Μέγα θράσος από Σκοπιανούς - Νίμιτς

Πρόκληση Ντιμιτρόφ, ένοχη  «σιωπή» από Νίμιτς

Ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε πάλι σε «Μακεδόνες» και «μακεδονική γλώσσα»

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας


Απύθμενο θράσος επιδεικνύει ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων. Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ είπε ότι «είμαστε Μακεδόνες, μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα» και είναι «δικαίωμά μας», βάζοντας φωτιά στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό.


Η δήλωσή του μάλιστα έγινε ενώπιον του Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος έβαλε κι αυτός τη δική του «σπίθα», αποκαλώντας για ακόμη μία φορά τα Σκόπια «Μακεδονία» και λέγοντας πως η «ελληνική κυβέρνηση δεν αρνείται την εθνική ταυτότητα της ΠΓΔΜ». Απαντώντας, πάντως, διπλωματική πηγή σχολίασε: «Η ελληνική πλευρά έχει διατυπώσει με σαφήνεια τις θέσεις της, δεν ερμηνεύουμε τον κ. Νίμιτς, αλλά ούτε και αυτός εμάς».

«Δεν θα υπάρξει λύση για το όνομα αν χρειαστεί διαπραγμάτευση για αλλαγή στην εθνικότητα, στη γλώσσα και την ταυτότητα» διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ. «Η μακεδονική γλώσσα είναι μια αναγνωρισμένη γλώσσα της ομάδας των σλαβικών γλωσσών» συνέχισε ο κ. Ντιμιτρόφ προσθέτοντας: «Θέλω να επισημάνω ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για τους πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Μερικοί από αυτούς παρακολουθούν το ζήτημα με ανησυχία, ορισμένοι με θυμό».

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων κατέληξε στο εθνικιστικό παραλήρημά του λέγοντας «καταλαβαίνουμε κάποιους πολίτες στην Ελλάδα που αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, αλλά ούτε οι Ελληνες γείτονές μας ούτε κανένας άλλος στην Ευρώπη του 21ου αιώνα μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμά μας να είμαστε Μακεδόνες και να μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα ως μέρος των σλαβικών γλωσσών». Ζήτησε από την Ελλάδα να αποδεχθεί ότι οι Σκοπιανοί είναι «Μακεδόνες», δικαίωμα που δεν έχουν μόνο οι Ελληνες, όπως είπε, προκειμένου να προχωρήσει μία λύση.

«Οσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως για το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση», είπε. Ολα αυτά ελέχθησαν παρόντος του κ. Νίμιτς (σε κοινή συνέντευξη Τύπου), ο οποίος, ενώ γνώριζε τις θέσεις της Ελλάδας για το ονοματολογικό και την ταυτότητα, άφησε τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων να ξεδιπλώνει θρασύτατα τις θέσεις της χώρας του και αυτός δήλωνε αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης.

«Είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ σήμερα» υποστήριξε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, αποκαλώντας πάλι τα Σκόπια «Μακεδονία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: