Αγιοποιήσεις -- Του Αθανασίου Σακαρέλλου, θεολόγου

Ο αγαπητός φίλος Misha έγραψε στην καταχώρησή του στις 15.11.2007: 

misha έγραψε:

φίλε Κοσμά, η αγιοκατάταξη των Ρομανώφ έγινε με ανάλογο τρόπο με αυτή του Θεοδοσίου του Μεγάλου, του Θεοδοσίου του μικρού, του Ιουστινιανού και αρκετών ακόμα επί Ρωμανίας.....
 
ούτε θεοσημείες των συγκεκριμένων έχουν αναφερθεί, ούτε ευλογημένα άγια λείψανα έχουμε.....
 
τουλάχιστον οι Ρομανώφ πέθαναν βιαίως από τους μπολσεβίκους......Θα μου επιτραπεί, με όλη την αγάπη και την εκτίμηση στον εκλεκτό φίλο, να πω τα εξής:
 

1. Τους τρεις αυτοκράτορές μας, τον Μεγάλο Θεοδόσιο Α΄, τον Θεοδόσιο Β΄ και τον Ιουστινιανό, η Εκκλησία τιμά ως αγίους της. Συγκάλεσαν Ορθόδοξες Οικουμενικές Συνόδους και συμφώνησαν με τις αποφάσεις τους σε θέματα Πίστεως. Εξηγήσαμε σε προηγούμενη δημοσίευσή μας στις 30.11.2007, ότι η Εκκλησία κατά τεκμήριο θεωρεί αγίους της, όσους Πατέρες έλαβαν μέρος σε τέτοιες Οικουμενικές Συνόδους. Το ίδιο ισχύει αλλά και όσους αυτοκράτορες συγκάλεσαν τις Οικουμενικές αυτές Συνόδους, συνήθως μετείχαν σε αυτές και κύρωσαν τις αποφάσεις τους. Εξηγήσαμε ακόμα, πως η δικαιολογία αυτής της αγιοποίησης των προσώπων αυτών είναι η κατά τεκμήριο απόκτηση από αυτούς της εμπειρίας του θείου δοξασμού, που αποδεικνύεται με την Ορθή Πίστη που εξέφρασαν και αγωνίστηκαν για αυτή.
Συγκεκριμένα:

2. Ο Μέγας Θεοδόσιος βασίλευσε από το 379 έως το 395.
Υπήρξε προστάτης του χριστιανισμού, τον οποίο επέβαλε ως επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας. Συγκάλεσε την Β' Οικουμενική Σύνοδο, η οποία πρόσθεσε τα πέντε τελευταία άρθρα στο Σύμβολο της Πίστεως. Μιά ατυχής ενέργειά του τον εξέθεσε στους υπηκόους του. Λόγω μιάς στάσης του λαού της Θεσσαλονίκης, διέταξε τη θανάτωση επτά, ή δεκαπέντε χιλιάδων λαού! 
Ο επίσκοπος Μεδιολάνων (Μιλάνου) Αμβρόσιος με επιστολή που του έστειλε τον έλεγξε αυστηρότατα και του συνέστησε μετάνοια. Όταν ο Θεοδόσιος μετά από λίγες μέρες θέλησε να εκκλησιαστεί στο Μιλάνο, ο άγιος Αμβρόσιος τον εμπόδισε στην είσοδο του ναού. Ο αυτοκράτορας υποχώρησε και παρέμεινε επί οκτώ μήνες σε μετάνοια. Προσεύχονταν γονατιστός και κλαίγοντας να τον συγχωρήσει ο Θεός. Τότε ο άγιος Αμβρόσιος του επέτρεψε να κοινωνήσει τα άχραντα μυστήρια. Ενταφιάστηκε στο ναό των αγίων Αποστόλων, όπου ενταφιάζονταν άγιοι. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 17 Ιανουαρίου.
 

Συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια: