Αλβανία: Νέα πρόκληση στα μειονοτικά χωριά!

Οργή Χειμαρριωτών για τη σπουδή της αστυνομίας να «ξηλώσει» τις δίγλωσσες πινακίδες στον Δ. Φοινίκης

Ρεπορτάζ Κέλλυ Φαναριώτη

Οργή και αγανάκτηση για την προκλητική στάση της αλβανικής αστυνομίας, που τα ξημερώματα της Κυριακής «ξήλωσε» τις δίγλωσσες πινακίδες από τα μειονοτικά χωριά του Δήμου Φοινίκης, εκφράζει μέσα από τη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Ενωσης Χειμαρριωτών Σπύρος Κούτουλας. Οπως τονίζει, πρόκειται για μια πράξη που προσιδιάζει σε καθεστώτα ξένα προς τη δημοκρατία και τις αρχές της.
«Ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτό λέει πολλά. Εχουμε απευθείας επέμβαση των δυνάμεων καταστολής, κάτι που γίνεται μόνο με άνωθεν εντολή. Με αφορμή τις εκλογές που πλησιάζουν ο πρωθυπουργός της χώρας θέλει να δείξει ποιος έχει την ισχύ. Λειτουργεί ακόμη με όρους δικτατορίας, κυβερνώντας τη χώρα μέσω της πίεσης και του εκφοβισμού» σημειώνει.
Οπως λέει, όταν λίγο πριν από το Πάσχα τοποθετήθηκαν οι συγκεκριμένες πινακίδες υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από εθνικιστικές ομάδες που εχθρεύονται την ελληνική μειονότητα και γλώσσα και τις οποίες ο Εντι Ράμα με την κίνησή του αυτή θέλησε να «ευχαριστήσει».
Δικαιολογίες
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρμόδια υπηρεσία συντήρησης των εθνικών οδών, σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ισχυρίστηκε ότι οι πινακίδες δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές που προβλέπονται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας της χώρας και ότι δεν ανταποκρίνονταν στα αιτήματα χρήσης της πρώτης γλώσσας (της αλβανικής). «Οι ενστάσεις τους θα μπορούσαν ενδεχομένως να γίνουν κατανοητές εάν ακολουθούσαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες» εξηγεί ο κ. Κούτουλας και προσθέτει: «Θα έπρεπε να υπάρξει μια διοικητική διαδικασία, να σταλεί δηλαδή ένα εξώδικο στον δήμο που θα λέει ότι οι πινακίδες είναι λάθος. Ο δήμος θα έπρεπε με τη σειρά του να απαντήσει και σε περίπτωση που δεν τα έβρισκαν, η υπόθεση θα πήγαινε στα δικαστήρια. Απεναντίας, εδώ αποφάσισε η αστυνομία εν μια νυκτί, κάτι που για να γίνει χρειάζεται εντολή από ψηλά, δηλαδή από τον πρωθυπουργό του κράτους».

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη απάντηση από τον δήμο και την αλβανική κυβέρνηση. «Ο δήμαρχος Φοινικαίων είναι Ελληνας, αλλά ανήκει στην παράταξη του κυβερνώντος κόμματος. Θα είχε πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον η αντίδρασή του» καταλήγει ο κ. Κούτουλας. «Οποιαδήποτε κίνηση, η οποία θα φανεί ότι είναι εναντίον των συμφερόντων της μειονότητάς μας, θα αντιμετωπιστεί με τον τρόπο που προβλέπει το διεθνές Δίκαιο» δήλωσε, από την πλευρά του, χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Αλβανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: