Το Ισλαμικό Κράτος έβαλε τη σφραγίδα του θανάτου

Με μήνυμά του στο ίντερνετ ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονική επίθεση στη Σρι Λάνκα. Χάθηκαν 45 παιδιά και έφηβοι

Από την Έλενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Την ώρα που η Σρι Λάνκα έθαβε τα πρώτα από τα 321 θύματα του μακελειού του Πάσχα και η κυβέρνηση ανακήρυσσε ημέρα εθνικού πένθους τη χθεσινή, το Ισλαμικό Κράτος αναλάμβανε την ευθύνη για τις επιθέσεις μέσα από τον ιστότοπο Amaq, που συνδέεται με την τρομοκρατική οργάνωση, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω στοιχεία ή αποδείξεις.
«Θα ελέγξουμε τους ισχυρισμούς του Ισλαμικού Κράτους, πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρχει σχέση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε στους δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες ασφαλείας παρακολουθούν πολίτες της Σρι Λάνκα που είχαν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος και επέστρεψαν στην πατρίδα τους. Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ εκπρόσωπος του FBI έκανε γνωστό πως η υπηρεσία του συνδράμει τις Αρχές της Σρι Λάνκα στην έρευνα για τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Την ίδια ώρα, πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters αναφέρουν ότι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών της Σρι Λάνκα είχαν ενημερωθεί για επικείμενη επίθεση ισλαμιστών μερικές ώρες πριν γίνουν οι επιθέσεις. Από την πλευρά τους, οι Αρχές της νησιωτικής χώρας έχουν προχωρήσει σε 40 συλλήψεις υπόπτων για την αιματοχυσία, οι περισσότεροι μέλη της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης National Thowheeth Jama'ath (NTJ). Μεταξύ των συλληφθέντων είναι κι ένας Σύρος υπήκοος, ο οποίος κρατείται και ανακρίνεται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Σρι Λάνκα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν 45 παιδιά και έφηβοι, καθώς και ένα μωρό μόλις 18 μηνών. «Ο συνολικός αριθμός αυτή τη στιγμή είναι 45 παιδιά και έφηβοι νεκροί, και ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω» δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF Κριστόφ Μπουλιεράκ σε συνέντευξη Τύπου, ο οποίος υπογράμμισε πως και άλλα νεαρά θύματα «έχουν τραυματιστεί και δίνουν μάχη για τη ζωή τους».

Η Σρι Λάνκα απέτισε χθες φόρο τιμής στους 321 νεκρούς και τους 500 τραυματίες των επιθέσεων αυτοκτονίας της περασμένης Κυριακής τηρώντας σιγή τριών λεπτών, στις 8.30 τοπική ώρα (06.00 ώρα Ελλάδας), ώρα της πρώτης βομβιστικής επίθεσης από καμικάζι.

Αδέλφια καμικάζι ανατινάχτηκαν ταυτόχρονα σε ξενοδοχεία

Κάθε μέρα που περνά όλο και περισσότερα στοιχεία για το μακελειό στη Σρι Λάνκα έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με πηγές των Αρχών, μεταξύ των καμικάζι αυτοκτονίας που έσπειραν τον θάνατο περιλαμβάνονται και δύο αδέλφια, μουσουλμάνοι, ο ρόλος τον οποίων φαίνεται πως ήταν σημαντικός.

Τα δύο αδέλφια, ηλικίας 20 και 30 ετών, ήταν παιδιά πλούσιου εμπόρου μπαχαρικών. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δύο καμικάζι είχαν στήσει έναν οικογενειακό «τρομοκρατικό πυρήνα» και έπαιζαν ρόλο-κλειδί στους κόλπους της ισλαμιστικής οργάνωσης National Thowheeth Jama'ath (NTJ), στην οποία οι Αρχές της Σρι Λάνκα έχουν εστιάσει τις έρευνες.

Οπως προκύπτει από την έρευνα των Αρχών, το περασμένο Σάββατο τα δύο αδέλφια νοίκιασαν από ένα δωμάτιο στα πολυτελή ξενοδοχεία «Cinnamon Grand» και «Shangri-La», και το επόμενο πρωί, στον μπουφέ του πρωινού, ανατινάχτηκαν σχεδόν ταυτόχρονα. Ενας τρίτος καμικάζι βρισκόταν σε άλλο ξενοδοχείο-στόχο των τρομοκρατών. Ο υποψήφιος καμικάζι είχε νοικιάσει εκεί δωμάτιο την παραμονή. Αλλά όταν το επόμενο πρωί κατέβηκε στον μπουφέ του πρωινού, ο παγιδευμένος με εκρηκτικά σάκος του δεν ανατινάχθηκε για άγνωστο λόγο.
Ο καμικάζι αναχώρησε εσπευσμένα και έφτασε σε ένα μοτέλ έξω από την πρωτεύουσα. Λίγες ώρα αργότερα οι Αρχές τον εντόπισαν και εκείνος, περικυκλωμένος από αστυνομικές δυνάμεις, ανατινάχθηκε, παρασύροντας στον θάνατο και δύο περαστικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: