Μηνύματα και παραινέσεις από Αναστάσιο και Μόσχας Κύριλλο

Tριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία του προκαθημένου της Ρωσικής Εκκλησίας. Δρακόντεια και πρωτοφανή τα μέτρα ασφαλείας

Αποστολή στην Αλβανία
Αντώνης Τριανταφύλλου


Η επίσημη τριήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος στην Αλβανία είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναδειχθεί η συμβολική και ουσιαστική πληθωρικότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οταν ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος υποδέχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου τον Πατριάρχη της Ρωσικής Εκκλησίας στην είσοδο του Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως, δύο διαφορετικοί κόσμοι συναντήθηκαν.

Δεν είναι μόνο δύο εκκλησιαστικοί άνδρες, που γνωρίζονται προσωπικά περισσότερα από 50 χρόνια, οι οποίοι ξεκίνησαν από διαφορετικές αφετηρίες και καθένας χάραξε ξεχωριστή πορεία στην εκκλησιαστική διακονία κατευθύνοντας τα «πηδάλια» δύο Εκκλησιών που στον 20ό αιώνα δέχθηκαν απηνείς διωγμούς από τα κομμουνιστικά αθεϊστικά καθεστώτα. Είναι δύο ηγέτες που προσωποποιούν δύο διαφορετικά πρόσωπα της ίδιας Εκκλησίας.



Από τη μια πλευρά, η Εκκλησία της Αλβανίας, που δέχθηκε τους σκληρούς διωγμούς του καθεστώτος Χότζα και στα 21 χρόνια της Αρχιεπισκοπίας του Αναστάσιου όχι μόνο αναγεννήθηκε από την τέφρα της, αλλά δείχνει μια ξεχωριστή δυναμική, σύμβολο της οποίας είναι ο ίδιος ο μεγαλοπρεπής Καθεδρικός Ναός που δεσπόζει στο κέντρο των Τιράνων.
Από την άλλη πλευρά, ο Πατριάρχης Κύριλλος έφτασε στην Αλβανία φέρνοντας την αύρα μιας ιδιαίτερα πληθωρικής Εκκλησίας στους τύπους, τόσο πληθωρικής, που ορισμένοι εκτιμούν ότι αγγίζει τα όρια της «μεγαλομανίας». Αυτό φάνηκε και από την εικόνα των μέτρων ασφαλείας, κυρίως από το πλήθος των ανδρών ασφαλείας που συνόδευαν τον κ. Κύριλλο.


Δώρα με συμβολισμούς
Το εκκλησιαστικό σκέλος της επίσκεψης κορυφώθηκε χθες το πρωί με το λαμπρό πατριαρχικό και αρχιεπισκοπικό συλλείτουργο στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως στα Τίρανα του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου και του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου.
Οι ομιλίες των δύο προκαθημένων ξεχώρισαν για τα ποικίλα μηνύματα, τις παραινέσεις και τις νουθεσίες που περιείχαν, ενώ εξίσου συμβολικά ήταν και τα δώρα που αντήλλαξαν.

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι χρέος της Εκκλησίας είναι να ακολουθεί τις παραινέσεις του Ιησού Χριστού και να πορεύεται όχι με την ισχύ και τα κριτήρια της κρατικής ή οικονομικής εξουσίας, αλλά με τη δύναμη της ανιδιοτελούς αγάπης, της νηφάλιας ταπεινοφροσύνης και της αποφασιστικής υπευθυνότητας, και ευχήθηκε στον Πατριάρχη Μόσχας να ποιμαίνει την Εκκλησία της Ρωσίας με διορατική σύνεση.

Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο ένα σετ με εγκόλπια και επιστήθιο σταυρό, καθώς και μια μεγάλη εικόνα με τους μαθητές του Ιησού Χριστού, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος δώρισε στον κ. Κύριλλο ένα ειδικό και με μεγάλο συμβολισμό δώρο: Ενα μωσαϊκό που έφτιαξε Αλβανός καλλιτέχνης, το οποίο εικονίζει τον Ιησού πριν από την Ανάληψη να δίνει την τελευταία εντολή στους μαθητές του «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη».

Η επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου ολοκληρώνεται σήμερα με το πολιτικό σκέλος. Ο κ. Κύριλλος θα έχει σειρά επαφών με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα και με τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: