Η Παναγία Θεοτόκος δοξάζεται με την Κοίμησή της απ' άκρου εις άκρον στη χώρα και στα ιερά προσκυνήματα
Η Παναγία, το ιερότερο από τα πρόσωπα της Ορθοδοξίας, δοξάζεται αύριο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Χιλιάδες πιστοί γεμίζουν λεωφορεία, πλοία και αεροπλάνα και κατευθύνονται στα μεγάλα προσκυνήματα της Παναγίας, εκεί όπου κάθε Δεκαπενταύγουστο χτυπά η καρδιά του Ελληνισμού.
Το σημαντικότερο προσκύνημα της Παναγίας στην Ελλάδα είναι ο Ναός της Ευαγγελιστρίας της Τήνου, που κατακλύζεται από προσκυνητές. Με Βασιλικό Διάταγμα του 1836 καθιερώθηκε ο εορτασμός της Παναγίας στην Τήνο να είναι οκταήμερος και να διαρκεί έως τα εννιάμερα της Θεοτόκου, στις 23 Αυγούστου. Αυτό το διάστημα μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, κατάνυξης και σεβασμού, ψάλλονται ύμνοι και εγκώμια μπροστά στον επιτάφιο και στην εικόνα. Το αποκορύφωμα της γιορτής είναι η λιτάνευση της εικόνας της Θεοτόκου σε όλη την πόλη αμέσως μετά το πέρας της θείας λειτουργίας. Στην Τήνο τον Δεκαπενταύγουστο τιμώνται και τα θύματα του καταδρομικού «Ελλη», το οποίο τορπιλίστηκε από ιταλικές δυνάμεις το 1940 ανήμερα της Παναγίας στο λιμάνι του νησιού.
ΠΑΡΟΣ: Η Παναγία Εκατονταπυλιανή στην Παροικιά της Πάρου, με ιστορία 1.700 ετών, θεωρείται σήμερα ένα από τα σπουδαιότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία της χώρας.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου με παραδοσιακούς παριανούς χορούς και ρίψη πυροτεχνημάτων.
ΛΕΣΒΟΣ: Στην Αγιάσο της Λέσβου, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας του νησιού, έχει βρεθεί η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας με την ονομασία «Αγία Σιών», την οποία, σύμφωνα με την παράδοση, κουβάλησε μαζί του από την Ιερουσαλήμ ο ιερέας Αγάθων ο Εφέσιος τον 9ο μ.Χ. αιώνα. Το πανηγύρι της Παναγίας ξεκινά από τις αρχές του Αυγούστου και οι πιστοί νηστεύουν το λάδι και το κρέας και προσέρχονται για να προσευχηθούν.
ΠΑΤΜΟΣ: Στο νησί της Αποκάλυψης, οι μοναχοί τηρούν το έθιμο του επιταφίου της Παναγίας, έθιμο με βυζαντινές καταβολές. Ο χρυσοποίκιλτος επιτάφιος της Παναγίας περιφέρεται στα σοκάκια του νησιού σε μεγαλοπρεπή πομπή, ενώ οι καμπάνες του μοναστηριού και των άλλων εκκλησιών ηχούν ασταμάτητα.
ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ: Στο Μαρκόπουλο και στην Πάστρα παρατηρούνται τον Δεκαπενταύγουστο δύο μοναδικά φαινόμενα: στο πρώτο εμφανίζονται μέσα στην εκκλησία της Παναγίας της Λαγκουβάρδας μικρά ακίνδυνα φίδια με σταυροειδές σημάδι στο κεφάλι, τα οποία θεωρείται ότι φέρνουν καλή τύχη, ενώ στο δεύτερο οι κρίνοι που τοποθετούνται στην εικόνα της Παναγίας της Γραβαλιώτισσας ανθίζουν για δεύτερη φορά μέσα στον χρόνο.
Γιορτή ενότητας στην Παναγία των Ποντίων
Χιλιάδες πιστοί συρρέουν από κάθε γωνιά της Γης στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο για να προσκυνήσουν τη χάρη Της και να ζήσουν ανεπανάληπτες στιγμές θρησκευτικής κατάνυξης. Ηδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο η κίνηση στην Καστανιά Ημαθίας, στον χώρο του προσκυνήματος, είναι αυξημένη. Ελληνες και ξένοι σπεύδουν τις τελευταίες ώρες στην Παναγία των Ποντίων στα υψώματα του φιλόξενου όρους για να ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν, συμμετέχοντας στις καθιερωμένες εκδηλώσεις για την 1.606η πανηγυρική εορτή του Δεκαπενταύγουστου, η οποία αποτελεί συνέχεια της εθνικοθρησκευτικής παράδοσης του Ελληνισμού στον αλησμόνητο Πόντο. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν σήμερα Τρίτη και θα κορυφωθούν αύριο Τετάρτη, ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Οι φετινοί εορτασμοί αναμένεται να είναι ανεπανάληπτοι, καθώς θα συλλειτουργήσουν στην Ιερά Μονή του Βερμίου τα τρία μεγαλύτερα ιερά προσκυνήματα-ιστορικότερες εικόνες του Πόντου. Πρόκειται για την Παναγία Σουμελά, τον Αγιο Ιωάννη Βαζελώνα και τον Αγιο Γεώργιο Περιστερεώτα. «Αυτός ο συνεορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου έχει ξεχωριστή συμβολική σημασία, καθώς στέλνει ένα μήνυμα αγάπης, αλλά και μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας για τον ποντιακό κόσμο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ενωμένοι θα βγούμε από την κρίση με την ευλογία της Παναγίας μας, σε έναν τόπο όπου είναι ζωντανή η μνήμη του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του μεγάλου Αριστοτέλη» σχολιάζει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης.
Σημειώνεται ότι στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, εκτός από κειμήλια, υπάρχουν και λείψανα αγίων (π.χ. του αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου) όπως επίσης και τα οστά του αυτοκράτορα της Τραπεζούντας Αλεξίου Δ’ του Μεγαλοκομνηνού.
Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν και φέτος το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα και το Σωματείο «Παναγία Σουμελά», ενώ στις ιερές ακολουθίες και στην πανελλήνια εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα προεξάρχει ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα στις 16.00 με διανομή νηστίσιμης πατροπαράδοτης σούπας. Θα ακολουθήσουν ο μέγας εσπερινός και η λιτάνευση των ιερών εικόνων, ενώ στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το αυριανό πρόγραμμα ξεκινά στις 7 το πρωί, με τον όρθρο και το πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο. Στις 10.30 θα γίνουν η επίσημη λιτάνευση των αγίων εικόνων και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Και φέτος θα δοθούν υποτροφίες σε δύο μαθητές του Γενικού Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας, στη μνήμη των παιδιών του λυκείου που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, στις 13 Απριλίου 2003.
Στις εκδηλώσεις, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης. Θα δώσουν το «παρών» εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων, ενώ θα παραβρεθούν 40 πρόεδροι ποντιακών οργανώσεων από όλον τον κόσμο και εκατοντάδες εθελοντές.
Βαγγ. Στολάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου