Αι θέσεις του π. Γεωργίου Μεταλληνού: Αισθάνομαι προδομένος, διότι άλλα λέμε και άλλα κάνουμε.

Εις την συνέντευξίν του προς την εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» (27. 5. 01) ο Πρωτοπρεσβύτερος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, π. Γεώργιος Μεταλληνός εξέθεσε τα της στάσεώς του έναντι της επισκέψεως του Πάπα και τα των σχέσεών του με τον Αρχιεπίσκοπον. Μεταξύ άλλων ανέφερε και τα ακόλουθα: Ο Πάπας τα πήρε όλα και έφυγε. Η στάση μας ήτο ουνιτίζουσα. Παραδεχθήκαμε την ηγεσία του. Κι αυτό σημαίνει καταξίωση του πιο δικτατορικού και απολυταρχικού συστήματος του κόσμου. Ο στόχος του ήταν να αναγνωριστεί και να νομιμοποιηθή υπό την διπλή του ιδιότητα: Ως αρχηγός Εκκλησίας (και μάλιστα ως αρχηγός όλων των θρησκειών του κόσμου), αλλά και ως κοσμικός πολιτικός άρχοντας. Εμείς τον καταξιώσαμε στη πράξη συμβολικά και με τις δύο ιδιότητες. Οι κορυφές της πολιτειακής μας ηγεσίας τον είδαν μόνο μία φορά και η εκκλησιαστική ηγεσία τρεις φορές. Μελετήσαμε τα κείμενα, που αντηλλάγησαν από θεολογικής πλευράς και διαπιστώσαμε ότι υπάρχει υπέρβαση ορίων ακόμη και στο θέμα της συμπροσευχής. Γιατί όταν στο κοινό ανακοινωθέν ευχόμεθα, αυτό είναι προσευχή, για μας τους θεολόγους. Αλλά και η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στη νουντσιατούρα είναι καταξίωση του κονκορδάτου. Τώρα πιστεύω θα αρχίσουν να βλαστάνουν τα προβλήματα. Θα τα δείτε σιγά – σιγά. Αισθάνομαι προδομένος, διότι άλλα λέμε και άλλα κάνουμε. 
***
Ο  Kyprianos Christodoulides άφησε ένα  σχόλιο για την ανάρτησή σας "Αι θέσεις του π. Γεωργίου Μεταλληνού: Αισθάνομαι π...": 

"Περσινά τσίπουρα, φετινές ρακές". Ο απεσταλμένος του οικουμενικού Βαρθολομαίου στο Μάνχαϊμ της Γερμανίας, που μίλησε "ασκητικά" σε ορθόδοξους μετανάστες της Γερμανίας - ήταν ο ιερομόναχος π. Νίκων - τους συνέστησε να κάνουν κομποσχοινάκι, να λένε τη νοερά ευχή και άλλο τίποτα δεν χρειάζεται. Ο Κύριος μεριμνά για την Εκκλησία και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.

Υποθέτω, τα ίδια θα άρχισε να λέει και ο πάπας μετά το Σχίσμα στους πιστούς, τα ίδια τους λέει και τώρα (
creo en el amor), πιάνουν τόπο αυτά. Οι πιστοί δεν πολυπραγμονούν εις τα της πίστεως. Λένε οι κομμώτριες, οι υδραυλικοί, οι νταλικιέρηδες κλπ. "Αφού το λέει ο πάπας, αυτό και ισχύει. Τι να κάθομαι εγώ και να ασχολούμαι. Εις πολλά έτη Δέσποτα, εσύ ξέρεις, κι εμείς συμφωνούμε". Κι έτσι βλάστησε το δέντρο της αθεϊας με τα φρούτα των "ενδοτριαδικών σχέσεων" του πατρός ημών Ζηζιούλα.

1 σχόλιο:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

"Περσινά τσίπουρα, φετινές ρακές". Ο απεσταλμένος του οικουμενικού Βαρθολομαίου στο Μάνχαϊμ της Γερμανίας, που μίλησε "ασκητικά" σε ορθόδοξους μετανάστες της Γερμανίας - ήταν ο ιερομόναχος π. Νίκων - του συνέστησε να κάνουν κομποσχοινάκι, να λένε τη νοερά ευχή και άλλο τίποτα δεν χρειάζεται. Ο Κύριος μεριμνά για την Εκκλησία και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.

Υποθέτω, τα ίδια θα άρχισε να λέει και ο πάπας μετά το Σχίσμα στους πιστούς, τα ίδια τους λέει και τώρα (creo en el amor), πιάνουν τόπο αυτά. Οι πιστοί δεν πολυπραγμονούν εις τα της πίστεως. Λένε οι κομμώτριες, οι υδραυλικοί, οι νταλικιέρηδες κλπ. "Αφού το λέει ο πάπας, αυτό και ισχύει. Τι να κάθομαι εγώ και να ασχολούμαι. Εις πολλά έτη Δέσποτα, εσύ ξέρεις, κι εμείς συμφωνούμε". Κι έτσι βλάστησε το δέντρο της αθεϊας με τα φρούτα των "ενδοτριαδικών σχέσεων" του πατρός ημών Ζηζιούλα.