Χιλιάδες πιστοί από Ελλάδα και εξωτερικό στην Παναγία των Ποντίων


Με κάθε επισημότητα, μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη, στον απόηχο της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, τελέστηκε χθες το πρωί η πανηγυρική θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά, στις πλαγιές του όρους Βέρμιο.

Χιλιάδες πιστοί από όλες τις γωνιές της χώρας και του εξωτερικού, χιλιάδες Πόντιοι, νέοι και νέες, μικροί και μεγαλύτεροι έσπευσαν να προσκυνήσουν την Παναγία των Ποντίων. Για πρώτη φορά φέτος εορτάστηκαν από κοινού με την Παναγία Σουμελά οι εικόνες των μοναστηριών του ιστορικού Πόντου του Ιωάννη Βαζελώνος και του Γεωργίου Περιστερεώτα.

Στη συνδρομή της Παναγίας και στη θαυματουργική της επίδραση διαχρονικά, τόσο σε δύσκολες εποχές για τον Ελληνισμό όσο και στην πρόσφατη απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, έγινε αναφορά στο κήρυγμα από τον πρωτοσύγκελο της οικείας μητρόπολης και ηγούμενο της μονής, αρχιμανδρίτη Αθηναγόρα.



Μετά την ολοκλήρωση της θείας λειτουργίας ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη, στον περίβολο του ναού. Στεφάνια κατέθεσαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας Γιώργος Ουρσουζίδης, εκ μέρους της Ν.Δ. ο βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεζυρόπουλος, εκ μέρους του ΚΙΝ.ΑΛ. ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Γιώργος Αρβανιτίδης κ.ά.
Στις λατρευτικές εκδηλώσεις παρευρέθηκαν επίσης ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, η διοίκηση του ιδρύματος και του σωματείου «Παναγία Σουμελά» κ.ά.

Μεταξύ άλλων, τιμήθηκε από το Ιδρυμα «Παναγία Σουμελά» ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο οποίος εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. Τον αρχηγό ΓΕΑ Χρήστο Χριστοδούλου προσφώνησε ο πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης, ενώ το χρυσό μετάλλιο της Σουμελιώτισσας του απένειμε ο πρόεδρος του ιδρύματος, μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων.

Απονεμήθηκαν, επίσης υποτροφίες σε δύο μαθητές του Γενικού Λυκείου Μακροχωρίου, σε ένα αγόρι και σε ένα κορίτσι, στη μνήμη των 21 συμμαθητών τους που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη, στις 13 Απριλίου του 2003.

Δεν υπάρχουν σχόλια: