Η Αγκυρα πανηγυρίζει για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Οταν η Τουρκία του Ερντογάν βλέπει την Ελλάδα να υποχωρεί, τότε αποθρασύνεται

Από τον Κωνστατίνο Χολέβα

Ενα από τα προπαγανδιστικά επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ότι πρέπει να κλείσουμε το μέτωπο με τα Σκόπια για να αφοσιωθούμε στη μεγάλη απειλή που είναι η Τουρκία. Το επιχείρημα είναι πολλαπλώς ανερμάτιστο και επικινδύνως αφελές. Εξηγώ τους λόγους:
1. Ισχυρίζονται ότι «κλείνουν» ένα μέτωπο. Ομως το αντίθετο συμβαίνει. Στην πραγματικότητα η συμφωνία ανοίγει περισσότερα ζητήματα, διότι νομιμοποιεί τρεις βαλκανικούς εθνικισμούς: τον ψευδομακεδονικό, τον αλβανικό, αφού η αλβανική κοινότητα επέβαλε πολλούς από τους όρους της στην αναθεώρηση του Συντάγματος, και τον βουλγαρικό, ο οποίος άλλωστε ξεκίνησε το ζήτημα από το 1870.

2. Η Ελλάδα δεν διατηρεί μεραρχίες στα σύνορα με τα Σκόπια. Ο αγώνας είναι διπλωματικός, πολιτικός, ιδεολογικός. Αρα δεν στερείται ο Στρατός μας ενόπλων τμημάτων, τα οποία θα έπρεπε να βρίσκονται στα σύνορα με την Τουρκία.

3. Οταν η Τουρκία του νεο-οθωμανιστή Ερντογάν βλέπει τη χώρα μας να υποχωρεί ενώπιον μικρότερων και ανίσχυρων χωρών, όπως είναι τα Σκόπια, τότε αποθρασύνεται. Παίρνει το μήνυμα ότι είμαστε φοβισμένοι και ηττοπαθείς, άρα της ανοίγει η όρεξη για περιπέτειες!

4. Η Ιστορία καταδεικνύει ότι η Τουρκία πάντα ενδιαφερόταν για τη δημιουργία ανεξάρτητου «Μακεδονικού» κράτους στα Βαλκάνια. Το 1942, επί Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Τούρκος πρέσβυς στο Λονδίνο Ρεούφ Μπέης συνάντησε τον εξόριστο Ελληνα πρωθυπουργό Εμμανουήλ Τσουδερό και του δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί τη δημιουργία ενός φιλοτουρκικού διαδρόμου μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας με τη δημιουργία ξεχωριστού «Μακεδονικού» κράτους. Εξάλλου, ο Αμερικανός Φρανκ Βέμπερ στο πολυσυζητημένο βιβλίο του «Ο Επιτήδειος Ουδέτερος» αναφέρει ότι η Τουρκία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ήθελε να δημιουργήσει μια ζώνη τουρκικού ελέγχου μεταξύ του γερμανικού και του σλαβικού κόσμου αποσπώντας εδάφη από τη βόρεια Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

5. Στη σύγχρονη περίοδο και αμέσως μόλις αποσχίστηκαν τα Σκόπια από τη Γιουγκοσλαβία (1991) η γείτων Τουρκία έσπευσε να τα χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης εναντίον μας. Τον Μάιο του 1992 ανακοινώθηκε ότι η Αγκυρα αναλαμβάνει την εκπαίδευση των αξιωματικών του νέου στρατού των Σκοπίων. Τον Μάρτιο του 1993 το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων εξέδωσε το βιβλίο «Η Μακεδονία δεν είναι ελληνική», το οποίο διανεμήθηκε σε όλες τις στρατιωτικές σχολές. Ο συντάκτης του βιβλίου επαναλαμβάνει τη σκοπιανή προπαγάνδα ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν Ελληνας και ότι στη βόρεια Ελλάδα ζει «μακεδονική» μειονότητα 300.000 ατόμων!

6. Σε δυσκολότερες περιόδους αντιμετωπίσαμε επιτυχώς δύο μέτωπα. Μετά την πτώχευση του 1893 φθάσαμε στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13, στους οποίους νικήσαμε και τους Τούρκους και τους Βουλγάρους. Ας μη βρίσκουν, λοιπόν, προφάσεις εν αμαρτίαις.



*Πολιτικός επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια: