Εκκλησία Κύπρου : 11η Συνάντηση Ειρήνης

Δημοσιεύτηκε: Σεπτέμβριος 15. 2011 12:31
Από τις 11-13 Σεπτεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας η 11η Συνάντηση Ειρήνης, η οποία διοργανώνεται από την οργάνωση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Sant’ Egidio και την Εκκλησία του τόπου, όπου διοργανώνεται η Συνάντηση. Υπενθυμίζεται ότι προ τριετίας η Συνάντηση αυτή συνδιοργανώθηκε από την Εκκλησία Κύπρου και τον ανωτέρω Οργανισμό.

Η συνέχεια, κλικ πιο κάτω στο: Read more
 Όπως και στις προηγούμενες παρόμοιες Συναντήσεις, έτσι και στην παρούσα έλαβαν μέρος εκπρόσωποι Εκκλησιών και εκπρόσωποι άλλων θρησκειών ανά τον κόσμο. Επισημαίνουμε την παρουσία του Πατριάρχη Ρουμανίας Δανιήλ, όπως και πολλών άλλων εκπροσώπων Ορθοδόξων Εκκλησιών. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος προσκλήθηκε αλλά δεν κατέστη δυνατό να λάβει μέρος λόγω άλλων υποχρεώσεων. Την Εκκλησία Κύπρου εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος και ο Διευθυντής του ΚΕΤ κ. Ιωάννης Χαριλάου.
Το ειδικό θέμα της φετινής Συναντήσεως ήταν: Θρησκείες και Πολιτισμοί σε διάλογο. Δέσμευση να ζήσουν μαζί. Το θέμα αυτό προσεγγίσθηκε με πολλά άλλα παρεμφερή θέματα που αναπτύχθηκαν και συζητήθηκαν στις επί μέρους ομάδες εργασιών.
Κατά τη διάρκεια των Εκδηλώσεων στο Μόναχο προσκλήθηκαν και μίλησαν στους συμμετέχοντες η Καγκελάριος της Γερμανίας κα Angela Merkel, ο Πρόεδρος της χώρας Christian Wulff και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα του πολιτικού και πνευματικού χώρου.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ένεκα της κρίσιμης περιόδου των εργασιών της Συναντήσεως αυτής, τα θέματα που κυριάρχησαν στις συζητήσεις ήταν η οικονομική κατάσταση και κρίση στον κόσμο ολόκληρο, οι πολιτικές εξελίξεις στο χώρο της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα η κρίση των θεσμών και των αξιών στην Ευρώπη.
Το γενικότερο μήνυμα της ομιλίας της Καγκελαρίου Angela Merkel ήταν ότι οι Εκκλησίες καθώς και όλες οι θρησκείες έχουν ρόλο να διαδραματίσουν για την επικράτηση της ειρήνης μεταξύ των λαών και των αξιών που προάγουν τον πολιτισμό της ειρήνης. Θα λέγαμε ότι η Καγκελάριος με την ομιλία της περιέγραφε τη ηθική που πρέπει να διέπει τη χάραξη της πολιτικής και την πολιτική συμπεριφορά των πολιτικών, η οποία δεν μπορεί να είναι αντίθετη από τις αρχές και αξίες που διδάσκουν οι θρησκείες.
Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας έλαβε μέρος σε συζήτηση σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα, «οι θρησκείες και η αξία της ζωής». Μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο ορισμός της ζωής από το Χριστιανισμό δεν συμπίπτει με εκείνο της επιστήμης. Η ζωή, κατά την επιστήμη, περιορίζεται μεταξύ της γεννήσεως και του θανάτου. Για το Χριστιανισμό, έχουμε τρία στάδια ζωής: ένα είναι η αρχική δημιουργία της ζωής από τον Θεό, το δεύτερο είναι η ενσάρκωση του Υιού του Θεού και η ανάσταση του, δηλαδή η ανακαίνιση της ζωής και, τρίτο η αναμενόμενη εσχατολογική ανάσταση. Με αυτό τον τρόπο, υπερβαίνονται τα στενά όρια της έννοιας της ζωής κατά την επιστήμη, υπερβαίνεται η πραγματικότητα του θανάτου και η ζωή του ανθρώπου εγκεντρίζεται στην αιώνια ζωή του Θεού.
Επειδή αυτά αποτελούν πρωτοβουλίες του ίδιου του Θεού, από εδώ και πέρα δημιουργείται η ευθύνη του ανθρώπου να διαφυλάξει και να οδηγήσει το αγαθό της ζωής στην τελείωσή του. Η ευθύνη του ανθρώπου περιλαμβάνει τη φροντίδα για τη ζωή των εμβρύων, των παιδιών, των γερόντων, των ασθενών, των φτωχών κ.λπ. Η Εκκλησία επιπρόσθετα, έχει ευθύνη διαφυλάξεως του αγαθού της ζωής από τις παρεμβάσεις της επιστήμης στον τομέα της Βιοηθικής.
Στις 13 Σεπτεμβρίου έγινε η πανηγυρική τελετή λήξης των εργασιών της Συναντήσεως με την τους καταληκτικούς λόγους του Καρδιναλίου του Μονάχου Reinhard Marx και του εκπροσώπου του Sant’ Egidio Andrea Ricardi.
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας-Ᾱμμοχώστου

Δεν υπάρχουν σχόλια: