“ΙΕΡΗ” ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΧΡΙΣΤΟΥ -- Γράφει ο κ. Τζούπης Αλέξανδρος

Η αφοσίωση και πίστη των παπικών στην ιερή καρδιά του Χριστού λαμβάνει υπόψιν την καρδιά του αναστημένου σώματος του Χριστού ως εκπροσώπηση της αγάπης από τον Κύριο. Η καρφωμένη πάνω στο σταυρό καρδιά είναι γι αυτούς η μακροχρόνια αγάπη και συμπόνια του Θεού για την ανθρωπότητα. Στα πλαίσια αυτής της μελέτης δεν θα εστιάσουμε στο σχήμα της καρδιάς που επελέγει.
      Ας ξεκινήσουμε όμως από την θεμελιώδη δογματική διαφορά στην πίστη των παπικών από αυτή των Ορθοδόξων δηλαδή την αίρεση του filioque όπου κατά τους παπικούς το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται και από τον Πατέρα και από τον Υιό οδηγώντας έτσι σε δύο βασικές πηγές θεότητος
από τις οποίες εκχέεται η Θεία Ουσία. Αμέσως μετά το σχίσμα οι παπικοί ξεκίνησαν σιγά σιγά την νέα λατρεία και μία από τις πρώτες μεγάλες παπικές «αγίους» που ακολούθησε την πίστη και αφοσίωση στην ιερή καρδιά του Χριστού ήταν η «αγία» Γερτρούδη η Μεγάλη.
       Μία γερμανίδα βενεδικτίνη μοναχή που έζησε το 1256 και είχε οράματα όπου αναδεικνύονταν η λατρεία της ιερής καρδιάς του Χριστού. Συγκεκριμένα είχε ένα όραμα στην εορτή του Ιωάννη του Ευαγγελιστή όπου αυτή ακουμπούσε για να ξεκουράσει το κεφάλι της κοντά στην πληγή του Εσταυρωμένου και άκουγε το χτύπημα της Θείας Καρδιάς. Κατόπιν ρώτησε τον Ευαγγελιστή Ιωάννη αν την νύχτα του τελευταίου δείπνου είχε ακούσει αυτούς τους παλμούς και αν ναι γιατί δεν είπε τίποτα. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης της απάντησε ότι αυτή η αποκάλυψη είχε κρατηθεί με σκοπό να αποκαλυφθεί σε μεταγενέστερες γενεές όταν πλέον η αγάπη του κόσμου θα είχε κρυώσει και θα χρειαζόταν κάτι για να αναζωπυρωθεί.
       Η διάδοση ωστόσο αυτής της λατρείας και αφοσίωσης στην σύγχρονή της μορφή προέρχεται από μία παπική μοναχή από την Γαλλία, την «Αγία» των παπικών Μαργαρίτα Μαίρη Αλακόκ(1647-1690) όπου όπως η ίδια λέει έμαθε αυτή την νέα λατρεία και αφοσίωση από τον ίδιο τον Ιησού Χριστό κατά την διάρκεια μιας σειράς εμφανίσεων σε αυτή μεταξύ των ετών 1673 και 1675.  Μέσα από αυτές τις εμφανίσεις ο Χριστός όπως λέει της εμφάνισε την μορφή που θα έχει η νέα λατρεία, τα βασικά της χαρακτηριστικά όπως για παράδειγμα η λήψη της Θείας Κοινωνίας την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα, Ευχαριστιακή λατρεία κατά την διάρκεια μιας ιερής ώρας τις Πέμπτες και τον καθορισμό της εορτής της Ιερής Καρδιάς

       Όπως είπε η ίδια η Αλακόκ ο Χριστός της επέτρεψε να ξεκουράσει το κεφάλι της στην Καρδιά Του και της αποκάλυψε τα θαύματα της αγάπης Του και ότι είχε επιλέξει αυτή για να τα κάνει γνωστά σε όλη την ανθρωπότητα: “ Και Αυτός (Ο Χριστός) μου έδειξε ότι ήταν η μεγάλη Του επιθυμία να αγαπάται από τους ανθρώπους και να τους απομακρύνει από το μονοπάτι της καταστροφής ώστε όλο αυτό τον έκανε να φανερώσει την Καρδιά Του στους ανθρώπους με όλους τους θησαυρούς της αγάπης, του ελέους, της χάρης, του αγιασμού και της σωτηρίας που περιέχει. Κατά αυτό τον τρόπο όσοι επιθυμούν να Του δώσουν και να Του παράσχουν όλη την τιμή και την αγάπη που μπορούν να είναι σε θέση να εμπλουτιστούν άφθονα με όλους αυτούς τους θεϊκούς θησαυρούς των οποίων η Καρδιά Του είναι η πηγή.” 

Οι Υποσχέσεις που σύμφωνα με τους παπικούς ο Κύριος έδωσε στην “αγία” Μαργαρίτα Μαίρη Αλακόκ για όσους ασκούν την αφοσίωσή τους στην Ιερή Καρδιά:
1)    Θα τους δώσω όλες τις χάρες που είναι απαραίτητες για την ζωή τους
2)    Θα δώσω ειρήνη στις οικογένειές τους
3)    Θα τους παρηγορήσω σε όλα τους τα προβλήματα
4)    Θα είμαι το καταφύγιό τους στην ζωή και στο θάνατο
5)    Θα ευλογήσω αφθόνως όλα τους τα υπάρχοντα
6)    Οι αμαρτωλοί θα βρουν στην Καρδιά Μου την πηγή και έναν ατελείωτο ωκεανό ελέους
7)    Οι ψυχρές ψυχές θα γίνουν ένθερμες
8)    Οι φλογερές ψυχές θα ανεβαίνουν τάχιστα σε επίπεδα μεγάλης τελειότητας
9)    Θα ευλογήσω εκείνους τους τόπους όπου η εικόνα της Ιερής Μου Καρδιάς θα εκτίθεται και θα τιμάται
10)  Θα δώσω στους ιερείς την δύναμη να αγγίζουν και τις πιο σκληρές καρδιές
11) Τα πρόσωπα που διαδίδουν αυτή την αφοσίωση θα έχουν τα ονόματά τους αιώνια γραμμένα στην Καρδιά Μου
12) Στο περίσσειο έλεος της Καρδιάς Μου σας υπόσχομαι ότι η παντοδύναμη αγάπη μου θα δώσει σε όλους εκείνους που θα λάβουν την Θεία Κοινωνία στις Πρώτες Παρασκευές για εννέα συνεχείς μήνες τη χάρη της τελικής μετάνοιας : δεν θα πεθάνουν στη δυσαρέσκειά μου , ούτε χωρίς να δέχονται τα μυστήρια. και η Καρδιά Μου θα είναι το ασφαλές τους καταφύγιο την τελευταία ώρα.
Στις 16 Ιουνίου 1675 η Μαργαρίτα Μαίρη Αλακόκ ανέφερε τρία συγκεκριμένα αιτήματα για τους ηγέτες που έχουν την προσωρινή εξουσία στην Γη που πηγάζουν κατευθείαν από τις πνευματικές της συζητήσεις (Θυμίζει καταστατικό χάρτη για τον ερχομό του αντιχρίστου):
1)    Το πρώτο μήνυμα απευθύνεται στους βασιλιάδες (με μικρό β): «Επιθυμεί να εισέλθει πομπωδώς και μεγαλοπρεπώς στους οίκους των πριγκίπων και των βασιλιάδων, να τιμηθεί τόσο όσο προσβλήθηκε, περιφρονήθηκε και εξευτελίστηκε κατά την περίοδο του πάθους Του….ότι η λατρευτή Καρδιά του Υιού ελήφθη…. για να εγκαθιδρύσει την αυτοκρατορία Του στην καρδιά του Μεγάλου Μονάρχη από την οποία Αυτός θέλει να υπηρετήσει για την εκτέλεση των σχεδίων Του.
2)    Το δεύτερο μήνυμα είναι να οικοδομηθεί ένα κτίριο όπου θα είναι η Εικόνα της Θείας Καρδιάς Του για να λαμβάνει την αφιέρωση και την τιμή του Βασιλέα και ολόκληρου του δικαστηρίου
3)    Το τρίτο μήνυμα ζητάει από τον Βασιλέα (τον ένα με κεφαλαίο): Να απεικονίζεται στα αρχικά του και να χαράσσεται στα όπλα του για να τον κάνει νικητή σε όλους τους εχθρούς του φέρνοντας στα πόδια του τα περήφανα και υπέροχα κεφάλια, προκειμένου να τον κάνει θριαμβευτή σε όλους τους εχθρούς της Εκκλησίας


       Μία δεύτερη και εξίσου σημαντική παπική μοναχή που επηρέασε τον πάπα Λέων ΙΓ να συντάξει την προσευχή αφιέρωσης και κατόπιν να αφιερώσει για πρώτη φορά ολόκληρη την ανθρώπινη φυλή στην Ιερή Καρδιά του Χριστού(το οποίο και χαρακτήρισε ως την σημαντικότερη πράξη του ποντιφικάτου του) ήταν η αδελφή Μαρία της Θείας Καρδιάς(1863-1899).

Στις 10 Ιουνίου 1898 ο εξομολόγος της έγραψε στον πάπα Λέων ΙΓ δηλώνοντας ότι η Αδελφή Μαρία της Θείας Καρδιάς είχε λάβει ένα μήνυμα από τον Χριστό όπου ζητούσε από τον πάπα να αφιερώσει ολόκληρο τον κόσμο στην Ιερή Καρδιά Του. Ο πάπας στην αρχή δεν την πίστεψε και δεν έπραξε τίποτα. Ωστόσο στις 6 Ιανουαρίου 1899 έγραψε και άλλο γράμμα όπου ζητούσε εκτός της αφιέρωσης του κόσμου και τις πρώτες παρασκευές κάθε μήνα να τηρούνται προς τιμήν της Ιερής Καρδιάς ενώ διαβεβαίωνε ότι ο πάπας θα ζούσε μέχρι να επιτελέσει την αφιέρωση. Πράγματι ο πάπας εξέδωσε διάταγμα όπου η αφιέρωση ολόκληρης της ανθρωπότητας στην Ιερή Καρδία του Χριστού θα πραγματοποιούνταν στις 11 Ιουνίου 1899 ενώ αργότερα εξέδωσε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο η αφιέρωση αυτή θα ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Στις εμφανίσεις του Ιησού Χριστού στην Μαρία της Θείας Καρδιάς, ο Ιησούς λέγεται ότι της αποκάλυψε δύο υποσχέσεις.
1)    Υπόσχεση της απόκτησης χάριτος με τη μεσολάβηση της Αδελφής Μαρίας της Θείας Καρδιάς
2)    Υπόσχεση της απόκτησης χάριτος στην Εκκλησία της Ιερής Καρδιάς του Ιησού στο Ermesinde
       Τέλος, από τους μεγαλύτερους «αγίους» των παπικών για τον οποίο ενδεικτικά κάνω ξεχωριστή αναφορά ήταν και ο Πίος της Πιετρελτσίνα ή Πατέρας Πίος όπου όπως υποστηρίζουν και δείχνουν οι παπικοί και σε φωτογραφίες έφερε τα στίγματα και ο οποίος λέγοντας την προσευχή στην Ιερή Καρδία έκανε πολλά θαύματα όπως θεραπείες βαρύτατα αρρώστων, τυφλοί βρήκαν το φως τους, πολλαπλασιασμό άρτων και όστιας, πολλαπλασιασμοί σοδειάς, ομιλία και εξουσία σε ζώα ενώ σύμφωνα με τους παπικούς κατάφερε ακόμα και νεκρούς να φέρει πάλι στην ζωή! Ο ίδιος παράλληλα έγινε πνευματικός πατέρας της παγκόσμιας ιεραποστολής της παπικής παρθένου της Φάτιμα ενώ η Φάτιμα τον θεράπευσε όπως λένε θαυματουργικά από την θανατηφόρα αρρώστια του. Σήμερα το σώμα του διατηρείται άφθαρτο ενώ τιμάται ξεχωριστά η καρδιά του. Δείτε:




       Παρατηρώντας την εξέλιξη της παπικής αίρεσης μπορούμε να κατανοήσουμε πλέον καλύτερα τόσο την θέση των παπικών για το filioque όσο και την επιμονή για το εξουσιαστικό πρωτείο του πάπα. Χωρίς αυτά τα δύο καμία από την παραπάνω αιρέσεις τους δεν θα μπορούσε να στηριχτεί και να φτάσει σήμερα στο σημείο που έφτασε. Κατόπιν όλων αυτών ήρθε και η Μαριολατρεία όπως είδαμε σε προηγούμενη μελέτη όπου θεοποίησε την παπική παρθένο και ολοκλήρωσε την υπόσταση των δύο παπικών θηρίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: