ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 -- ΠΡΟ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ -- Υποδοχή του Θείου Βρέφους

«Αυτός γάρ σώσει τον λαόν αυτού από των αμαρτιών αυτών»
Ένα μόλις εικοσιτετράωρο μάς χωρίζει από την κοσμοσωτήρια ημέρα της Γεννήσεως του Θεανθρώπου. Οι χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες των ναών θ’  αντιλαλούν στα πέρατα της οικουμένης και θ’  ακούμε και πάλιν τους αγγέλους να δοξολογούν το μεγάλο και παράδοξο μυστήριο της σάρκωσης του άναρχου Θεού.
Για τον συνειδητό χριστιανό, που γνωρίζει τι πιστεύει και γιατί ζει, το μυστήριο της σαρκώσεως είναι συγκλονιστικό όχι μόνο γιατί φανερώνει την άφατη κένωση του Θεού για το δικό μας πλουτισμό, αλλά κυρίως γιατί σαν διαρκές μέσα στην Εκκλησία γεγονός, δίνει την δυνατότητα στους ανθρώπους όλων των εποχών να το βιώσουν στην εποχή τους. 
***
Ανώνυμος άφησε ένα σχόλιο για την ανάρτησή σας "ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 -- ΠΡΟ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝ...":

Ένα μόλις εικοσιτετράωρο μάς χωρίζει από την κοσμοσωτήρια ημέρα της Γεννήσεως του Θεανθρώπου.

Ένα εικοσιτετράωρο μας χωρίζει απ΄το ρεβεγιόν, τις ξάπλες, και τις ευχές τύπου καλές γιορτές, και το συνεορτασμό με τους πάσης φύσεως αιρετικούς που δέχονται την Γέννηση του Θεανθρώπου ως γέννηση ενός ξεχωριστού καθ΄ όλα ανθρώπου.
Βεβαίως οι νεορθόδοξοι θέλοντας ή μη συμμετέχουν στον άρτο και θεάματα που προσφέρει απλόχερα η ΝΤΠ (Νέα Τάξη Πραγμάτων), αφού όλοι έτσι κάνουν παγκοσμίως και τα καλικαντζαράκια δίνουν και παίρνουν στις χριστουγεννιάτικες εορτές των δημοτικών σχολείων όπου αφιονισμένοι γονείς με χίλια δυο οικονομικά και άλλα προβλήματα χαριεντίζονται κατά τα λοιπά με τα τάμπλετς και τα σμάρτφονς απαθανατίζοντας τα σιωπηλώς πλειοψηφούντα τέκνα τους που θα αριστεύσουν ως ενήλικες στις ορέξεις, του κάθε πολυεθνικού εργοδότη πληρώνοντας ενοίκιο στη δική τους πάλαι ποτέ ιδιοκτησία.
Καλές αγορές καλές δώροεπιταγές και με το καλό οι εκπτώσεις που έρχονται. Άντε και του χρόνου.
ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ=ΕΝΟΤΗΤΑ=ΣΥΝΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΟΜΟΔΟΞΩΝ
«Σήμερον ο Χριστός εν Βηθλεέμ γεννάται εκ Παρθένου.  Σήμερον ο άναρχος άρχεται και ο Λόγος σαρκούται». Αυτό το «σήμερον» δεν είναι λογοτεχνική έκφραση.  Είναι μια πραγματικότητα.  Σήμερα, μέσα στην Εκκλησία γεννάται ο Χριστός.  Σήμερα μέσα σ’ ένα κόσμο που μαστίζεται από τη βία και την τρομοκρατία, «ο ειρήνης πρύτανης προέρχεται Χριστός, ειρηνεύσαι τα σύμπανατα».
Γιατί ενανθρώπησε
Γιατί ενανθρώπησε ο Θεός; Ο θεοφώτιστος ερμηνευτής των Γραφών ιερός Δαμασκηνός και όλοι οι πατέρες που εγκωμίασαν με ιερές συγγραφές το γεγονός της Γεννήσεως του Χριστού, καταλήγουν στην ακόλουθη απάντηση: «Ο Υιός του Θεού ενανθρώπησε για να χαρίσει ξανά στον άνθρωπο εκείνο για το οποίο δημιουργώντας τον, τον προόρισε.  Τον δημιούργησε σύμφωνα με τη δική του εικόνα, λογικό και ελεύθερο, προορισμένο να είναι όπως και ο δημιουργός του, τέλεια ενάρετος, πράγμα κατορθωτό για την ανθρώπινη φύση. Ο Θεός, λοιπόν, δημιούργησε τον άνθρωπο σε πλήρη κοινωνία μαζί του για να μείνει άφθαρτος, τον ανέβασε στην αθανασία.  Εμείς όμως αυτά τα γνωρίσματα της θείας φύσεως τα αλλοιώσαμε με την παράβαση της εντολής και περάσαμε στην παράταξη της κακίας με αποτέλεσμα να χάσουμε την κοινωνία με το Θεό.
Επειδή, λοιπόν, ο Θεός μας πρόσφερε το ύψιστο και δεν το διαφυλάξαμε, χρειάσθηκε να κατέβει αυτός στο χείριστο, δηλαδή να προσλάβει τη δική μας φύση, ώστε να μας ξαναδώσει τον αρχαίο προορισμό.  Κι ακόμα να μας διδάξει το ενάρετο ήθος της βιωτής, αυτό το ήθος που ο ίδιος με την επίγεια ζωή του κατέστησε συγκεκριμένο.  Κι ακόμα να μας ελευθερώσει από τη φθορά, φέρνοντάς μας πάλι σε κοινωνία με τη ζωή του, με τη δική του ανάσταση.  Ποιός λοιπόν να μη θαυμάσει του Κυρίου την συγκατάβαση;  Θαύμα πάσαν έννοιαν εκπλήττον και συνέχον είναι το μεγάλο αυτό γεγονός.  Ο δημιουργός της κτίσεως πλάθεται μέσα στα σπλάχνα της αγίας κόρης.  «Ο άναρχος άρχεται και ο Λόγος σαρκούται».
Αγαπητοί, εδώ και αρκετές μέρες η Εκκλησία συνεχώς μάς προτρέπει να υψωθούμε από τα γήινα στα ουράνια, να εγκαταλείψουμε τα μάταια και να ποθήσουμε τα αιώνια.  «Χριστός γεννάται, δοξάσατε, Χριστός εξ ουρανών, απαντήσατε, Χριστός επί γης, υψώθητε…».  Ας μη μείνουμε, λοιπόν, μόνο στην εξωτερική προετοιμασία.  Ας ευπρεπίσουμε την καρδιά μας με την αγάπη και τη μετάνοια.  Ας ετοιμασθούμε κατάλληλα για να κοινωνήσουμε.  Μακριά από την Εκκλησία, χωρίς θεία Λειτουργία και Θεία Κοινωνία, τα Χριστούγεννα είναι χωρίς Χριστό. Ας ανοίξουμε χώρο στην καρδιά μας για να ενοικήσει σ’ αυτή το Θείο Βρέφος.

Χριστάκης Ευσταθίου, θεολόγος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ένα μόλις εικοσιτετράωρο μάς χωρίζει από την κοσμοσωτήρια ημέρα της Γεννήσεως του Θεανθρώπου.

ένα εικοσιτετράωρο μας χωρίζει απ΄το ρεβεγιόν,τις ξάπλες,και τις ευχές τύπου καλές γιορτές,
και το συνεορτασμό με τους πάσης φύσεως αιρετικούς που δέχονται την Γέννηση του Θεανθρώπου
ως γέννηση ενός ξεχωριστού καθ΄όλα ανθρώπου.
βεβαίως οι νεορθόδοξοι θέλοντας ή μη συμμετέχουν στιον άρτο και θεάματα που προσφέρει
απλόχερα η ΝΤΠ αφού όλοι έτσι κάνουν παγκοσμίως και τα καλικαντζαράκια δίνουν και παίρνουν στις
χριστουγεννιάτικες εορτές των δημοτικών σχολείων όπου αφιονισμένοι γονείς με χίλια δυο οικονομικά και άλλα προβλήματα χαριεντίζοται κατά τα λοιπά με τα τάμπλετς και τα σμάρτφονς απαθανατίζοντας τα σιωπηλώς πλειοψηφούντα τέκνα τους που θα
αριστεύσουν ως ενήλικες στις ορέξεις του κάθε πολυεθνικού εργοδότη πληρώνοντας ενοίκιο στη δική τους πάλαι ποτέ ιδιοκτησία.
καλές αγορές καλές δώροεπιταγές και με το καλό οι εκπτώσεις που έρχονται.άντε και του χρόνου.
ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ=ΕΝΟΤΗΤΑ=ΣΥΝΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΟΜΟΔΟΞΩΝ