοσύνης σας στέλνω και ΄σεις αποδίδετε δικές σας περί δικαίου κρίσεις! Οδό Ζωής σας αποκαλύπτω και σεις σφάζεστε μεταξύ σας,αρπάζετε για να έχετε κτήματα,και ενώ γνωρίζετε την αθλιότητα του θανάτου που όλο το ανθρώπινο γένος γεύεται! Έλεος ζητείτε αλλά ο ένας έχει τράπεζα του Βατικανού και τοκίζει,ο άλλος σφάζει την εικόνα μου στο γόνατο υπέρ μου! Θέλετε Έλεος ε...ναι περάστε από το ταμείο...

Ανώνυμος είπε...

"Εδώ ... είναι ο λόγος για το Ιωβηλαίο: Επειδή τώρα είναι η ώρα για έλεος. Είναι ευνοϊκός ο καιρός για να θεραπευτούν πληγές, ένας καιρός που δεν θα πρέπει να κουραζόμαστε να συναντάμε όλους εκείνους που περιμένουν να δουν και να αγγίξουν με τα χέρια τους τα σημάδια της εγγύτητας του Θεού, ένας καιρός να προσφέρουμε στον καθένα έναν δρόμο για συγχώρεση και συμφιλίωση” (Ομιλία 11 Απριλίου 2015).

Άρα εδώ βλέπουμε από τον πάπα Φραγκίσκο και για ποιόν λόγο έγινε η Κολυμπάριος Σύνοδος εντός του συγκεκριμένου Έτους Ελέους εντελώς συμπτωματικά!!! Για να θεραπευτούν πληγές και για να συγχωρεθούν και να συμφιλιωθούν οι "δύο πνεύμονες". Ο πάπας ήταν αρκετό ότι ήρθε στην Μυτιλήνη και έκανε πράξη την συμπροσευχή και το κοινό ποτήριο.....