Γελοιότητες Ράμα με την Ακρόπολη!

Και νέο παραλήρημα από τον Αλβανό πρωθυπουργό, που επιχειρεί εθνικιστική προπαγάνδα με ανιστόρητα επιχειρήματα
Ρεπορτάζ
Νίκος Ελευθερόγλου


Κάθε μέτρο προκλήσεων έχουν περάσει οι Αλβανοί, αντιγράφοντας την τακτική του «καθοδηγητή» τους Ταγίπ Ερντογάν. Μετά τις απανωτές προκλήσεις απέναντι στους Βορειοηπειρώτες, με αποκορύφωμα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στη Χειμάρρα, εμφανίστηκε χθες ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα για να ισχυριστεί απίστευτα πράγματα, τα οποία μόνο γέλιο μπορούν να προκαλέσουν! Μεταξύ άλλων, ότι η Ακρόπολη σώθηκε από έναν Αλβανό, ο οποίος ήταν Αρχιεπίσκοπος Αθηνών!
Ο Αλβανός πρωθυπουργός δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο facebook τα παρακάτω: «Αυτή η γκραβούρα της παλιάς Αθήνας το 1670 (η πόλη στην οποία, όπως έγραφε ακόμα και 1925 ο Eλληνας φαναριώτης πρίγκιπας Ευγένιος Ρίζος - Ραγκαβής, ο γηγενής πληθυσμός είναι ακόμη και σήμερα κυρίως αλβανικός) μας υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, πως, αν η Ακρόπολη στέκεται ακόμα για τη δόξα της ανθρωπότητας και του πολιτισμού, αυτό οφείλεται και στο όραμα του Αλβανού Αρχιεπισκόπου της Αθήνας Γεωργίου Δούσμανη (Gjergj Dushmani), o οποίος το 1686 διαπραγματεύεται με τον Φραγκίσκο Μοροζίνι του βενετικού στόλου για να μη βομβαρδίσουν την πόλη από το λιμάνι του Φαλήρου, επειδή εκεί υπήρχε μια τουρκική φρουρά». Με αυτά τα θλιβερά και ανιστόρητα επιχειρήματα, ο Ράμα επιχειρεί να κάνει εθνικιστική προπαγάνδα! Ποια, όμως, είναι η αλήθεια με βάση τα ιστορικά στοιχεία:

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, το 1687, δεν υπήρχε, καθώς oι εθνικές ορθόδοξες Εκκλησίες είναι προϊόν του 19ου αιώνα, αφού ως τότε οι ορθόδοξοι λαοί βρίσκονται υπό την πνευματική επιστασία του Πατριαρχείου. Προκαθήμενος Αθηνών από το 732 (υπαγωγή στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως) ως τις 31/12/1923 (ανύψωση Αθηνών εις Αρχιεπισκοπήν) ήταν -από το 1686 ως το 1689- ο Αθανάσιος Β’, ο οποίος είχε διαδεχτεί τον Ιάκωβο Α΄ (1676-1686).


Στους προεστούς
Οσον αφορά τον Δούσμανη, είναι πράγματι ένα ιστορικό πρόσωπο και ανήκει στους προεστούς της Αθήνας. Τον αναφέρει ο γνωστός ιστοριοδίφης και αθηναιολόγος Γ. Καμπούρογλους στην Ιστορία των Αθηνών, στον γ΄ τόμο, ως κάτοικο Γαστούνης, παλιός τόπος διαμονής των Φράγκων πριγκίπων της Αχαΐας, με το όνομα La Gastogne, που επί Φραγκοκρατίας αποτελούσε μέρος του Πριγκιπάτου Αχαΐας, που είχε έρθει στην Αθήνα.

Οντως παρεμβαίνει στον Μοροζίνι, αλλά ανεπιτυχώς, αφού το 1687 ο Βενετός δόγης βομβάρδισε την Ακρόπολη και το 1688 την πλιατσικολόγησε, καθώς, φεύγοντας, πήρε μαζί του και τμήματα αρχαίων μνημείων (περίπου 120 χρόνια πριν από τον Ελγιν), μεταξύ των οποίων τη Λέαινα του Πειραιά, που τοποθετήθηκε στην είσοδο του Ναυστάθμου της Βενετίας μέχρις εσχάτων (πηγή: Εγκυκλοπαίδεια ΠΑΠΥΡΟΣ-ΛΑΡΟΥΣ-ΜΠΡΙΤΑΝΙΚΑ εκδ. 2007). Ο Δούσμανης συμμετείχε σε διάφορες εκστρατείες εναντίον των Τούρκων και τελικά σκοτώθηκε το 1701. Επομένως ούτε... Αρχιεπίσκοπος ήταν ούτε είχε αλβανική καταγωγή.

Εκτός των άλλων, επί Τουρκοκρατίας ούτε καν υπήρχε «αλβανικό έθνος». Αντιθέτως, υπήρχαν μόνο οι λεγόμενοι Τουρκαλβανοί, που κατέσφαξαν τους Ελληνες μαζί με τους Οθωμανούς.


Σχέδιο εναντίον της μειονότητας στη Χειμάρρα βλέπει το υπ. Εξωτερικών
«Οι επίσημοι αλβανικοί φορείς δεν μπορούν να διατείνονται urbi et orbi ότι τα μειονοτικά δικαιώματα είναι σεβαστά σε όλη την αλβανική επικράτεια, τη στιγμή που τα παραβιάζουν στην πράξη, ναρκοθετώντας την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους».
Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με το θέμα της κατεδάφισης των σπιτιών 19 ομογενών στη Χειμάρρα, επισημαίνοντας: «Η αλβανική ηγεσία συγχέει την εσφαλμένη αντίληψη που έχει για την Ιστορία με τις δεσμεύσεις της Αλβανίας, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για την προστασία την Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που είναι γηγενής με κατοχυρωμένα δικαιώματα».

Κάνει λόγο επίσης για «μια μεθόδευση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας», τονίζοντας ότι «τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους», καθώς «τα ειδοποιητήρια για την κατεδάφιση κτιρίων, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης της Χειμάρρας, εστάλησαν σε άτομα, που ήταν όλα ελληνικής καταγωγής».


"Δημοκρατία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: