Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μοσκοβισί: "η Ευρώπη δεν είναι χριστιανική"

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων αναφέρθηκε στην εκλογή του πρώτου μουσουλμάνου Δημάρχου στο Λονδίνο, την οποία χαρακτήρισε σύμβολο προόδου και εξέθεσε την άποψη πως "η Ευρώπη δεν είναι χριστιανική"
Ο Γάλλος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί προέβη σε μια δήλωση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στις συντηρητικές εφημερίδες, αλλά και τα social media. Καλεσμένος σε πολιτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμου BFM, κλήθηκε να σχολιάσει τη νίκη του σοσιαλιστή υποψηφίου και μουσουλμάνου Σαντίκ Καν στο Λονδίνο και ανέφερε. "Η Ευρώπη δεν είναι χριστιανική. Δεν πιστεύω στις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης".
Όπως εξήγησε ο Γάλλος πολιτικός, αν και είναι αλήθεια πως στη γηραιά ήπειρο η πλειοψηφία του πληθυσμού πιστεύει ή έχει μεγαλώσει υπό τη χριστιανική κουλτούρα, ο ίδιος δεν πιστεύει πως η χριστιανική θρησκεία έχει κάποια σχέση με όλο αυτό που αποκαλούμε Ευρώπη. "Η Ευρώπη είναι ενωμένη και παράλληλα πολυποίκιλη".

Οι δηλώσεις του αυτές προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, κυρίως στα δεξιά και τα ακροδεξιά του πολιτικού φάσματος στη Γαλλία. Μάλιστα η γαλλική συντηρητική εφημερίδα Le Figaro φιλοξένησε απάντηση στον Γάλλο Επίτροπο, με τον αρθρογράφο να χαρακτηρίζει "μη αληθή" την πρόταση του Μοσκοβισί.
Το γαλλικό άρθρο περιγράφει πάντως πως η Γαλλία είχε την ίδια στάση και επί προεδρίας Σιράκ, ο οποίος αν και προέρχεται από τη δεξιά παράταξη, είχε προβάλει σθεναρή αντίσταση στην εισαγωγή αναφοράς σε χριστιανικές ρίζες στο Ευρωσύνταγμα το 2005. "Οι χριστιανικές ρίζες στην Ευρώπη είναι τόσο προφανείς, όσο και η μουσουλμανική ταυτότητα του Μαγκρέμπ ή οι βουδιστικές ρίζες της Καμπότζης" σημειώνει ο αρθρογράφος της Le Figaro. "Η δήλωσή του προκαλεί έκπληξη, καθώς οι χριστιανικές καταβολές της Ευρώπης είναι μια πραγματικότητα. Τι είναι αυτό που ορίζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό; Είναι η σύνθεση της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας, του ιουδαιοχριστιανισμού, του ουμανισμού, της αναγέννησης και του διαφωτισμού" αναφέρει στο ίδιο ο δημοσιογράφος Renaud Girad.

Πώς θα συμβιβάσουμε μια τέτοια θέση με το κοσμικό κράτος;

Ο Επίτροπος πάντως, απάντησε στις επικρίσεις, λέγοντας πως η συζήτηση αυτή δεν είναι νέα, θυμίζοντας το ζήτημα με το ευρωσύνταγμα και διερωτήθηκε. "Πώς παίρνουμε υπόψη μας τις πεποιθήσεις όσων δεν πιστεύουν;" και "Πώς μπορούμε να συμβιβάσουμε μια τέτοια θέση με την κοσμικότητα του γαλλικού κράτος;". Ειδικά το τελευταίο, η περίφημη laïcité à la française, αποτελεί παντιέρα όλων των πολιτικών χώρων της Γαλλία από την αριστερά, ως την άκρα δεξιά.

Ακόμη και η Μαρίν Λε Πεν που επενδύει στα θρησκευτικά αισθήματα των ψηφοφόρων και παίζει το χαρτί του "επικίνδυνου ισλαμισμού", τάσσεται ξεκάθαρα και σε κάθε ευκαιρία υπέρ του σαφούς διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας (ο οποίος άλλωστε είναι εμπεδωμένος για περισσότερο από έναν αιώνα στο συγκεκριμένο κράτος) και υπερασπίζεται με πάθος τον κοσμικό χαρακτήρα της γαλλικής δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: