ΕΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΕΝΟΤΗΤΑΣ -- Γράφει ο κ. Αλέξανδρος Τζούπης

       Στην αρχαία Αίγυπτο δέσποζαν αρχικά και συγκεκριμένα στην Προδυναστική περίοδο δύο μεγάλα βασίλεια, δύο μεγάλοι και διακριτοί κόσμοι. Το βασίλειο της Άνω Αιγύπτου με πρωτεύουσα την Μέμφιδα και το βασίλειο της Κάτω Αιγύπτου με πρωτεύουσα τις Θήβες. Ο Αιγυπτιακός πολιτισμός ήκμασε περίπου το 3150πΧ οπότε και επήλθε η διοικητική ένωση της Άνω και της Κάτω Αιγύπτου


       Προστάτης θεός και κυρίαρχος της Άνω Αιγύπτου ήταν ο Σετ ή Σεθ ή Σηθ. Αντίθετα προστάτης θεός της Κάτω Αιγύπτου ή του Κάτω Βασιλείου ήταν ο Ώρος. Σύμφωνα με την μυθολογία η σύγκρουση μεταξύ των δύο θεών ήταν μακροχρόνια και σφοδρή και ο μεν Σετ έβγαλε το ένα μάτι του Ώρου ενώ ο Ώρος ευνούχισε τον Σετ. Στο τέλος και για να δοθεί ένα τέρμα στον πόλεμο οι θεοί της Αιγύπτου κάλεσαν τους δύο αντιπάλους ενώπιον δικαστηρίου όπου και αποφάσισαν να καταδικάσουν τον Σετ και να ανακηρύξουν τον Ώρο κυρίαρχο των δύο βασιλείων της Άνω και Κάτω Αιγύπτου. Γι αυτό δόθηκε στον Ώρο και η επωνυμία Χορ-σμα-τάουΐ που σημαίνει ο Ώρος που ένωσε τις δύο χώρες.
       Κατόπιν ο Ώρος επανέφερε σε ολόκληρη την ενοποιημένη πλέον Αίγυπτο την λατρεία των Όσιρι και Ίσιδα και των ηλιακών θεών με πρώτο τον θεό ήλιο Ρα. Επειδή λοιπόν η εικόνα όπως πάντα είναι ο καλύτερος μάρτυρας δείτε την ένωση των δύο Βασιλείων. Δείτε το σχήμα που υπάρχει μεταξύ των θεών Σετ και Ώρου το οποίο και πατάνε ο καθένας με το πόδι του. Η εικόνα αναπαριστά ακριβώς το Χορ-σμα- τάουΐ:
Ας παρατηρήσουμε όμως τα διακριτά τμήματα αυτής της ενότητας. Τα διακριτά τμήματα αποτελούνται από τον πάπυρο που είναι το σύμβολο του Κάτω Βασιλείου, από τον Λωτό που είναι το σύμβολο του Άνω Βασιλείου και από το σύμβολο την ένωσης. Δείτε :
Το σύμβολο της ένωσης είναι παρόμοιο με την μυστικιστική καρδιά των καμπαλιστών αλλά και με το σημερινό σύμβολο ενότητας της παπικής καρδιάς του Ψευδόχριστου και της Ψευδοπαρθένου στις οποίες καρδιές θέλουν να αφιερωθεί ολόκληρη η ανθρωπότητα. 
Θυμίζει τέλος και μία άλλη εικόνα στην οποία προστίθενται επιπλέον ένας οβελίσκος(φαλλικό σύμβολο) στο κέντρο ενός οβάλ σχήματος(θυμίζει μάτι). Συγκεκριμένα:

**
Μασονική στοά στο Λονδίνο. Απεικονίζεται η κιβωτός της Διαθήκης με το Ιλαστήριο – Θρόνο του Ελέους και ακριβώς από πάνω το σύμβολο:





Δεν υπάρχουν σχόλια: